Annonce
Rejser

Chokoladens Picasso: Kvinden bag Marus Chocolatier skaber kunstnerisk chokolade

Maria Martynova er chocolatier og laver sine egne chokolader under navnet Marus Chocolatier. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Maria Martynovas kollega har kaldt hende Picasso, når han har set hende i gang med at dekorere chokolader. Og sandt er det da også, at Odenses nye chocolatier betegner de små stykker chokolade som kunst, som hun elsker at give form og farve. Fra marts som chokoladeproducent med navnet Marus Chocolatier.

På en lille tallerken serverer Maria Martynova sine chokoladestykker på en formiddag i oktober, hvor hun har sagt ja til at fortælle om sin rejse fra en akademisk uddannelse i Rusland til at blive ny chocolatier i Odense med firmaet Marus Chocolatier. For oprindeligt har hun en kandidat i global økonomi fra Rusland, hvor hun er født i Moskva og opvokset nær byen Voronezh, der ligger 600 kilometer syd for Moskva. Kandidaten fik hun i 2009. Til spørgsmålet, om hun dengang havde forestillet sig, at hun nu her 12 år efter skulle sidde på en restaurant i Danmark og fortælle historien om sit eget chokoladefirma, kan hun ikke lade være med at smile.

- Nej, det havde jeg slet ikke kunnet se for mig dengang, siger hun og uddyber:

- Men lige så længe, jeg kan huske, har jeg brugt mine hænder. Da jeg var ung, syede jeg mit eget tøj, og da jeg senere flyttede til Moskva, lavede jeg smykker. Da jeg flyttede til Danmark i 2012, fortsatte jeg med smykkerne, men det var ikke så populært blandt danskere, for smykkerne havde mange former og farver.

Annonce

Former og farver på chokoladerne er til gengæld noget, som er faldet i god jord hos danskerne. For forhandlerne oplever allerede en efterspørgsel, så Maria Martynova har travlt.

Farverige chokolader

Chokoladerne på tallerkenen er forskellige. Det ene stykke ligner en galakse, et andet skulle man tro var hugget ud af et stykke marmor. En er lyserød med et glitrende skær, og en anden er gul med hvide stænk.

- Jeg elsker at gøre noget ud af det visuelle. Chokolade er kunst for mig, fortæller chocolatieren, som arbejder deltid som dessertchef på Restaurant Nordatlanten, der ligger på havnen i Odense, og ellers bruger sin tid på at skabe chokolader til det nye firma, der blev etableret i foråret.

I Odense midtby har hun et lille lokale til den slags sysler, hvor det hele indtil videre bliver gjort ved håndkraft.

Chokoladerne bliver lavet med mørk og hvid chokolade, mælkechokolade og den lyserøde Ruby-chokolade. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Først dekoreres formen med spray, pensel eller sprøjt fra pensel eller børste. Derefter støbes skallen i den malede form. Så hældes fyldet i, og til sidst lukkes bunden med chokolade.

- En dag gik min kollega forbi mig og udbrød: Du er jo Picasso, husker Maria Martynova og griner lidt ved tanken.

Også selv om hun gerne indrømmer, at det netop er dekorationen af chokoladerne, som hun holder allermest af ved sit arbejde. Og så at opleve folks reaktioner, når de ser og smager dem. Hun er inspireret af det franske og moderne internationale konditori. Og selv om hun også får idéer på Instagram og fra bloggere, hvoraf der er mange populære selvlærte chocolatierer fra hendes hjemland, har hendes chokolader ikke ret meget med Rusland at gøre. Det er hendes egne. Det samme er navnet Marus også. Det er en forkortelse af hendes russiske kaldenavne, som er Masha og Marusya.

Jeg elsker at gøre noget ud af det visuelle. Chokolade er kunst for mig.

Maria Martynova, chocolatier og medejer af Marus Chocolatier

Det er da også på Fyn, at Maria Martynova føler sig hjemme. Her bor hun med sin mand og to sønner på 4 og 12 år.

Hun mødte sin mand, der var på ferie i Rusland, gennem fælles venner. Han er af sovjetisk afstamning, men har boet i Danmark siden 1991. I 2012 flyttede Maria Martynova over til ham i Danmark.

- Her kunne jeg ikke bruge min uddannelse, men det gjorde ikke så meget, for så meget gik jeg heller ikke op i global økonomi, husker Maria Martynova om sin vej ind på det danske arbejdsmarked og rejsen til at blive chocolatier.

Dengang ønskede hun at blive konditor, og gennem en jobkursus kom hun blandt andet i praktik  hos Bager From og sydfynske Konnerup Chokolade. En sammensætning af at suge viden til sig og søde kollegaer gjorde, at et barselsvikariat endte med at blive til job hos Konnerup Chokolade i tre et halvt år. Drømmen om at være chocolatier var for alvor vakt, men der skulle gå et stykke tid, før den gik i opfyldelse.

Annonce

Chocolatier - også på papiret

Først ville hun have papir på, hvad hun kunne. Så hun tog en efteruddannelse på et halvt år på Kold College som chocolatier.

- Nu har jeg et bevis på, hvad jeg kan, fortæller den odenseanske chocolatier.

Ud over papir på titlen sidder der også en nål i hendes hvide chocolatier-uniform, der forestiller to kakaobønner. Den får man, når man har bestået. Sideløbende med uddannelsen arbejdede hun på Restaurant Nordatlanten som konditor og senere på restauranten Bacchus i Odense.

- Og så kom corona, fortæller Maria Martynova med et suk.

Det betød, at hun mistede sit job. Men der er - som man siger - ikke noget, der ikke er så skidt, at de ikke er godt for noget. For i arbejdsløsheden under corona-nedlukningen begyndte idéen til det, som senere skulle blive Marus Chocolatier, at tage form helt af sig selv.

Marus Chocolatier

Er en lille chokoladeproducent med base i Odense, der blev etableret 1. marts.

Bag Marus Chocolatier står chocolatier Maria Martynova og Stefan Gravesen, direktør hos Restaurant Nordatlanten.

Chokoladerne forhandles på Fyn - blandt andet i Winther’s Kaffe & Te i Odense - og kan købes på webshoppen www.marus.dk.

Fra midten af november kan der også købes en julekalender på webshoppen er hos Restaurant Nordatlanten.

Maria Martynova bor i Agedrup med sin mand og to sønner.

- Mens jeg gik og ventede på, at restauranterne skulle åbne igen, var der mange, som spurgte, om de ikke måtte købe mine chokolader. Så jeg begyndte at lave til mine venner og familie. Og så kom jeg til at tænke: Hvorfor starter jeg ikke mit eget? Hvor længe skal jeg gå og vente på, at Mette (Frederiksen, red.) siger go?

Annonce

Et godt samarbejde

Så Maria Martynova gør idé til virkelighed. Efter en masse papirarbejde, tilladelser og bank-aftaler er hun lige op til påsken 2021 i gang med at lave sine egne chokolader. I juni kommer der et tilbud, som er for godt til at takke nej til. Fra sit tidligere arbejde på Restaurant Nordatlanten kender hun direktøren Stefan Gravesen. Han tilbyder hende anpart i hendes forretning og samtidig en deltidsstilling som dessertchef på hans restaurant. Hun tænker lidt over det, takker ja, og siden 1. august har firmaet heddet Marus Chocolatier ApS.

- Det hele er gået fint og meget stille og roligt, men det er også sådan, vi ville have det, fortæller hun om arbejdet med at få udbredt Marus-chokoladerne.

Den første forhandler er Winther’s Kaffe & Te i Odense, som allerede oplever efterspørgsel, og det er Maria Martynova stolt af. Snart følger flere forhandlere og derfor også et konkret ønske til fremtiden:

- Marus Chocolatier bliver ikke en kæmpefabrik, men med tiden håber vi på at få et større lokale og måske også en maskine til temperering af chokolade.

Lige nu kredser hendes tanker dog mest om den allernærmeste fremtid. Nemlig julen. Den er lige om hjørnet, og det kommer til at betyde travlhed for den odenseanske chokoladekunstner.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

Nyborg

Der er ikke meget grønt over en autocamperplads

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Fyn

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Annonce