Annonce
Erhverv

Cirkulær økonomi: Nye virksomheder skal rejse sig fra genbrugspladsen

Dorthe Lind (t.v.) og Winie Evers (t.h.) fra Odense Renovation er vant til at tænke på både mennesker og miljø i deres daglige arbejde. Et mindset, der også bliver bakket op af omgivelserne, der blandt andet byder på en plantevæg, som bliver vandet automatisk. Foto: Trine Grauholm
Winie Evers fra Odense Renovation er bindeled mellem forsyningsvirksomhedens store viden om genbrug og genanvendelsesmuligheder og iværksættere, der kan se forretningsmuligheder inden for den cirkulære økonomi.

ODENSE: Winie Evers er i bund og grund ansat til at gøre sine kollegaer arbejdsløse.

Hun har taget en ph.d. i innovationsprocesser og udvikling af nye forretningsmodeller, er konsulent i cirkulær økonomi og Odense Renovations frontfigur i det EU-støttede projekt "Cirkulær i Odense". Der er hun bindeled mellem den viden om genbrug, genanvendelse og affaldshåndtering, der ligger hos Odense Renovation, og iværksættere, der kan se nye forretningsmuligheder inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi og udnyttelse af de ting, der kommer ind på genbrugspladsen.

- Jeg kan godt lide at se mit job lidt metaforisk. Ligesom vi trækker vejret ind og henter ny inspiration udefra, skal vi også perspirere ud og inspirere andre, så vi bidrager til, at der kan ske noget i samfundet. Og jo bedre det går med den cirkulære økonomi - jo mere vi genbruger eller genanvender - jo mindre egentligt affald er der, siger hun.

Projektet Cirkulær i Odense er et samarbejde mellem Odense Kommune, Vandcenter Syd og Odense Renovation. Det er EU-støttet og har et budget på 4,7 millioner kroner, som skal bruges til at hjælpe iværksættere fra idé til prototype og i bedste fald også virksomhed.

Indtil videre har projektet tilknyttet ni partnere, der fordeler sig på alt fra genanvendelse af tekstiler til emballagefri dagligvarebutik og sociale byrumsmøbler. Projektet løber frem til 2021 og tilbyder alle med en forretningsidé, som baserer sig på en form for cirkulær økonomi at få sparring og hjælp til forretningsudvikling eller måske ligefrem at blive partner og dermed også få økonomisk støtte til at komme i gang med at drive virksomhed.

- Det går godt, og vi er blevet udvalgt som et referenceprojekt af EU. Det har selvfølgelig taget tid at gøre opmærksom på projektet, men vi har fået nogle spændende partnere med. Det er måske nogle, som tænker, hvorfor vi er med i et projekt som det her, fordi det ikke er noget, vi mærker direkte på vores kerneydelser, men det kan være med til at skabe nogle nye prototyper, være med til at inspirere andre, og så sætter det fokus på, at vi har en vigtig samfundsopgave, og at der er iværksættere, der i deres dna har en ambition om at ville gøre en forskel, siger Winie Evers.

- Der er kommet et helt andet pres og en forventning om, at vi skal tale meget mere ind i den bæredygtige dagsorden. Det vil vi også gerne. Vi synes, det er meget interessant at kunne bruge den viden, vi har akkumuleret gennem mange år, til at gøre en forskel på det grønne område.

Dorthe Lind, CSR-konsulent hos Odense Renovation.

Forpligtet til at tænke grønt

Omgivelserne hos Odense Renovation signalerer tydeligt, at man er mere end en traditionel transportvirksomhed, der flytter affald fra A til B.

Lokalerne er indrettet med tanke på genanvendelse og genbrug, FN's verdensmål står fremme, og CSR-konsulent Dorthe Lind mærker tydeligt, at forventningerne fra omverden også har ændret sig med tiden.

- Der er kommet et helt andet pres og en forventning om, at vi skal tale meget mere ind i den bæredygtige dagsorden. Det vil vi også gerne. Vi synes, det er meget interessant at kunne bruge den viden, vi har akkumuleret gennem mange år, til at gøre en forskel på det grønne område, siger hun.

Den vision er mulig at føre ud i livet, fordi Odense Renovation som et kommunalt ejet aktieselskab har skrevet det ind i ejerpolitikken, at forsyningsselskabet er forpligtet til at arbejde med både FN's verdensmål og cirkulær økonomi.

- Vi er vant til at tænke på, hvordan vi kan gøre en forskel for både mennesker og miljø. Vi har meget fokus på både den sociale og miljømæssige bundlinje, og det er en stor fordel for os, at vi ikke skal tænke på at skabe mest mulig profit, siger Dorthe Lind.

Annonce

Ét loop mere

På bordet i mødelokalet ligger forskellige typer af genbrugsmaterialer, som Odense Renovation har fået lavet i en testproduktion sammen med virksomheden Olino, der laver uniformer.

Nu er en anden virksomhed ved at undersøge, om de omdannede tekstiler kan bruges i et professionelt lydstudie, mens Cirkulær i Odense-partner Timbernest vil forsøge at bruge den hårde version af materialet i produktionen af byrumsmøbler.

- Vi taler meget om et affaldshierarki. Kan vi genbruge noget direkte, eller i virkeligheden bruge færre ressourcer ved at reducere vores forbrug, er det det bedste. Derefter forsøger vi at lave tingene om og genanvende materialerne. Ellers omdanner vi til energi, mens det nederste i hierarkiet er deponi, som vi gerne vil have så lidt som muligt af, forklarer Dorthe Lind.

Forsyningerne har i mange år arbejdet med genanvendelse og miljømæssig forsvarlig afsætning.

- Det interessante ved cirkulær økonomi er at tage det loop endnu længere og få nye spillere ind i loopet i form af iværksættere og se på, hvor meget man kan anvende som direkte genbrug i stedet for at skulle smadre for eksempel glasflasker for at bruge energi på at smelte dem om, forklarer Dorthe Lind.

Cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller, hvor cirkulære kredsløb i en virksomhed, samfund eller en organisation, anvendes snarere end lineære processer, som hidtil har været dominerende. Cirkulær økonomi er inspireret af industriel økologi, Performance Economy og vugge til vugge-bevægelsen.

- Indenfor cirkulær økonomi taler man typisk om nye forretningsmodeller. Det kan være i måden, man køber ind på, hvor nogle af råvarerne kan stamme fra genanvendte materialer, forklarer Winie Evers.

- Det kan også handle om at tænke cirkulært i produktionen i forhold til at bruge alt spild. For eksempel i form af varmespild, rester, fraskær af tekstiler eller at få integreret de ting, man normalt ikke bruger, i produktionen. Det kan også handle om at skabe så holdbare produkter, at de holder meget længe, eller bliver lejet ud til dem, der har behov. Endelig kan det også handle om, at man i sidste led sørger for at bruge dele af ellers udslidte produkter eller sikrer, at de bliver smeltet om til andre materialer, siger Winie Evers.

Annonce

Udfordrer rammerne

Hun oplever stor interesse fra ikke mindst de yngste forbrugere.

Hvert år er omkring 120 skoleklasser forbi Odense Renovations skoletjeneste. Nogle af dem har arbejdet med at sy prototyper af Olinos uniformer om, så de i stedet kan bruges til affaldsopbevaring af for eksempel glas eller pap, når affaldssorteringen rulles ud over Odense.

- Der er en utålmodighed blandt de yngste. Det er ikke nok at snakke. Der skal ske noget. Derfor lever vi i en spændende tid, men vi oplever også, at mange i vores branche gør noget. Der er mange, som udfordrer de rammer, vi har. Blandt andet fordi rammerne ikke altid fremmer de ting, vi kan se, der skal gøres, siger Winie Evers.

Som eksempel nævner hun, at Odense Renovation bliver målt på sin genanvendelsesprocent. Hvis det lykkes at skabe mere direkte genbrug, går det dog ud over genanvendelsesprocenten, og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt.

- Der er nogle lovgivningsmæssige rammer, der skal kigges på, og det bliver der også. Mange virksomheder har fokus på det. I vores projekt er det primære at understøtte iværksættere, der vil i gang med at arbejde med cirkulær økonomi. Kommer der nye virksomheder, der ligefrem opretter CVR-numre, er det fantastisk. Vi arbejder på den lange bane og håber, at projektet giver en masse pilotprojekter og prototyper, som forhåbentlig kan trække andre til. Det handler om at skubbe så mange samtaler som muligt i gang, understreger Winie Evers.

Bordet i mødelokalet er lavet af de tidligere garageporte og lamperne af gamle tromler fra vaskemaskiner og tørretumblere. Foto: Odense Renovation
FN's verdensmål spiller en stor rolle. Foto: Odense Renovation
Dorthe Lind har i mange år arbejdet med CSR i Odense Renovation. Hun er derfor tæt på arbejdet med at fremme cirkulær økonomi. Foto: Mette Kildebæk
Winie Evers er som konsulent i cirkulær økonomi ansat til at være bindeled mellem Odense Renovations store viden om genbrug og genanvendelse og iværksættere, der kan se en forretningsmulighed inden for cirkulær økonomi. Foto: Mette Kildebæk
Omkring 120 skoleklasser er hvert år forbi Odense Renovation. Nogle af dem syr prototyper af uniformer om til skraldeposer, der kan bruges i forbindelse med affaldssorteringen i Odense Kommune. Foto: Odense Renovation
Dorthe Lind (t.v.) og Winie Evers (t.h.) fra Odense Renovation er vant til at tænke på både mennesker og miljø i deres daglige arbejde. Et mindset, der også bliver bakket op af omgivelserne, der blandt andet byder på en plantevæg, som bliver vandet automatisk. Foto: Trine Grauholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

220 boliger og nyplantet skov skal udgøre ny, CO2-negativ bydel i Middelfart: Bliver præsenteret på verdens største arkitekturkongres

Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce