Annonce
Odense

Christel Gall er formand for nyt parti: - Jeg er færdig med at sluge kameler

- Det der med at sluge alt for mange kameler, det er jeg færdig med. Det har jeg gjort en kende for meget. Hos De Lokalnationale handler det mere om personen end om partiet, understreger Christel Gall, der er formand for det nystiftede parti. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Byrådsmedlem Christel Gall blev vraget som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Odense og er nu formand og kandidat for det nystiftede parti De Lokalnationale, hvor det skal handle mere om personen end partiet.

Christel Gall, de fleste af jer i det nye parti De Lokalnationale har en fortid hos Dansk Folkeparti. Hvordan skiller I jer ud fra DF?

- Det er for eksempel ved, at vi går ind for aktiv dødshjælp. Ikke som det lette valg, men der, hvor der ikke er andre muligheder. Det er vigtigt, man ikke går ud i en skov og skyder sig. Det er ikke en værdig måde at kommer herfra. Og så arbejder vi også for, at man, når man fylder 18 år, automatisk bliver tilmeldt som organdonor - med mindre man aktivt vælger det fra. Hvis man slipper for at skulle melde sig til, kan mange flere mennesker blive reddet. Det kan man se i Spanien.

- Og så er det også vigtigt for mig at sige, at vi i De Lokalnationale ikke behøver mene det samme. Vi kan godt have den samme sag på i Assens og Odense, hvor det i det ene byråd giver mening at stemme imod, og i det andet giver mening at stemme for. Det kan man sagtens. Jeg skal ikke sidde som partiformand og bestemme, hvad der skal stemmes lokalt. Det har jeg fuld tillid til, at folk selv kan styre.

Annonce

Kan det så ikke blive lidt forvirrende og svært for vælgerne at vide, hvor de har jer?

- Nej, for dem, der for eksempel skal stemme på Betina (byrådsmedlem i Assens, red.), de er i Assens Kommune. De skal ikke forholde sig til, hvad jeg siger om lokale emner i Odense. Derfor ser jeg det ikke som et problem, men som en styrke, fordi det handler mere om personen end om partiet.

Kan to medlemmer af De Lokalnationale i samme byråd også stemme forskelligt?

- Ja, det synes jeg ikke, der er noget odiøst i. Du er jo valgt ind som menneske, og det må du stå på mål for. Det der med at sluge alt for mange kameler, det er jeg færdig med. Det har jeg gjort en kende for meget.

Peger I på blå eller røde borgmestre?

- Jeg kan ikke sidde og dele noget ud, jeg ikke har på nuværende tidspunkt. Som man kan se på farverne i vores logo, så går vi fra det blå til det røde, og det er der en mening med.

Så I er hverken et rødt eller blåt parti?

- Min fod er nok mere dyppet i det blå vand end i det røde.

Når vælgerne står i stemmeboksen til november, er det vel rimeligt nok, at de med sikkerhed ved, om du i Odense støtter Peter Rahbæk Juel (S) eller Christoffer Lilleholt (V) som borgmester?

- Der er lang tid til valget i november, og lige nu vil jeg ikke pege på nogen. Men én ting kan jeg garantere: Jeg skal ikke selv være borgmester.

Skal du være rådmand?

- Hvis kortene falder sådan, så er jeg klar til at påtage mig opgaven.

Nu har I lige stiftet partiet. Hvad er succeskriteriet?

- At vi bliver rigtig mange flere. Vi har holdt kortene tæt til kroppen, men jeg ved, der allerede står nogle og venter på at få lov til at melde sig ind. Så det er vi rigtig spændte på. Og der kommer også flere kandidater, når vi nu får arbejdstøjet på.

Kort fortalt om Christel Gall

  • Christel Gall meldte sig i 2003 ind i Dansk Folkeparti, hun har været del af partiets bestyrelse i Odense og blev valgt til byrådet første gang i 2013 med 642 personlige stemmer og igen i 2017 med 1130 personlige stemmer.
  • Ved kommunalvalget i 2017 var hun Dansk Folkepartis spidskandidat og ville gerne være det igen ved valget i år, men ved et dramatisk og tæt opgør mod Carsten Sørensen blev hun efter tre omvalg vraget som spidskandidat.
  • Kort tid efter - i oktober sidste år - forlod hun Dansk Folkeparti og har siden været løsgænger i byrådet.
  • Nu har hun sammen med andre tidligere DF'ere stiftet det nye parti De Lokalnationale, som hun er formand for og også repræsenterer i Odense Byråd.
  • Christel Gall bor i Tarup, er gift og har to børn.

Der er mange eksempler på, at nye partier og lister har haft det svært og aldrig er blevet valgt ind. Hvorfor gider du gøre forsøget?

- Hvis ikke jeg gjorde det her, havde jeg ingen chance for at blive valgt ind i byrådet. Det har jeg nu. Men jeg skal arbejde for det, og det er jeg klar til.

Ville det ikke være nemmere at melde dig ind i et af de eksisterende partier?

- Jo, for dælen, men der er ikke plads til flere kameler. Tro mig, jeg har været rundt og haft samtaler med nogle, jeg er også blevet bejlet til, men det kommer ikke til at ske.

Hvad får dig til at tro, at det lykkes for jeres nye parti, når det har været så svært for rigtig mange andre?

- Vi er lige startet og har allerede tre byrådsmedlemmer, en kandidat til regionsrådsvalget og en kandidat yderligere til byrådet. Jeg har også talt med andre rundt om i Danmark, der lige venter på at se, hvad der sker. Jeg tror, der kommer flere helt af sig selv. Der er både medlemmer af Socialdemokratiet og Nye Borgerlige, som vi er kontakt med.

Så I er ikke kun for afhoppede DF'ere?

- Overhovedet ikke. Slet, slet ikke. Men vi kan jo ikke bebrejde dem, at de ikke kan se sig selv i det parti længere.

Har du slet ikke nogen skrupler ved at gå ind og snuppe byrådsmedlemmer fra et parti, du selv har været del af?

- Jeg kunne ikke rykke dem, hvis de mente, alt var, som det skulle være. Det er enten eller - lige som for mig. Jeg har brugt mange, lange aftener på at overveje, om jeg gider det her. Om jeg magter det her. Men jeg er topmotiveret og så klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce