Annonce
Sydfyn

Christy er Sydfyns ridende buskytte

Christy Sassenberg har skudt med bue og pil fra hesteryg i et års tid. Tiden sammen med hesten Janosch er livsnødvendig afkobling for hende, når hendes tanker tager for mange omdrejninger og hvirvler rundt, forklarer hun. Foto: Katrine Becher Damkjær
Første gang, verden så en ridende bueskytte, var i jernalderen. I dag er det en sport. En lille en af slagsen med cirka 40 medlemmer i Danmark. Christy Sassenberg er den sydfynske ridende bueskytte. For hende er arbejdet med buen og hesten livsnødvendig terapi til en krop og et sind, der har fået flere knubs end de flestes.

Svendborg: Kombinationen af at skyde med en bue fra ryggen af en hest i fart er en ældgammel krigskunst. Farten og præcisionen har uden tvivl skabt frygt blandt fjenderne til de store rytterfolk i blandt andet Mongoliet, Japan, Tyrkiet og Ungarn, hvor krigskunsten for hundreder af år siden var udbredt.

Første gang verden så en ridende bueskytte var i jernalderen, men siden tog andre våben over, og i dag er bueskydning fra hesteryg en sport.

For den sydfynske, ridende bueskytte Christy Sassenberg er den dog mere end det. Det intuitive i at betjene buen fra ryggen af den 23-år gamle Janosch er livsvigtigt for hende.

- Janosch er min terapeut. Han tvinger mig ned i kroppen og levner ikke plads til alle mine tanker i mit hoved, siger hun og fortæller i korte vendinger en livshistorie, der indebærer skavanker i kroppen såvel som PTSD og andre fysiske og mentale dårligdomme, som i årevis har tynget hende.

Annonce

Christy Sassenberg

Christy Sassenberg er 47 år gammel og født og opvokset i nærheden af Köln i Tyskland.

Som 30-årig flyttede hun til Ærø, hvor hendes bror bor, efter han flyttede med deres mor til Danmark, da Christy Sassenberg var barn, og i 2006 flyttede hun fra Ærø til Svendborg.

Hun er uddannet blomsterdekoratør, men står i øjeblikket uden for arbejdsmarkedet efter flere års sygdom og en PTSD-lidelse, som hun kæmper med.

Hun har skudt med bue og pil fra hesteryg i et års tid og er medlem af den to år gamle forening Horse Bach Archery Denmark, der i øjeblikket tæller 40 medlemmer.

Hvis man er interesseret i at se mere, kan man se bueskytter fra hesteryg på Det Fynske Dyrskue 14.-16. juni.

Intuitiv præcision

Janosch småtripper lidt under Christy Sassenberg, der lægger en pil på buen. Nok er han en ældre herre på 23 somre, men han ved godt, hvad der skal ske. Nu skal han arbejde.

For Christy Sassenberg har indvilget i at vise, hvad hun kan.

Så slipper hun tøjlerne, klemmer let med benene om Janosch, der springer i galop.

Og lige der på en markvej i Egense flyver den første pil mod sit mål og slår ind i tavlen med et "svup". Derpå lægger hun - stadig i galop - endnu en pil på buen. Hun spænder den og slipper strengen i én glidende bevægelse og "svup", endnu en pil finder sit mål fra ryggen af den galloperende hest.

Der er smil i Christy Sassenbergs øjne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce