Annonce
Bagsiden

Chefmusefanger i Downing Street 10 har jubilæum

Katten Larry ankom til Downing Street i februar 2011. Her kigger den ud af et vindue i premierministerens bolig kort tid efter at være flyttet ind. Foto: Mark Large/Ritzau Scanpix
Katten Larry har gennem 10 år i premierministerboligen i London gnubbet sig op ad flere verdensledere.
Annonce

Det kan være svært at holde sig på toppen af politik i et helt årti, men tilsyneladende ikke for katten Larry.

Mandag var det præcis 10 år siden, at den stribede kat ankom til den britiske premierministerbolig i Downing Street 10 i London.

Den på det tidspunkt fire år gamle kat var adopteret fra Battersea Dogs & Cats og blev udvalgt på grund af dens angiveligt enestående evne til at fange mus.

Annonce

Skuffende jæger

Men Larry har siden hen skuffet en del på det punkt, selv om katten som den første nogensinde i boligen officielt fik tildelt titlen som chefmusefanger.

- Vi kom ikke altid godt ud af det med hinanden, men jeg savner ham, skriver Larry på sin twitter-profil om forholdet til Palmerston, der gjorde tjeneste som kat for Udenrigsministeriet, indtil den gik på pension. Foto: Twitter/Number10Cat

Ifølge David Cameron, der var den første premierminister til at have Larry under sig, fangede den i de første måneder godt nok tre mus, men siden har den skuffet, fremgår det af hjemmesiden for Downing Street.

Larrys offentlige liv

Katen Larrys profil på Twitter, @Number10cat, har 445.000 følgere. Den bemærker i præsentationen, at den har resideret længere i Downing Street 10 end nogen engelsk politisk leder.

"Man må huske, at jeg bor her permanent, politikerne er bare indlogeret, indtil de bliver fyret. Før eller siden finder de alle ud af, at det er mig, der styrer stedet", skriver den.

På Downing Streets hjemmeside har Larry denne jobbeskrivelse: "Byder gæster velkommen. Inspicerer sikkerhed. Tester antikke møblers hvileegenskaber".

Larrys første officielle drab - en mus - fandt sted 22. april 2011.

28. august 2012 udførte Larry sit første offentlige drab, idet en død mus blev lagt på det lille stykke græs foran embedsboligen.

Siden har Larry mistet dræberinstinktet og var tæt på at blive fyret, da den sov, mens en mus pilede hen over gulvet på David Camerons kontor.

Den engelske skandalepresse har givet katten øgenavnet Lazy Larry (Dovne Larry).

Til gengæld er den - ifølge hjemmesiden - gået lige ind i hjertet på den britiske befolkning, og den har også opbygget et venskabeligt forhold til pressen. Ofte belønner fotografer, kamerafolk og journalister, som venter foran boligen, den med godbidder eller aer den.

Annonce

Katten blev boende

Efter brexitafstemningen i juni 2016 forlod Cameron Downing Street, men Larry blev og har siden levet sammen med først Theresa May og nu Boris Johnson.

I et land af dyreelskere spiller en kat i Downing Street en vigtig rolle, mener historikeren Anthony Seldon.

- Det hjælper med at menneskeliggøre premierministeren, siger han og tilføjer, at i krisetider kan en kat i Downing Street være med til at aflede folks bekymringer.

Billedet af Larry, der nægtede at flytte sig fra præsident Trumps bil, gik verden rundt. Foto: Twitter/@Number10cat

Larry har gennem årene gnubbet sig op ad adskillige verdensledere på statsbesøg.

Mens Barack Obama aede den, gik det lidt skævt, da Donald Trump var på besøg. Katten satte sig under præsidentens limousine og nægtede at flytte sig, da bilen skulle køre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Annonce