Annonce
Indland

Clairvoyance og zoneterapi: Så mange får alternativ behandling i din kommune

Krystalsten og healingmassage er også nogle af de alternative behandlingsmuligheder, som danskere tyer til. En fjerdel af syddanskerne har ifølge en undersøgelse svaret, at de har benytte alternativ behandling indenfor de seneste år inden undersøgelsen. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
  • Godt hver fjerde syddansker har benyttet sig af alternativ behandling indenfor det seneste år, viser en ny rapport.
  • Det primære formål er forebyggelse af sygdom, men der mangler forskning på området, mener Danske Patienter.

Akupunktur. Zoneterapi. Kranio-sakral terapi. Clairvoyance. Alternativ behandling findes i mange varianter, og det er efterspurgt, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Faktisk har hver fjerde syddansker benyttet alternativ behandling indenfor det seneste år.

Af de adspurgte syddanskere svarede 28,3 procent, at de havde brugt en eller anden form for alternativ behandling indenfor det seneste år. Det er en lille stigning i forhold til den forrige undersøgelse fra 2013, hvor 27,6 procent af syddanskerne svarede det samme.

Og man skal vestpå, hvis man vil finde den fynske kommune, hvor den største procentdel af borgerne har været en tur forbi en alternativ behandler, viser undersøgelsen "Hvordan har du det?" fra 2017 fra Region Syddanmark. Middelfart kommune er med 26 procent nemlig det sted, hvor flest borgere har benyttet sig af de alternative muligheder indenfor det seneste år. Det svarer til 8.100 brugere. I den anden ende ligger Langeland kommune med 20 procent. Det svarer til 2.200 personer.

Den store interesse i alternativ behandling er også noget, de oplever hos Lægeforeningen, fortæller formand Andreas Rudkjøbing.

- Det er ganske ofte, vi oplever patienter, der efterspørger alternativ behandling. Min fornemmelse er, at der er sket en udvikling på området, og at markedet er blevet meget større. Det er blevet en milliardvirksomhed, siger han og fortæller, at patienternes motivation for at efterspørge alternativ behandling er meget forskellig.

- For nogle er det i overensstemmelse med deres livsopfattelse og værdier. Andre har konkrete erfaringer, de gerne vil udforske med andre produkter for at finde velbefindende. Nogle tror, at det kan kurere deres sygdomme og gøre dem raske. Mange bruger det som en del af deres behandlingsforløb, hvor de føler, de kan tage kontrol, selvom de har begrænsede handlemuligheder i de standardiserede behandlingsforløb.

Alternativ behandling

Alternativ behandling dækker behandlingsmuligheder, som ikke er en del af det offentlige sundhedssystem i Danmark. Det kan for eksempel være:Akupunktur

Zoneterapi

Massage eller andre manipulative terapier

Healing

Kranio-sakral terapi

Ernæringsterapi

Clairvoyance

Kinesiologi

Biologiske kosttilskud

Brug for forskning

I rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed fremgår det også, at det primære formål for brugerne er at forebygge sygdomme og øge ens velvære. Derudover bruger flere den alternative behandling som et supplement til de behandlingstilbud, der gives i det etablerede sundhedssystem, hvis de er ramt af mere alvorlige symptomer og sygdomme.

Antallet af brugere af alternativ behandling har været stigende i mange år. I 1987 havde 10 procent af danskerne brugt alternativ behandling indenfor det seneste år. Fra 2000 til 2017 er andelen steget fra 20,5 til 27,5 procent.

Vicedirektør Anette Wandel fra Danske Patienter forstår godt, at brugen af alternativ behandling er i vækst. Men patienterne mangler viden om området, mener hun.

- Rigtig mange lever med en kronisk sygdom hele livet og oplever både lindring og øget livskvalitet ved anvendelse af alternative behandlingsformer som supplement til den konventionelle behandling. Men fordi det er et stigende marked, er det enormt svært at navigere i, fordi de ikke aner, hvad der virker. Derfor har vi brug for mere forskning og offentlig blåstemplet formidling på området, så vi kan skelne skidt fra kanel, siger hun.

Også sundhedspersonalet skal være bedre klædt på.

- Patienterne har også behov for at kunne tale med deres læge eller sygeplejerske om de her behandlinger, men de oplever, at det er rigtig svært at have den samtale. For sundhedspersonalet ved heller ikke nok om området til at kunne rådgive patienterne, siger hun.

Andreas Rudkjøbing mener dog, at lægerne ofte er rustet til at tage snakken med patienterne.

- Der er så mange, der bruger alternativ behandling, at langt de fleste læger er vant til at håndtere de situationer. Det er sjældent, vi støder på ting, vi aldrig har hørt om, så det er relativ lige til at gå ind i de samtaler, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Fyn For abonnenter

Jim Lyngvild: - Hvis jeg stopper med at være et legesygt legebarn som 50-årig, vil jeg hellere stille træskoene

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce