Annonce
Erhverv

Christel Schaldemose vil have endnu gang i den cirkulære økonomi: Potentialet er i produktionen

Christel Schaldemose (til højre) besøgte virksomheden HJ Hansen på Odense Havn for at høre om sorteringen og et cirkulært projekt, som kører henover de næste tre år. Til venstre er det ejer, Jens Jørgen Hempel-Hansen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Christel Schaldemose (S) er overbevist om, at EU-landene i den nærmeste fremtid kan arbejde med fastsatte 2030-mål. Hun var forbi Odense for at besøge genvindingsfirmaet HJ Hansen og genbrugsbutikken Zirkel.

Odense: I starten af februar kom EU-parlamentet med en handlingsplan for en mere cirkulær økonomi. Christel Schaldemose, fynskvalgt EU-parlamentariker for Socialdemokratiet, besøgte tirsdag virksomhederne HJ Hansen og Zirkel for få et indblik i, hvordan de har valgt at tackle genbrugsproblematikken.

Hvorfor er du i Odense i dag?

- Vi arbejder meget med rammerne for miljøet og affaldet. EU har lige nu en grøn plan, hvor vi skal gennem en grøn omstilling. Det er utrolig fantastisk at komme ud og se, hvordan det fungerer i virkeligheden og få viden, erfaring og inspiration med tilbage til at sige, at det godt kan lade sig gøre.

Hvor er det største potentiale for cirkulær økonomi?

- For mig er der ingen tvivl om, at vi skal have kigget på produktions- og designfasen. Der er den største udfordring, hvor jo lettere bliver det for resten at gøre det på den rigtige måde. Vi kommer ikke til at undgå at flå et produkt op, som vi så hos HJ Hansen. Vi kommer til at se mere cirkulær økonomi som her hos Zirkel.

- Alt vil være nemmere, hvis der er sørget for, at produkterne er lavet, så man ved, hvad der er i dem, og du også kan få dem repareret.

Hvad er dit aftryk på handlingsplanen?

- Jeg har lagt pres på for, at alt skal være så ambitiøse som overhovedet muligt i EU på målsætningerne. Jeg har arbejdet med området i mange år og er glad for, at EU-Kommisionen er endt med at komme med et udspil, der er så forholdsvist ambitiøst, selvom vi ikke er i mål med dem.

- Vi skal lægge pres på, så vi får gjort så meget, som vi kan så hurtigt som muligt. Vi skal også erkende, at der er nogle ting, som tager lang tid, fordi vi har et efterslæb. Vi har produkter, som stadigvæk lever. Ambitionerne skal være tårnhøje.


For mig er der ingen tvivl om, at vi skal have kigget på produktions- og designfasen

Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce