Annonce
forside

Claus har knækket koden: Drømmen om den perfekte lakridskonfekt

Smag, konsistens og emballage. Det er bare nogen af de ting, Claus Hattesen har udviklet og taget stilling til, før han kunne sætte lakridskonfekten i produktion. Æskerne kommer fra Frankrig og er nøje udvalgt. Foto: Vibeke Volder Jensen

Claus Hattesen fra Ærø har bygget sit eget træskib, han har sat gang i en café, et ismageri, en fiskerestaurant og et hotel, og han kan snart kalde sig fabrikant.

Men uanset hvad han kaster sig ud i, handler det om at gøre det ordentligt, og han har brugt flere år på at finde frem til den perfekte opskrift på lakridskonfekt.

Når et stykke lakridskonfekt rammer tungen, skal man ikke være i tvivl om, hvad det smager af. Konfektmassen skal være til at håndtere, der må ikke være klumper i, og stykkerne må ikke klistre sammen, når de ligger i æsken.

Der er mange udfordringer og ingen facitlister, når man sætter sig som mål at opfinde den perfekte lakridskonfekt, men Claus Hattesen fra Ærø er måske nået frem til resultatet efter at have eksperimenteret i flere år.

Idéen til at lave lakridskonfekt opstod i julen 2013.

- Jeg sad med et stykke orange og et stykke lyserød lakridskonfekt, og jeg tænkte, at det kan simpelthen ikke passe, at man ikke kan smage forskel, fortæller Claus Hattesen.

- Hvis du siger bytte bytte købmand, så kan du ikke smage, hvad der er hvad, og jeg tænkte, at det kan ikke være rigtigt, at der ikke er nogen, som gør det ordentligt.

Annonce

Hold kæft, hvor jeg siddet mange aftener og kigget Youtube-videoer fra slikfabrikker, og jeg har læst poseetiketter i lange baner.

Claus Hattesen, Hattesens Konfektfabrik

Hattesens Konfektfabrik

Claus Hattesen er manden bag Hattesens Konfektfabrik.Han er uddannet kok fra Schackenborg Slotskro.

Claus Hattesen flyttede til Ærø sammen med kone og børn i 1998, hvor han forpagtede Café Aroma. Siden da er der kommet isbutik, fiskerestaurant og hotel til.

Ærø Ismageri har 10 års jubilæum i 2018. Inden ismageriet blev grundlagt, tog Claus Hattesen et iskursus i Tyskland for "at få grundkemien omkring is på plads".

Han går op i at bruge friske - gerne lokale - råvarer, og at man ikke skal være i tvivl om, hvad tingene smager af. Det gælder både for is og lakridskonfekt. For eksempel kommer rapsolie og honning til lakridskonfekten fra Ærø.

Claus Hattesen udnytter, at Café Aroma, isbutikken og fiskerestauranten holder vinterlukket, så han kan bruge lokalerne til at producere lakridskonfekt, indtil konfektfabrikken på den anden side af vejen er bygget færdig. - Lige nu har vi meget håndtering af produktet. Alt for meget håndtering, og det bliver bedre, når vi kommer over i det nye, siger han. Foto: Vibeke Volder Jensen
Claus Hattesen har indrettet Café Aroma i Ærøskøbing sammen med sin kone, Jette. De har forpagtet den siden 1998, og der er siden kommet hotel på førstesalen. Claus Hattesen har også bygget et træskib, grundlagt Ærø Ismageri, åbnet fiskerestaurant og er nu klar til et konfekteventyr.

Hoppede ud i det

Claus Hattesen havde på det tidspunkt både gang i café, ismageri, fiskerestaurant og hotel i Ærøskøbing, men det hele var vinterlukket.

Og så gik det, som det ofte går, når Claus Hattesen har bare en smule tid i overskud. Han førte sin idé ud i livet.

- Jeg købte sådan et børnesæt til at lave lakridskonfekt, og det smagte fantastisk. Fuldstændig fantastisk, fortæller Claus Hattesen, som "dansede om lakridskonfekten et års tid".

- Men så så jeg min kone dybt i øjnene og sagde: Skal vi gøre det? Og så hoppede vi ud i det, fortæller han videre.

I januar 2016 begyndte eksperimentet for alvor. Claus Hattesen købte maskiner, og da caféen var lukket for vinteren, kunne han bruge køkken og baglokaler til at røre, rulle og tørre kilovis af konfektmasse for at nå frem til et produkt, han kunne være tilfreds med.

Det har taget timer, dage, uger og måneder at nå dertil.

- Jeg gik sammen med min datter, og jeg tror, det var godt, det var hende. For ind imellem kunne hun sige: Far, jeg tror altså, at du skal tage hjem nu, for vi kommer ingen vegne. Hvis det havde været en medarbejder, var vedkommende nok aldrig vendt tilbage, for jeg var godt nok træt af det en gang imellem, husker Claus Hattesen, som heldigvis kan sige:

- Men det lykkedes.

En del af kunsten ved at lave lakridskonfekt er at få tørret det nok til, at det ikke klistrer, men heller ikke så meget, at det bliver tørt. Lakridskonfektet bliver tørret i to omgange. Først i hele plader og igen, når det er skåret i tern.

Timevis af videoer

Undervejs i processen har han søgt hjælp på forskellig vis.

- Hold kæft, hvor jeg siddet mange aftener og kigget Youtube-videoer fra slikfabrikker, og jeg har læst poseetiketter i lange baner, fortæller Claus Hattesen, der kan grine lidt af det, nu hvor det er kommet på afstand.

- Jeg måtte ud og købe en hashvægt, for jeg lærte også, at hvis der skal bruges 15 gram af noget i opskriften, så skal det være 15 gram. Ikke 12,7 eller 17,9. Det er det der med at gøre det ordentligt, understreger han.

I slutningen af september 2016 var den der. Den perfekte opskrift. Eller næsten.

Claus Hattesen var i hvert fald så tilfreds, at han kunne begynde at producere i større mængder til de ventende kunder. Indtil da havde han kun solgt nogle æsker i sin isbutik.

- Vi havde et ok produkt, som vi begyndte at levere ud i oktober, og vi lærte enormt meget, da vi begyndte at skubbe mange kilo gennem systemet, fortæller han.

- Vi lavede små justeringer, og da vi nåede til jul, er der ingen tvivl om, at så kunne vi det. Vi havde virkelig fået et produkt, som vi havde styr på, og som vi kunne begynde at forny og forandre.

Mens Café Aroma holder vinterlukket, og det tidligere autoværksted over for caféen er ved at blive indrettet til konfektfabrik, må Claus Hattesen fremstille lakridskonfekt i caféens køkken.- Ja, når vi siger, det er hjemmelavet, så passer det, siger han.

Drømmen er lige her

Siden da er det "gået over stok og sten", og Claus Hattesen er lige nu ved at indrette produktionslokaler, så det bliver nemmere at følge med efterspørgslen på lakridskonfekt.

Men målet er ikke at sælge et vist antal æsker lakridskonfekt eller at være verdensberømt.

- Drømmen er at lave et ordentligt produkt, og at det er ordentligt hver gang, siger Claus Hattesen og uddyber efter en kort tænkepause:

- Drømmen er lige her. Det er lige nu, det er fantastisk spændende. For det er lige nu, vi skal gøre vores bedste, og så skal tingene nok løbe derhen, hvor skal løbe hen. Det er vigtigere, at vi kan bevare det gode produkt, end at vi kan højne salgstallene for hvert år.

Konfektmageren er da også mere optaget af at finde på en ny smag end at skabe en millionforretning.

- Vi har haft lavet en til jul, der smagte af brunkage. Da folk fik smagsprøver, sagde de, at det var ligesom at sidde på mors køkkenbord og stjæle af brunkagedejen. På den måde er det skægt at nørde med det, siger Claus Hattesen.

- Jeg vil godt finde på noget nyt til foråret, og det skal være en smag, hvor folk tænker, at det er skægt, og at det har de ikke tænkt på før.

Uanset hvad Claus Hattesen kommer op med, kan vi være sikre på, at han vil gøre sig umage. For det skal være ordentligt.

- Jeg er meget ydmyg over for, at tingene kører af sig selv, men vores produkt er også sådan, at smagsprøven er det første fix. Det er gratis, og så er man på den. Det har vi solgt meget lakridskonfekt på.

Claus Hattesen har indtil videre ni smagsvarianter af sin lakridskonfekt til salg. Han har udviklet nogle særlige smage til julesalget, og han håber at komme op med en ny smag til foråret.
Æskerne med lakridskonfekt bliver forseglet og pakket i det, der er fiskerestaurant om sommeren.
Æskerne med lakridskonfekt bliver forseglet og pakket i det, der er fiskerestaurant om sommeren.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Milano venter på Eriksen-pressemøde

Odense

GoMore-direktør om humanister i erhvervslivet: - Virksomhederne er ligeglade med, hvor folk kommer fra

Annonce