Annonce
Erhverv

Computerhotel bag lukkede døre

Den nye bygning ved siden af Dan-Bunkerings hovedkvarter i Middelfart er forsynet med auditorium, hvor stolerækkerne kan fjernes på et øjeblik.

Middelfart-kometen Torben Østergaard Nielsen har bygget nyt kontorhus med brandsikker boks til egne og andres it

Oven over jorden ligner det nybyggede hus på Strandvejen i Middelfart et solidt erhvervsbyggeri med god arkitektur, lyse storrumskontorer og fantastisk udsigt over Lillebælt.

Men kælderen i huset er helt speciel. Den er beskyttet mod brand, indbrud, strømsvigt, netsvigt, regnvand, varme og meget mere.

Anstrengelserne skyldes, at den rummer et såkaldt hostingcenter - en slags computer-hotel, hvor andre virksomheders it, kan opbevares under trygge forhold.

Annonce
Enrico Augustinus har lige fjernet en hel hovedcomputer (server). Selv om han tog den ud og dermed afbrød den, mens den kørte, mærker ingen nogen forskel. Systemet kører to steder på én gang og slår selv over øjeblikkeligt, hvis det ene spejl stopper.

Nabo til Dan-Bunkering

Huset er bygget af den verdensomspændende Middelfart-koncern United Shipping & Trading Company (USTC), som ejes af Torben Østergaard Nielsen, og som blandt andet omfatter det i mere kendte firmanavn, Dan-Bunkering.

Nybyggeriet er nabo til koncernens hovedsæde og rummer dens rederi, et halvt ejet reklamebureau samt det helejede it-selskab, Outforce, som er årsagen til den usædvanlige kælderetage.

Selskabet og koncernen mener, at virksomheder bliver mere og mere interesse rede i at få andre til at stå for den praktiske side af deres it-systemer - det som i branchen kaldes hosting (efter host - det engelske ord for vært).

- Det er en strategisk beslutning, at koncernen vil satse på et helt nyt forretningsområde, der ligger tæt op ad vores hidtidige it-virksomhed, siger Enrico Augustinus, der er daglig leder af virksomheden.

Direktør Jesper Klokker Hansen, Outforce.

Kraftig vækst

Han vurderer, at hosting er i kraftig vækst.

En af årsagerne er, at en meget stor del af virksomhederne i dag er afhængig af, at deres it fungerer hele tiden. Det er ikke længere kun regnskaberne, der ligger på computerne - det er alle dele af driften.

Samtidig er prisen på at sende data over nettet faldet meget kraftigt. Dermed kan en virksomhed i praksis ikke mærke stor forskel på, om hovedcomputeren står i et lille lokale ved siden af kopirummet, eller om den står i en kælder i Middelfart.

Fordelene er, at udstyr og data er bedre sikret mod indbrud, strømsvigt og ulykker. Desuden er der kontrol med udstyret hele døgnet alle ugens dage, ligesom der konstant kører to identiske kopier af systemet.

Luften i computer-lokalet suges hele tiden igennem et apparat, der undersøger den for røg. Hvis der bliver brand, slippes luftarten i de røde beholdere løs, og al almindelig luft bliver trykket gennem et spjæld ind til et nabolokale.

Kaffe på computeren

It-folkene ser mange anderledes måder at behandle de vigtige hovedcomputere, servere, på. Ofte står computeren i et lokale sammen med makulator og kopimaskine.

Det vil sige, at alle har fri adgang, at luften er fuld af støv, og at det er helt almindeligt at sætte sin kaffekop fra sig på computeren, mens man makulerer.

Den nye bynging, der rummer flere dele af United Trading & Shipping Company, er tegnet af arkitekt Carl Rosenberg Rasmussen og bygget af MT Højgaard.

Solgt for 60 millioner kr.

I sidste uge blev de store forventninger til hosting bevist med al ønskelig tydelighed: Branchens næst-største, Munk Hosting i Odense med ca. 20 ansatte, blev købt for 60 millioner kroner.

Munk har en omsætning på 40 millioner kroner om året. Så store er Outforce ikke, og virksomheden prøver at vende det til en fordel.

- Vi er meget fleksible og indordner os under kundens behov, siger Jesper Klokker Hansen.

Han er direktør for selskabet Outforce A/S men bruger det meste af sin tid på at være økonomidirektør i hele USTC-koncernen.

Virksomheden vil ikke oplyse den præcise pris på det nye hus men et gæt på ca. 34 millioner kroner for de 1700 kvadratmeter karakteriseres som "ikke helt galt".

Økonomisk vil byggeriet af den specielle kælder kaste sin skygge over de næste regnskaber fra it-virksomheden i form af pæne afskrivninger.

På indtægtsiden regner virksomheden med, at hosting-forretningen vokser hurtigt. Lige nu skal salget bygges op, men allerede i det regnskab, der afsluttes 30. april 2009, vil driftsresultatet fra hosting-delen være lige så stor som den traditionelle it-forretning.

I det seneste regnskab - som ikke indeholder hosting - var driftsresultatet på 4,1 millioner kroner.

Luften i computer-lokalet suges hele tiden igennem et apparat, der undersøger den for røg. Hvis der bliver brand, slippes luftarten i de røde beholdere løs, og al almindelig luft bliver trykket gennem et spjæld ind til et nabolokale.
En iris-scanner undersøger, om Enrico Augustinus' øjne er blandt de få, der har adgang til Outforces computerrum.
Computerrummet er forsynet med lige så meget strømkapacitet som mange hundrede parcelhuse. Den ene af de arm-tykke kabler går til el-selskabet, den anden til et batteri og den tredje til en Caterpillar diesel-generator.
- Der er hård konkurrence på nogle dele af hosting-markedet. Vi prøver at ramme en anden del, hvor fleksibilitet og tillid betyder lige så meget som pris, siger Enrico Augustinus, Outforce
En server i Outforces kælder - som den på den nederste del af billedet - sluger for ca. 500 kr. strøm pr. måned. Energien bliver til en masse varme, så der skal bruges lige så meget strøm bruges til at køle rummet. ned gennem de tre store kompressorer, der puster kold luft op gennem riste i gulvet.
Før der kan låses op til Outforces kælder skal en irisscanner checke personens øjne og undersøge, om han er godkendt.
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce