Annonce
Middelfart

Claudias fugle blev lukket ud - Facebook-indsats reddede rugende hun

Claudia Larsen kigger til fuglene flere gange dagligt - blandt andet for at skifte vand, for de både drikker og bader lystigt. Foto: Jan Bonde
Claudia Larsen overvejer nu at sætte lås på sin voliere, efter at hendes kanariefugle to gange er blevet lukket ud.

Middelfart: Med flotte farver og pippende toner spreder kanariefugle hygge og ro i baghaven i volieren hos Claudia Larsen på Assensvej. Herfra kan hun betragte dem hjælpe hinanden med at fodre unger og lære dem at flyve. Men hyggestemningen fik et knæk, da lågen til volieren forleden blev åbnet, og en stor del af de 20 dyr flaksede ud i en kold og regnfuld sommereftermiddag.

- Vi var ved at spise aftensmad, da jeg bemærkede gule fugle omkring volieren. I første omgang var jeg sikker på, at det måtte være løsslupne fugle, der var lokket til af lyden fra mine. Men da jeg kom ned til volieren, kunne jeg se, at lågen var blevet åbnet, siger Claudia Larsen.

Hun kæmpede herefter med at indfange fuglene igen. En nærmest umulig opgave.

Det lykkedes hende at indfange to, og et opslag på Middelfart-gruppen på Facebook gjorde, at hun fik endnu en hun hjem igen, fordi en vaks nabo fik indfanget den våde og kolde fugl og satte den i bur, indtil Claudia Larsen kunne hente den.

- Jeg er meget taknemlig for, at jeg fik akkurat den fugl hjem igen, for enten lå hun på æg, eller også var de lige klækket. Uanset hvad ville ungerne være gået til, hvis hun ikke var kommet hjem, fortæller Claudia Larsen og tilføjer, at episoden har kostet unger, fordi der ikke har været nok voksne fugle tilbage til at fodre dem.

Annonce

Jeg må gå ud fra, at det er mennesker, der synes, det er synd at holde fuglene i voliere. Men fuglene har det godt, og de kan altså ikke klare sig selv. De dør.

Claudia Larsen

12 fugle gik til

Indsatsen til trods må Claudia Larsen konstatere, at 12 fugle forsvandt. Noget, der gør hende ulykkelig at tænke på.

- Fuglene kan ikke klare sig selv. Slet ikke, hvis de bliver våde og kolde. De er jo ikke vant til at skulle finde føde selv, siger hun.

Det er anden gang i løbet af tre år, at lågen til Claudias voliere er blevet åbnet. Hun er sikker på, at nogen har været inde i haven og lukke fuglene ud, for lågen binder og er svær at lukke, og derfor husker hun tydeligt, at hun havde lukket den forsvarligt, da hun skiftede vand tidligere den dag.

- Jeg må gå ud fra, at det er mennesker, der synes, det er synd at holde fuglene i voliere. Men fuglene har det godt, og de kan altså ikke klare sig selv. De dør, siger Claudia Larsen.

Følelsen af at have fået sin privatsfære krænket er den samme, som havde hun haft indbrud.

Hun overvejer nu, om der skal lås på volieren, men det er meget imod hendes overbevisning.

- Jeg har virkelig ikke lyst til at sætte lås på i min egen have, for jeg synes ikke, det skal være nødvendigt at leve på den måde. Så har frygten jo på en måde vundet, siger hun.

Glad for fugle siden barndommen

Claudia Larsen har haft voliere i haven de seneste seks år. Det var et tilfældigt opslag på Gul & Gratis, der fangede hendes interesse dengang, for interessen for fugle har hun haft siden barndommen.

- Historien om fuglen Peter Pjusk var min favoritbørnebog. Og som voksen har jeg haft dværgpapegøjer indenfor, men dem var min datter allergisk overfor. Så jeg er glad for at have min voliere her i haven, hvor jeg kan se på dem dagligt. Der er ikke noget mere afstressende for mig end at sidde og kigge på dem, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor nogen vil lukke dem ud, siger hun.

Claudia Larsen fortæller, at hun langtfra er ekspert på fuglene, og at det ikke er for avlen, hun har dem.

- Hvis man avler, skal fuglene helst være helt rene i farverne, men det er mine ikke. Jeg kan godt lide, at jeg kan kende forskel på dem, for på den måde kan jeg bedre følge med i, hvad de laver - og at de for eksempel hjælper hinanden med at fodre ungerne på tværs af rederne, siger hun.

Nu håber fugleejeren på Assensvej, at hendes dyr får lov at være i fred. Og udover glæden ved at have fået hjælp via sit Facebookopslag, så håber Claudia Larsen også, at de mange tilkendegivelser betyder, at folk forstår, at fuglene har det godt i volieren.

Så hun ikke skal til at bruge lås og nøgle til sin voliere.

Fuglene spiser og bader flere gange dagligt. Foto: Jan Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];