Annonce
Erhverv

Citydirektør: Letbane-byggeri lukker ingen butikker

Peter Bøgholm er direktør for Odense Cityforening.

Odense Cityforening forudser, at uanset eventuelle gadelukninger, når letbanen skal bygges, så skal butikkerne i centrum nok klare sig.

En mulig lukning af Østre og Vestre Stationsvej i cirka et år for hver gade vil ikke betyde lukkede butikker i centrum af Odense.

Sådan siger Peter Bøgholm, som er citydirektør i Odense Cityforening, der repræsenterer hovedparten af butikkerne i bymidten.

Peter Bøgholm påpeger, at det jo trods alt ikke er selve gågaden, der skal bygges letbane på.

- Der ligger få ret butikker lige ud til Østre og Vestre Stationsvej, og de ligger primært henne ved Stiftstidende og Banegårdspladsen. Og lige nøjagtigt der, tror jeg reelt set, der vil blive skabt massiv tilgang af forbipasserende på anden vis, fordi man skal kunne komme på tværs til banegården.

Ifølge Peter Bøgholm er Østre og Vestre Stationsvej for butikkerne i gågadenettet primært vigtige som adgangsveje til parkeringshusene langs med Vindegade.

- Ved Grønnegade, Pantheonsgade, Gråbrødre-centret og de steder. Det er helt afgørende for os, at man sikrer, at folk kan komme hen og parkere der, mens man bygger letbanen, siger han og vurderer, at letbanebyggeriet ikke vil give lukkede butikker i gågaderne.

- Nej, det tror jeg slet ikke. Hvis man overordnet sikrer maksimal tilgængelighed også i byggefasen, så bør vi hele tiden kunne have lige så mange gæster i byen som nu, siger han og peger på, at lukningen af Thomas B. Thriges Gade i sommer ikke har haft negativ betydning.

- Kigger man på de butikker, der har en kundetæller, så er det jo ikke sådan, at der har været kundenedgang.

Bøgholm vil ikke bede Odense Kommune om at få fremlagt de hemmelige Cowi-dokumenter, avisen har omtalt de seneste dage, der beskriver de mulige vejlukninger.

- Jeg ved jo, vi får det at vide, når man er færdig med at undersøge, hvad det er, man vil foreslå. Rapporten (Cowi-dokumenterne, red.) er jo bare en brik i det. Det er sådan, jeg ser på det, siger han og slår fast, at han ikke savner mere information.

- Vi har en løbende tæt dialog med Mogens Hagelskær (letbanechef, red.). Vi føler os godt orienteret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce