Annonce
Sport

Christian Eriksen i eksklusiv klub af fynske Serie A-vindere

Christian Eriksen jubler over sin scoring mod Crotone. Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP
Christian Eriksen og Inter har sikret sig det italienske mesterskab, og det placerer fynboen i en eksklusiv klub på kun 13 danskere, der har vundet Serie A. Endnu mere eksklusiv er klubben af fynboer, der har vundet Scudettoen.

FODBOLD: Det var vel nærmest den perfekte udvikling i historien om Christian Eriksen i Inter, da han lørdag 1. maj scorede det ene af to mål i sejren over Crotone, der kombineret med Atalantas pointtab dagen efter sikrede Inter det første italienske mesterskab siden 2010.

Med sejren bliver Middelfart-drengen den 13. dansker på listen med vindere af den bedste italienske fodboldrække, der også tæller Harald Nielsen, Preben Elkjær og Laudrup-brødrene.

Samtidig bliver han en del af en endnu mere eksklusiv klub af fynske Serie A-vindere.

Annonce

Den tæller kun fire personer - inklusive Christian Eriksen.

Den første fynbo var Karl Aage Hansen, født i Mesinge 4. juli 1921, der vandt med Juventus - og landsmændene John Hansen og Carl Aage Præst - i 1952. De havde begge været med på Juventus-holdet, der vandt Serie A to år tidligere.

Selvom Karl Aage Hansen blev født på Fyn, fik han sin fodboldopdragelse i KFUM København og senere AB i Gladsaxe. Udlandseventyret startede i engelske Huddersfield, inden turen gik til Atalanta i Italien, hvor han spillede, da Præst og John Hansen vandt mesterskabet første gang.

De tre danskere på Juventus' mesterhold i 1952. Fra venstre Karl Aage Hansen, John Hansen og Carl Aage Præst. Arkivfoto: Walther Månsson

Efter årene i Juventus spillede Karl Aage Hansen resten af karrieren i de italienske klubber Sampdoria og Catania.

I Atalanta var Karl Aage Hansen holdkammerat med en anden fynbo. Jørgen Leschly Sørensen, der samtidig blev den anden fynbo til at vinde Scudettoen, som mesterskabet i Italien kaldes.

Jørgen Leschly Sørensen, født i Lumby 24. september 1922, vandt Serie A med AC Milan i 1955, hvor han bidrog med 13 sæsonscoringer.

Jørgen Leschly Sørensen, længst til højre, med en del af OL-holdet, der vandt bronze i London 1948. Arkivfoto: Erik Fut Jensen

Efter to sæsoner i Milano-klubben rejste Leschly Sørensen hjem til Odense, hvor han først var OB-træner i to sæsoner - fordi han afsonede karantæne for at generhverve amatør-rettighederne, det krævede at spille i Danmark - og derefter spillede for klubben i flere sæsoner.

44 år efter Jørgen Leschly Sørensen kom så turen til Thomas Helveg, der blev den tredje fynbo til at vinde Serie A. Også han gjorde det med AC Milan. Han er i øvrigt den dansker, der har spillet tredjeflest kampe (240) i Serie A - kun overgået af Martin Jørgensen og Axel Pilmark.

Thomas Helveg i duel med Romas Francesco Totti i den første af to finalekampe i Coppa Italia i 2003. Helveg og AC Milan vandt samlet 6-3. Arkivfoto: REUTERS/ Giampiero Sposito

Helveg var for nylig i Sport Fyns podcast-studie, hvor han blandt andet snakkede om Christian Eriksens udfordringer i Italien.

- Det første, der er vigtigt, er, at du skal lære sproget. Det er fuldstændig ligegyldigt, at du snakker volapyk-italiensk. Bare at du erkender og viser udadtil, at det vil du gøre noget for. Det tog mig to år, før jeg følte mig fri nok til at snakke italiensk. Christian Eriksen afgav et interview her for ikke så lang tid siden, sagde Helveg blandt andet.

Ny æra

Fredag var Christian Eriksen på forsiden af Italiens største sportsavis La Gazzetta dello Sport med et interview om tiden i Inter.

- Det var svært at vinde det her mesterskab, men vi gjorde det med fire kampe tilbage af sæsonen. Det er et godt udgangspunkt for at begynde en ny æra. Det bliver svært at vinde ni i træk, men vi vil prøve at skabe noget smukt, siger Christian Eriksen til avisen ifølge Ritzau - med henvisning til, at Inter brød Juventus' stime på ni mesterskaber i træk.

- Jeg var villig til at lære nye ting, da jeg ankom, men jeg havde ikke forstået, at jeg skulle følge Contes system hele tiden, siger han.

- Jeg skulle lære en masse og tilpasse mig et nyt tempo. Vi talte sammen i januar, og siden da har jeg bevist, hvad jeg er i stand til.

Det italienske mesterskab er Eriksens første trofæ, siden han vandt den hollandske Æresdivision med Ajax i 2013.

Danskere, der har vundet Serie A

John Hansen - Juventus (1950 og 1952)

Carl Aage Præst - Juventus (1950 og 1952)

Karl Aage Hansen - Juventus (1952)

Jørgen Leschly Sørensen - AC Milan (1955)

Harald Nielsen - Bologna (1964)

Preben Elkjær - Hellas Verona (1985)

Michael Laudrup - Juventus (1986)

Brian Laudrup - AC Milan (1994)

Thomas Helveg - AC Milan (1999)

Martin Laursen - AC Milan (2004)

Jon Dahl Tomasson - AC Milan (2004)

Nicklas Bendtner - Juventus (2013)

Christian Eriksen - Inter (2021)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce