Annonce
Livsstil

Coachen: Symptombehandler du smerten?

Illustration: Pernille Helmig

Kender du en eller flere personer, der alt for længe har gået rundt med ubehag i enten krop eller sjæl? Udfordringer er blevet til lag af smerte, som bliver negligeret og dækket til med dagligdagens undskyldninger.

Noget går dem på, men de får ikke kigget nærmere på årsagen. Måske de godt ved, at den er gal, men de er blevet meget gode til at finde på en masse andet, som de lige skal fikse først. Enten føler de ikke, at de er vigtige nok til at prioritere dem selv, eller også er det blevet for uoverskueligt at få kigget på.

Udfordringer kan hobe sig op. Både mentalt og følelsesmæssigt, og kroppen kan skrige på opmærksomhed, når den er blevet ignoreret for længe. Kroppen sender meldinger om “systemfejl”, når den begynder at gøre ondt. Hjertet banker for hurtigt, humøret svinger, og systemet er i mere eller mindre grad stresset.

De svære udfordringer, tanker og følelser bliver værre og værre. Som tiden går, bliver det svært at ignorere problemet. Man kan vade rundt i denne smerte så længe, at det bliver en “ny normal” og en ny standard, som man accepterer og vænner sig til.

Vi har alle prøvet at stå midt i en udfordring og være så presset, at vi har følt os handlingslammet eller ikke har kunnet se klart. Det næste naturlige og nemme skridt er at glemme eller distancere sig fra problemet. Måske man begraver sig i travlhed eller andre projekter, så man ikke behøver at tage stilling. Men udfordringer har det med at dukke op igen og igen, hvis ikke vi får kigget på dem.

En af grundene til, at vi ikke altid opnår det, vi gerne vil, er, at vi symptombehandler for meget, og ikke går i dybden. Vi ved godt, at det kræver noget af os, og måske er vi ikke helt klar til at se udfordringerne i øjnene. Det kan føles som en måde at overleve på. Det er helt normalt og kan være en strategi for at undgå smerte. Desværre virker det kun på den korte bane!

Måske har livsstilen taget en forkert drejning de seneste år, og kroppen er så småt begyndt at advare dig. Du mærker måske stress, har svært ved at koncentrere dig, og det føles vanskeligere at tage rationelle beslutninger. Måske du oplever fysiske symptomer og føler frygt og indre uro. Følelserne sidder uden på tøjet, og du føler mindre overskud og glæde i hverdagen. Du kan have have svært ved at sove, selvom du er træt, og tankerne larmer i nattens stilhed.

Vi behandler ofte vores symptomer med en hurtig løsning. En kop kaffe, hvis vi er trætte, en pille, hvis det gør ondt. Og vi distraherer os fra tanker, der gør os kede af det. Tiden flyver af sted og inden du ser dig om, er der gået år, hvor søvn og livskvalitet er gået ned ad bakke.

Vi har en tendens til at undgå det, der udfordrer os, og erkende hovedårsagen til den dårlige søvn, den indre uro eller tankemylderet.

Ud over forringet livskvalitet og den påvirkning, din tilstand kan have på andre - børn, ægtefælle, kolleger - kan tilstanden blive til stress, der kan sætte sig kronisk i kroppen med en lang række følgesygdomme, som du på ingen måde ønsker.

Annonce

Gode råd

Vær aldrig for stolt eller stædig til at søge hjælp eller få talt med nogen. Det giver håb, når du opdager, at andre omkring dig har oplevet det samme som dig.

Bed om hjælp. Eventuelt fra en god ven eller en coach. Det giver styrke og en følelse af handling, og det hjælper både dig selv og dem, du har kær.

Reflekter over

  • Hvornår har du følt dig ekstra udfordret i dit liv?
  • I hvilke situationer symptombehandler du?
  • Hvad ville være det bedste for dig at ændre og forandre i dag?
  • Hvad forhindrer dig i, at det sker?
  • Hvad skal veje tungest? Din smerte eller det, du ønsker at opnå?
  • Hvem kan hjælpe dig til at finde mulige løsninger, når du spænder ben for dig selv og er for presset til at handle eller se klart?
  • Hvor er dine blinde vinkler? Hvad er det, du ikke selv kan se?
  • Hvordan kan du lave en strategi og en plan for at arbejde dig gennem dine lag?
  • Hvad er en ny måde, du kan lytte til dig selv og din krop på?
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce