Annonce
Indland

Chikane gør jobbet surt

Når ansatte bliver udsat for vedvarende hetz på nettet, skaber det stress og øger sygefraværet, advarer flere eksperter

En advokat måtte dagligt tjekke, om der var oprettet endnu en hadeside om ham. En lærer fik øgenavne af sine elever på Facebook. Og en pædagog blev udsat for rygter om pædofili flere steder på nettet.

Flere og flere ansatte bliver ramt af såkaldt digital chikane både under og efter arbejdstid, fortæller kommunikationsrådgiver Abelone Glahn, der i de seneste 15 år har hjulpet offentligt ansatte med at undgå at blive hængt ud på nettet.

- Det, vi oplever nu, er bagsiden af onlinefællesskaber som Facebook og andre sociale medier. Her bliver chikanen fastholdt og spredt med lynets hast. Og det rammer især mennesker, der har en tæt borgerkontakt. Værst er det, at det kan ske døgnet rundt, fortæller hun.

Det er flere typer, der chikanerer. Og det er ikke altid med hensigten at gøre noget ondt.

- Der er for eksempel den forurettede borger, der oplever at være udsat for en form for uretfærdighed. Og så er der den sørgende slægtning, der kan være dybt ulykkelig over en behandling, vedkommendes pårørende har fået på et sygehus. Men der er også dem, der bare har tiden for sig og med vilje generer andre mennesker, fortæller hun.

Annonce

Stigende sygefravær

Vedvarende chikane kan få vidtrækkende konsekvenser for dem, der bliver ramt.

- Nogen kan sagtens tåle det. Vi har forskellige grænser. Men hvis det er massivt og står på over længere tid, kan man blive meget stresset af det og miste sin evne til at fungere på jobbet. Det giver sygefravær og påvirker i sidste ende hele arbejdspladsen, fortæller hun.

Det billede kan Gitte Strandgaard, der er formand for Voksenmobning Nej Tak, nikke genkendende til.

- Folk knækker simpelthen på det her. Det er en ny og meget farlig form for mobning, fordi det er noget, hele verden kan følge med i, fortæller hun.

Forbillederne svigter

Hun opfordrer politikere og andre fremtrædende personer til at gå frem som det gode eksempel.

- Jeg oplever desværre, at tonen er hård både på Chris-tiansborg og blandt andre offentlige personer, der skal forestille at være forbilleder for os andre. Og så er det svært at opdrage andre til at holde en god tone, siger hun.

Ifølge Abelone Glahn er der ikke meget, man som privatperson kan gøre for at beskytte sig mod denne type chikane.

- Men man kan sørge for at være så privat som overhovedet muligt på de sociale medier. Og så skal man samtidig være ekstremt opmærksom på, hvordan man selv kommunikerer, så man ikke optrapper en konflikt.

Ifølge Abelone Glahn har de færreste virksomheder en politik for, hvordan man skal agere, hvis en medarbejder bliver hængt ud på nettet for eksempel på sociale medier.

- De fleste steder reagerer man først, når vedkommende er gået ned med flaget, og det er alt for sent. Man er simpelthen ikke opmærksom på, hvor ødelæggende det kan være for de ansatte, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce