Odense: Diverse sparegrise, som står rundt omkring på By- og Kulturforvaltningens kontorer, skal i den kommende tid rystes grundigt i jagten på penge, der er kommet i overskud andre steder.
Det har By- og Kulturudvalget tirsdag i enighed besluttet i et forsøg på at afværge den sidste del af de besparelser på bybusnettet, som det på et tidspunkt så ud til, at åbningen af Odenses kommende letbane ville medføre i forbindelse med indførelsen af det såkaldte Bynet 2021.
Uden flere penge ville en række forringelser for i alt 16,6 millioner kroner kunne blive konsekvensen af letbaneåbningen.
I forbindelse med budgettet for det kommende år fandt byrådets partier 10 millioner kroner til at afværge nogle af besparelserne, og nu er partierne i By- og Kulturudvalget altså blevet enige om, at det skal undersøges, hvordan den sidste del af besparelserne også kan undgås.
Afviser syltekrukke
Konkret medfører beslutningen, der er truffet, at embedsfolkene i forvaltningen - forventeligt inden jul - skal vende tilbage med et forslag til finansiering til bevaring af citybussen, som har stået til at blive nedlagt, fastholdelse af dækningen i Højby samt weekendkørsel for 2022.
Kristian Guldfeldt (K), medlem af By- og KulturudvalgetDet, jeg tolker af den her beslutning, er, at der er givet et politisk håndslag på, at pengene skal findes.
De ting var den sidste del af forringelserne, som trods de 10 millioner kroner fra budgetforhandlingerne fortsat stod til at blive gennemført.
Finansieringen skal i første omgang findes i de såkaldte ubrugte midler indenfor by- og kulturområdets eget budget. Det kunne f.eks. være penge til at lappe huller i vejen, der ikke er blevet brugt, som i stedet føres over til busserne.
Men samtidig anerkender udvalgets partier, at det bliver vanskeligt at finde varig finansiering alene i By- og Kulturforvaltningen.
"Udvalget anerkender derfor, at der kan være et behov for at rejse spørgsmålet om finansiering i Økonomiudvalget og byrådet", fremgår det af beslutningen.
Den skeptiske iagttager kunne hævde, at det kunne ligne et forsøg på at udskyde en upopulær sag til efter byrådsvalget 16. november. Ud fra en betragtning om, at der indtil videre alene er truffet beslutning om at undersøge, hvordan besparelserne kan undgås. Ikke at undgå dem.
Men det handler ikke om at placere busbesparelserne i en syltekrukke, lyder forsikringen fra flere partier.
- Der skal ikke være nogen besparelser, lyder det fra Anders W. Berthelsen (S).
Han kalder timingen med det kommende valg, som vil være afviklet inden en endelig beslutning om busserne skal træffes, for "et tilfælde".
- Man kan altid komme med, at man bevidst udsætter beslutningen, men det synes jeg bestemt ikke er tilfældet, forsikrer han.
- Det, jeg tolker af den her beslutning, er, at der er givet et politisk håndslag på, at pengene skal findes, lyder det fra Konservatives udvalgsmedlem Kristian Guldfeldt.
Rådmand ønsker bedre overblik
Samtidig er forvaltningens embedsfolk blevet bedt om at komme med et konkret svar på, hvor mange køreplanstimer der vil være i det nye busnet sammenlignet med det gamle.
Ifølge by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er det vigtigt for at få et reelt overblik over, hvad åbningen af letbanen på bundlinjen betyder for bybusserne. Det anser han for vigtigt at vide i relation til debatten om en mulig fremtidig etape to af letbanen, som blandt andre Venstre ikke støtter.
- Nogle vil opleve forbedringer, og nogle vil opleve forringelser, hvilket gør det svært at få et samlet overblik over konsekvenserne af letbanen. Derfor synes jeg, at køreplanstimer er en mere reel målestok, for de viser jo det antal timer, hvor kollektiv trafik er tilgængelig, siger han.