Annonce
Nyborg

Chok og vantro i Nyborg: Slotsprojekt ligger i ruiner

Planerne om at genopbygge kongeborgen Nyborg Slot er nu lige til papirkurven. Klagenævn har sagt nej til at give dispensation. Foto: Kasper Riggelsen
Klagenævn siger nej til historisk genopbygning af kongeborgen Nyborg Slot. Projekt til 351 millioner kroner skrottet.

Nyborg: Chok. Frustration. Og ren vantro.

Sådan er de første reaktioner i Nyborg, efter at et klagenævn i dag har sagt nej til en omfattende projekt, der skulle gøre Nyborg Slot til en national attraktion med internationalt potentiale.

- Jeg er chokeret og meget overrasket over afgørelsen. Det er en trist dag for projektet og ikke mindst for Nyborg. Jeg er helt uforstående. Afgørelsen giver simpelthen ikke mening, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

Det store projekt, hvor kongeborgen Nyborg Slot skulle genskabes og formidle historien om Nyborg som middelalderens hovedstad og rigets hjerte.

Men efter 10 års forarbejde og en langtrukken klagesag, siger Miljø- og Fødevareklagenævnet nu nej til at give dispensation til projektet.

Dermed må Nyborg Kommune, Østfyns Museer og Slots- og Kulturstyrelsen opgive planerne om at opføre et helt ny slotsfløj, en ringmur rundt om dele af slottet og genopførelsen af et 19 meter højt udsigtstårn.

Annonce

Frygter præcedens

Klagenævnet finder, som det hedder, at "hensynet til de formidlingsmæssige interesser ikke opvejer projektets omfattende fysiske og visuelle indgreb i fortidsmindet" Nyborg Slot.

Klagenævnet frygter blandt også, at projektet i Nyborg vil skabe præcedens.

Direktør for Østfyns Museer, Erland Porsmose, er også chokeret over klagenævnets afgørelse.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at afgørelsen i klagesagen kunne falde sådan ud, siger han til Fyens Stiftstidende.

Erland Porsmose har i efterhånden en halv snes år været stærkt engageret i det enestående projekt.

Og han forstår ikke, hvordan en efter hans opfattelse alt for langtrukken klagesag nu kan lægge slotsprojektet, der stod foran at gå ind i den afsluttende fase, i ruiner.

Annonce

Endelig afgørelse

Klagenævnets afgørelse er endelig, så der er ingen mulighed for at appellere den og bede om en ny vurdering af sagen.

Derfor kan Nyborg Kommune ifølge borgmester Kenneth Muhs i første omgang ikke gøre andet end at tage afgørelsen til efterretning.

- Men det her er et stort anslag mod os lokalt i Nyborg og mod hele det nære demokrati. Det er 10 år med høringer, forskning og arkæologiske undersøgelser og projektfremlæggelser, vi taler om. Så er det meget, meget frustrerende, at det kan gå sådan. Det giver ingen mening, fastslår han.

Nyborg Byråd, der nu igennem tre valgperioder har stået last og brast bag slotsprojektet, vil i eftermiddag blive orienteret om klagenævnets nej til at give dispensation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce