Annonce
Kultur

"Chess" lever stadig og har det glimrende

Bjarne Langhoff og Stig Rossen som de inkarnerede skakmodstandere og symboler på Den kolde krig: USA mod Rusland. Foto: Rumle Skafte

Stærkt hold i ny scenisk opsætning af ABBA-drengenes rockmusical om skak, storpolitik og ikke mindst kærlighed.

Musical: "Chess" er historien om verdensmesterskabet i skak, udkæmpet i 1980'erne, mellem russere og amerikanere, en fed metafor for koldkrigsperiodens korrumperede storpolitiske magtspil, intriger, sejre og nederlag. Spørgsmålet er så, om en ny opsætning af ABBA-drengenes dystre og sørgmodige symfoniske rock-musical holder i dag, eller om den bare bliver lidt overfladisk historieundervisning med musik til.

Svaret er, at den holder, men netop fordi instruktøren Mark Clements i høj grad lægger et forøget fokus på fortællingens kærlighedsdrama. Og den holder også, fordi det er et ualmindeligt stærkt og velfungerende hold på og bagved scenen, der mere end blot leverer varen.

Om forestillingen

"Chess"Tivolis Koncertsal, fredag 19. januar 2018: "Chess". Musical af Benny Andersson, Björn Ulvaeus og Tim Rice. Iscenesættelse: Mark Clements. Dirigent: Mikkel Rønnow. Scenografi og kostumer: Peter McKintosh. Koreografi: Nick Winston. Lysdesign: Tim Mitchell.

Medvirkende: Stig Rossen, Xenia Lach-Nielsen, Bjarne Langhoff, Pernille Petersson, Kristian Vetter, Jakob Zethner og Martin Loft m.fl.

Musicalen varer to timer og 40 minutter inkl. pause og opføres i Tivoli indtil 17. februar. Derefter på turné til Aarhus, Odense, Vejle og Holstebro.

Xenia Lach-Nielsen står helt centralt i forestillingen som amerikanske Florence, der forelsker sig i den russiske stormester. Foto: Rumle Skafte 

Imponerende flow

Opsætningen er præget af et imponerende flow i en helt enkel og turnévenlig scenografi, hvor de mange skift fra hotelværelser til tyrolerknejper, fra tv-studier til skakspillets arenaer afvikles kvikt og elegant. Bortset fra ensemblets farvestrålende tyrolerdragter eller smukke thai-kostumer er alt i gråt, sort og hvidt.

Bag- og sidevægge udgøres af mørktonede ruder, som kan lukkes op og i, og som man kan lure bagved. Takket være en særdeles velfungerende lyssætning kommer der liv i tableauerne, så selv i den stillestående koreografi i store dele af anden akt, hvor instruktør og scenograf synes at være løbet tør for ideer, hjælpes handlingsforløbet på vej.

Annonce

Xenia i centrum

Men det er først og fremmest forestillingens musikalske styrke, der løfter og imponerer. Helt i centrum i denne opsætning står Xenia Lach-Nielsen med sin fremstilling af Florence. Med et enormt vokalt overskud og et glimrende tag på skuespillet bliver hun en troværdig taber i spillet.

Stig Rossen tegner igen et fint portræt af den ærlige, oprigtige og melankolske russer og fryder med sin stemmes kraft og sin stålsatte musicaltæft, en stor præstation. Bjarne Langhoff er den flabede, drikfældige, paranoide og tyggegummignaskende Freddie Trumper, som vi jo så alligevel får lidt medlidenhed med undervejs. Han synes at befinde sig godt i rollen og giver sig selv fuldt ud i hele sit vokale register.

Også de mindre roller er flot besat: Jakob Zethners Molokov, med smårussisk accent, er slesk og bundsolid, Kristian Vetter som Dommeren kan sin metier, og Pernille Peterssons Svetlana er rørende og velsyngende.

Annonce

Toppræstationer

De 16 sangere og dansere i ensemblet yder absolutte toppræstationer - og lækkerierne vælter op fra orkestergraven, ikke bare i ørehængernes akkompagnementer, men i hele det kompositorisk komplicerede partitur, kompetent formidlet af dirigenten Mikkel Rønnow.

Bortset fra en overraskende tam og afdæmpet engelsksproget version af "One Night in Bangkok" foregår det hele på dansk. Et dristigt valg kunne det synes. Tim Rices engelske tekst er nemlig særdeles ordrig og ofte finurligt knudret, men det er lykkedes Jesper Malmose at oversætte til et mundret og naturligt dansk. Så nu er chancen der til at kunne forstå hele det lidt kringlede handlingsforløb, først i Tivoli og så i det jysk-fynske. Ikke noget at betænke sig på - 60.000 har allerede købt turen til Merano og Bangkok.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce