Annonce
Odense

Cinemateket: Filmhistorisk succes kommer til Odense

Det er blandt andet digitaliseringen, og dermed afskaffelsen af de gamle filmruller, der har gjort det muligt for Cinemateket at komme mere ud i landet. Til glæde for Ole Nielsen og gæsterne i Café Biografen, der fra årsskiftet af kan se flere klassikere. Arkivfoto: Jens Wognsen

Cinemateket har til stor glæde for filmelskere vist filmklassikere hver tirsdag i Aarhus-biograf. I det nye år kommer konceptet også til Odense.

Film skal ses i biografen, siger man. Det gælder også filmhistoriens klassikere. Efter årsskiftet bliver det nemmere for filmelskere at (gen)opleve perler fra filmskattekisten. Til den tid åbner københavnske Cinemateket en form for filialer i Aalborg og Odense.

Rent praktisk betyder det, at der hver tirsdag i det nye år vil være film i Café Biografen i Odense og Biffen i Aalborg, der har Cinemateket som afsender. Ordningen findes allerede i Aarhus i biografen Øst for Paradis, hvor den har været en stor succes. Det fortæller Line Bjørn Daugbjerg Christensen, direktør for Øst For Paradis:

- Vi blev tosseglade, da det faldt på plads. Besøgstallene er flotte, og publikum er begejstret. Odense er også en superkulturel by, så der er ingen grund til, det ikke skulle blive en kæmpe succes i Odense.

I Øst for Paradis foregår det sådan, at der hver tirsdag er to filmtilbud fra Cinemateket. Det være sig store klassikere eller glemte perler. Ofte er visningerne ledsaget af en oplægsholder og/eller en efterfølgende debat. Men der kan også være gastronomisk eller musikalsk supplement. Eller måske en drink, der passer til filmen. Og det er altsammen noget, Cinemateket står for.

- Vi finder dog også af og til selv lokale eksperter, som kan holde oplæg, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen, der både som biografdirektør og filmelsker er svært fornøjet over samarbejdet med Cinemateket.

- Det giver mulighed for at gense de unikke film, jeg så, da jeg var ung, og at få sat kryds ved dem, jeg manglede at se, siger den aarhusianske biografdirektør.

Det kan man se i Aarhus

Som et eksempel på, hvad Cinemateket viser i Øst For Paradis i Aarhus er her programmet for resten af september, som det ser ud på biografens hjemmeside:11/9Kl. 18:30: FILOSOFISK FILMSALON: TEOREMA (SKANDALEN I MILANO) - Pasolinis rystende lektion i forførelse. Vært: Tobias Dias. Gæst: Filosof Rasmus Ugilt.Kl. 21:15: LEONARD COHEN - I'M YOUR MAN- Hyldestshow fra Sydney Operahus - og interview om liv og kunst med Cohen undervejs.12/9Kl. 19:15: LET'S GET LOST- Jonas Elmers 90'er klassisker med tidstypisk drink efter filmen. 18/9Kl. 18:30: VÆBNET MED ORD & VINGER- Hjertevarmt og livsbekræftende portræt af Michael Strunge. Oplæg af instruktøren.Kl. 21:00: INTO THE WILD (IND I VILDMARKEN)- Sean Penns smukke, forførende roadmovie om backpackerikonet Christopher McCandless.25/9Kl. 18:30: FILMUNIVERSITETET: PERSONA- Ingmar Bergmans nyskabende mesterværk med oplæg af Andreas Halskov (AU).Kl. 20:45: BLOW OUT (DØDEN SLETTER ALLE SPOR)- Uforlignelige John Travolta som lydmand i veldrejet, dødspændende thriller.

I biografen Øst For Paradis i Aarhus har Cinematekets faste tirsdagsbesøg været en stor succes, fortæller biografdirektør Line Bjørn Daugbjerg Christensen. Arkivfoto: Axel Schütt

Hver tirsdag i Odense

I Odense bliver konceptet også sådan, at Cinemateket hver tirsdag kommer til Café Biografen med film. Det glæder biografdirektør Ole Nielsen sig til:

- Cinemateket i København er eksponent for kvalitetsfilm og interessante filmevents, og vi glæder os over, at Cinematekets spændende program, med den nye filial i Café Biografen, nu kommer odenseanerne til gode på ugentlig basis, siger Ole Nielsen, som er spændt på, om odenseanerne vil tage tilbuddet til sig.

Rutinerede odenseanske filmfreaks vil kunne huske, at Café Biografen i de første år af dens 35-årige levetid ofte havde gamle klassikere på plakaten. Men det er med tiden blevet både teknisk og rettighedsmæssigt kompliceret.

- 35 mm-kopierne blev mere og mere slidte og gled ud, fortæller Ole Nielsen, som dog nu i den digitaliserede tidsalder kan glæde sig over, at det tekniske problem er elimineret i det omfang, filmene er blevet digitaliserede. Og at Cinemateket kan finde rundt i rettighedsjunglen. Noget som Line Bjørn Daugbjerg Christensen i Aarhus har oplevet:

- Cinemateket har fantastiske kompetencer og kan finde rettighederne til filmene, siger hun.

Også økonomisk er samarbejdet med Cinemateket en rimelig billig omgang for biograferne. Cinemateket afholder udgifterne til filmene og eventuelle oplægsholdere og skal have 50 procent af billetindtægterne, mens biograferne beholder den anden halvdel og kun har udgifter til personale.

Annonce

God timing

Nyheden om, at Cinemateket vil åbne tirsdags-filialer i Aalborg og Odense, kommer mindre end tre uger efter, at Alex Ahrendtsen under stor mediebevågenhed præsenterede Dansk Folkepartis filmudspil 2019-22.

Udspillet går blandt andet ud på at flytte Den Danske Filmskole til Odense og Det Danske Filminstitut til Svendborg. Det er netop Det Danske Filminstitut, der driver Cinemateket i Gothersgade i København, hvor man råder over tre biografsale og dyrker filmhistorien. I DF's filmudspil er det foreslået helt at nedlægge Cinemateket som biograf i København og gøre det helt decentralt, så det kommer ud i landet.

Så det kunne ligne en tanke, at nyheden om Cinemateket i Aalborg og Odense kommer ud netop nu. Men vicedirektør i Det Danske Filminstitut Jakob Buhl Vestergaard fortæller, at forberedelserne til samarbejdet med Café Biografen i Odense og Biffen i Aalborg har været længe undervejs. Og at Alex Ahrendtsen kendte til planerne, inden han offentliggjorde DF's filmudspil.

- Men timingen er da god, siger Jakob Buhl Vestergaard, som tilføjer, at det længe har været filminstituttet og Cinematekets plan at komme ud i landet. Man har faktisk allerede serien "Cinemateket viser", hvor 10 filmklassikere bliver præsenteret rundt omkring i landet, men fra næste år vil man satse mere på filialerne i de tre store provinsbyer.

- DF's forslag handler meget om finkultur, men jeg synes ikke, vi er finkulturelle, vi er mere noget for filmnørderne. Det kræver et vist opland at ramme dem, så derfor satser vi på Aarhus, Aalborg og Odense, fortæller Jakob Buhl Vestergaard.

- Det er digitaliseringen, der har gjort det logistisk og økonomisk muligt for os at komme mere ud i landet, siger Jakob Buhl Vestergaard.

Som tilføjer, at odenseanerne godt kan glæde sig til en stor event, når Cinemateket i det nye år rykker tirsdags-filialen ind i Café Biografen i Odense. Han kan ikke sige endnu, hvad der konkret kommer til at ske, men da man åbnede i Aarhus i januar i år, var det med Michala Petri, der spillede på blokfløjte til Asta Nielsens stumfilm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Annonce