Annonce
Odense

Chok i Odense Zoo: Milliontyveri af papegøjer

To af de stjålne hyacintharaer. Foto: Odense Zoo/Ard Jongsma

Fire prægige koboltblå hyacintaraer stjålet i løbet af natten til fredag - professionelt, bestilt tyveri, frygter zoo.

Annonce

Det var dybt chokerede dyrepassere, som fredag morgen løb op til kontorerne, mens de råbte: - De er væk. De er væk. Papegøjerne er stjålet.

Dyrepasserne mødte zoolog og formidlingschef Nina Collatz, som mødte blot ti minutter efter dyrepasserne, og sammen med hende blev papagøjeanlægget tjekket og politiet tilkaldt. Der var brudt en dør op, og ganske rigtigt var de fire sjældne hyacint araer væk. To kostbare ynglepar forsvundet i løbet af natten.

- Det er et helt professionelt og kynisk indbrud. Det er folk, som præcist ved, hvad de er gået efter. De har helt sikkert været i haven for at tjekke og fotografere, og man kan frygte, at det ligefrem er et bestillingsarbejde. Det er forår, og begge par udviste tegn på at ville yngle. De har været på rede, og det gør dem desværre endnu mere attraktive for hensynsløse samlere, siger Nina Collatz.

Midt i chokket har hun forsøgt at berolige dyrepasserne med, at det helt sikkert også er kriminelle, som ved, hvad de har med at gøre. De vil passe på papegøjerne, som var det guldbarrer og ædelstene.

- Hvis de ikke har det godt og trives, bliver de jo værdiløse. Jeg kender ikke deres værdi på det sorte marked, men jeg ved, at de handles til høje priser, fortæller Nina Collatz.

Et tjek på nettet viser, at velvoksne og sunde hyacintaraer handles til priser omkring 200.000 kr. De er mere værd, hvis der er tale om ynglepar, og derfor kan værdien af de to par godt nærme sig en mio. kr. Men da hyacintaraer også opdrættes lovligt, er det vanskeligt at bedømme en eventuel salgspris på det sorte marked.

Alle fire papegøjer er chippede og registrerede. De er også vaccineret mod fugleinfluenza, og det var ikke noget, der gik stille af.

- De skræpper så voldsomt op, når man laver noget med dem, som de ikke kan lide. Eller bare i det hele taget. Dyrepasserne og dyrlægen måtte have høreværn på for at udføre opgaven med vaccination. Det er voldsomme fugle, som både larmer, og som kan kvase en finger af. Så man skal helt sikkert vide, hvad man har med at gøre for at kunne lykkes med et tyveri, siger Nina Collatz.

Annonce

Politiet på gerningsstedet

Politiet har været på gerningsstedet og registreret nogle spor, som indtil videre holdes hemmelige. Det bliver kun oplyst, at en dør ind til aftenvoliererne er blevet brudt op.

Hyacintaraerne boede i et anlæg, der ligger ud mod Odense Å på den modsatte side af legepladsen. Der er forholdsvis nem adgang, hvis man først er kommet ind. Stedet er noget afsides, og der er mulighed for at komme ud af Odense Zoo til begge sider ved at benytte en af broerne. Altså kan en varebil have ventet på Langelinie eller på Sdr. Boulevard.

- Lige da de har taget hyacintaraerne, har de helt sikkert larmet meget. Men det er sket inde i huset, og hvis de er sat i isolerede transportkasser, har de måske kunnet transporteres forholdsvis diskret, siger Nina Collatz.

Odense Zoo har tilbage i 1980'erne været udsat for et papegøjetyveri. Dengang var det ikke en aktion i samme kaliber men snarere en privatperson, som gerne ville have en af de flotte papegøjer. Men sådan en fugl hverken opfører sig diskret eller er diskret af have privat. Det gav dengang en masse omtale, og det endte efter nogle dage med, at der stod et bur med araen udenfor Odense Zoo en morgen.

- Vi har også mistet nogle dødningehovedaber. De var også "for varme". De blev fundet og afleveret i Aarhus, hvorefter de kom tilbage til os, fortæller zoologen.

Annonce

Araer er par for livet

Hyacintaraer er de største papegøjer i verden. De er topfredet men bliver alligevel handlet i et eller andet omfang. Hvis man her de rigtige papirer og tilladelser fra Cites, kan det lade sig gøre. Det sker for at undgå, at araerne indfanges i den sydamerikanske regnskov, som er deres naturlige habitat. Fugle opdrættet i fangenskab kan få papirer, chippes og godkendes til salg. Men de er stadig få og sjældne. Det mest attraktive er ynglepar.

Midt i sorgen over at have mistet de fire fugle kan man trøste sig med, at det er robuste dyr, som tåler lidt af hvert. De vejer halvandet kilo stykket, måler godt en meter fra halespids til næb og kan have et vingefang på 140-150 centimeter. Altså ikke det nemmeste at smugle over grænser. Slet ikke, når de samtidig larmer enormt.

- Markedet? Der er skrupelløse samlere overalt. Jeg tror dog ikke, at fuglene ender herhjemme. De bliver smuglet ud på det europæiske eller internationale marked. Chippen i dem vil altid kunne afsløre deres præcise identitet.

Når ynglepar er så ekstremt kostbare, der det fordi de danner par for livet. Og de lever længe. 60-70 år er helt almindeligt. Odense Zoos papegøjer er fra 2012, 2001, 1988 1993. De er koboltblå med skriggult ved næb og øjne.

I zoo håber de selvfølgelig, at papegøjetyvene fortryder og gør som for 30 år siden. Afleverer dem igen. At de en morgen står ude foran haven i bure.

- Desværre tyder den professionelle tilgang på, at det ikke sker. Det er så nøje og velovervejet. Vi forstår ikke, at der findes mennesker, som vil have oplevelsen af disse fugle for sig selv. Og ikke dele den med andre. Som det sker i en zoologisk have som vores, siger Nina Collatz.

Ingen af de fire hyacintaraer er kendt for at sige nogle bestemte ord. De er kun berygtet for at skræppe helt vildt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce