Annonce
Odense

Computerspil for soldater: Fynsk firma tjener stort på ordrer til forsvaret

Fire nye simulatorer til de danske F16-piloter har været med til at trække årets overskud op i Ifad. Arkivfoto: Ifad
Odense-virksomheden Ifad vokser kraftigt år for år og har fået stort rekordoverskud på software til forsvaret i Danmark og udlandet.
Annonce

ODENSE: En stor gruppe programmører sidder hver dag på deres kontor i Odense og sørger for, at krige, kampe og redningsaktioner kan udspille sig på masser af computere i ind- og udland. Det gør de så godt, at deres arbejdsgiver netop har fået sig et rekordoverskud på 10 millioner kroner før skat.

Men Ifad i Odenses gamle toldkammer midt i byen er ikke et firma, der laver computerspil - i hvert fald ikke den slags, der spilles i private hjem. I stedet bruges firmaets programmer af soldater og andet forsvarspersonale, der skal øve sig i det ofte meget komplekse udstyr, der omgiver dem.

Siden 2004 har Odense-virksomheden specialiseret sig i at lave simulatorer, der især bruges af det danske forsvar. Det er gået så godt, at de to parter har indgået en 11-årig samarbejdsaftale, som har kastet mange opgaver af sig og dermed skabt stor fremgang i Ifad.

Ifad TS A/S

Hjemsted: Odense C

CVR-nummer: 27 74 77 01

Direktion: Benny Graff Mortensen

Bestyrelse: Yrsa Sine Mortensen (formand), Benny Graff Mortensen, Rikke Graff Merkel, Pia Graff Kristensen

Ejere: Benny Graff Mortensen (20 pct.), Pia Graff Kristensen (40 pct.) og Rikke Graff Merkel (40 pct.)

Regnskabstal 2018/19: (2017/18 i parentes)

Bruttofortjeneste: 27 millioner kroner (24)

Overskud af drift (EBITDA): 9 millioner kroner (7)

Overskud før skat: 10 millioner kroner (7)

Overskud efter skat: 8 millioner kroner (6)

Egenkapital: 11 millioner kroner (8)

Antal ansatte: 27 (28)

Annonce

F16 flyver på skærmen

Senest har firmaet leveret fire simulatorer til træning af piloter, der flyver kampflyet F16. Først afleverede man to styk, og de blev så godt modtaget, at der blev bestilt yderligere to til F16-eskadrillen på Flyvestation Skrydstrup.

- Vi har fået gode tilbagemeldinger på dem - også fra udlandet, hvor blandt andet det portugisiske flyvevåben overvejer et køb, siger Ifads direktør, Benny Graff Mortensen, der ejer virksomheden sammen med sin familie.

Ifad laver også simulatorer til flåden og til de folk i hæren, der kommunikerer med flyvevåbnet. Desuden laver firmaet simulatorer og træningsudstyr til radiokommunikation, som bruges på tværs af alle forsvarets grene til at uddanne de mange, der skal lære at kommunikere korrekt. Fynboerne laver også produkter, der sørger for, at simulatorerne kan arbejde sammen.

Endelig står odenseanerne for driften af den store simulator til Seahawk-helikoptere, som en amerikansk leverandør har stillet op på Flyvestation Karup, og som Ifad har leveret enkelte dele til.

Annonce

Sælger i udlandet

Flere og flere af produkterne bliver også brugt i udlandet, men det er stadig det danske forsvar, der tegner sig for langt den største del af omsætningen.

- Vi satser mere på det nære udland end vi tidligere har haft kræfter til - for eksempel er vores salgschef i Baltikum i denne uge, siger Benny Graff Mortensen.

Salget sker nogle gange til de andre landes forsvar, men som regel bliver det danske firma underleverandør til en virksomhed, der allerede har kontakt til det pågældende lands militær. Ifad bruger også selv underleverandører - det kan for eksempel være til den software, der fremstiller bølger og skyer i simulatorerne.

- Der er meget samarbejde i branchen. Nogle af spillerne er meget store virksomheder, som måske let kunne udkonkurrere os, men som ser en fordel i at arbejde sammen med en, der kender til de danske forhold, siger direktøren.

Piloterne i de danske Seahawk-helikoptere øver sig i en stor simulator i Karup, som Ifad står for driften af. Arkivfoto.
Annonce

Vil ansætte flere

Det seneste regnskab fra Ifad viser, at overskuddet før skat er steget 2,7 millioner kroner - 37 procent - til 10 millioner kroner før skat. Det er tredje år i træk med store stigninger, og de seneste to regnskaber har sat rekord. Ifølge direktøren skyldes fremgangen især det tættere samarbejde med det danske forsvar og dermed øgede antal ordrer.

- Jeg regner med, at vi kan gøre det lige så godt i 2019/20, for vi har nogle projekter på vej, som ser meget lovende ud, siger Benny Graff Mortensen.

Han skal derfor finde flere medarbejdere - fortrinsvis programmører - til at supplere de nuværende 28 ansatte.

- Vores opgaver er tunge og meget udfordrende for medarbejderne. Det er der heldigvis mange i branchen, der godt kan lide. De sætter også pris på det tætte samarbejde med de folk, der skal bruge simulatorerne, siger direktøren.

Programmering er kerneopgaven i Ifad, men virksomheden leverer også den nødvendige hardware, sammenkobling og netværk til de avancerede simulatorer. En del af det tekniske udstyr er specialfremstillet hos underleverandører.

De gode tider får ejeren til at trække et udbytte på seks millioner kroner ud af virksomheden - året før var tallet fem millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce