Annonce
Odense

Chastine fortæller historier gennem sit tøj: - Min forhåbning er, at man knytter sig til tøjet

Chastine Helle har startet sin egen virksomhed, MinaVera, hvor hun syr og sælger tøj af genbrugsmaterialer. Foto: Stine Ploug Christiansen
I et år har det været muligt at købe unikke kjoler og kimonoer af mærket MinaVera. Chastine Helle, kvinden bag, syer kjolerne med fokus på historiefortælling og bæredygtighed. For når tøjet har en historie, er det sværere at smide det ud.
Annonce

Odense: Farverige kimonoer og korte kjoler i spændende farve- og stofsammensætninger og uldne huer med broderier og påsyede perler.

Indtrykkene er mange, og øjnene bliver fanget af de forskellige farver og teksturer, når man scroller ned over "minaverashistorier" på Instagram. Alle kreationerne er en del af butikken MinaVera, som designer og iværksætter Chastine Helle står bag, og i knapt et år har det været muligt at købe tøjet på det sociale medie.

Kjolerne hedder Thyra, og kimonoerne hedder Johanne. Der står ikke størrelser på nogle af dem, og ingen af dem er ens, hvad angår stof eller farver, og det er der en helt særlig grund til.

- Det er en forholdsvist bæredygtig virksomhed, der omfavner alle kropstyper. Det er meget vigtigt for mig, at alle kan have det på og ikke bare en enkelt type kvinde. Og så er historierne vigtige for mig. Folk får en historie med hjem, når de køber et stykke tøj fra mig. Det er, hvad MinaVera er, fortæller Chastine Helle om sin virksomhed.


Jeg er ikke fan af det her "brug og smid væk"-koncept. Min forhåbning er, at folk knytter sig til tøjet og passer bedre på det, når det har en historie og er lavet af genbrugsmaterialer, i stedet for at vi smider det ud efter kort tid.

Chastine Helle, iværksætter


Annonce

Bæredygtig produktion

Tanken er, at historiefortællingen og bæredygtighedstanken går hånd i hånd i MinaVera, for Chastine Helle ønsker at gøre op med en kultur, der eksisterer flere steder i tøjindustrien, forklarer hun:

- Jeg er ikke fan af det her "brug og smid væk"-koncept. Min forhåbning er, at folk knytter sig til tøjet og passer bedre på det, når det har en historie og er lavet af genbrugsmaterialer, i stedet for at vi smider det ud efter kort tid.

Og alt hos Chastine Helle er genbrugt på den ene eller anden led - med ganske få undtagelser - og materialerne kommer mange steder fra:

- Meget af det stammer fra genbrugsbutikker, hvor jeg tit går på jagt, og så får jeg også ofte ting af folk. Jeg køber aldrig nyt stof, medmindre det er deadstock (overskudsvarer, red.). Noget aner jeg ikke, hvor kommer fra, og noget andet kan have været en oldemors gardiner, siger Chastine Helle, som er uddannet på tekstilformidleruddannelsen i København.

- Det er mega sjovt som designer ikke at skulle lave det samme stykke tøj flere gange. For det er aldrig det samme, uanset hvor mange kjoler jeg laver. Det er et nyt materiale hver gang, og man skal finde ud af, hvad det kan. Det er noget af det, jeg bedst kan lide at rode med.

Annonce

Familietradition

Der ligger også en personlig historie i hvert enkelt stykke tøj, der tager form i den 28-årige designers hænder.

- De fleste af kvinderne i min familie har haft noget med håndarbejde at gøre, enten professionelt eller som hobby. De har altid strikket, hæklet eller syet. Den familietradition vil jeg gerne inddrage i min virksomhed, fortæller Chastine Helle.

- Det er også derfor at kjolen, jeg har på, hedder Thyrakjolen, for Thyra var min oldemor. Og Johanne, som min kimono er opkaldt efter, var også min oldemor. Hun blev faktisk uddannet skrædder i 1920'erne.

Det er ikke kun i tøjet, at kvinderne i Chastine Helles familie har fået en plads. Navnet MinaVera fortæller også en historie om designerens ophav, for Mina og Vera var hendes bedsteforældre - henholdsvis farmor og mormor.

En stor del af Chastine Helles arbejde foregår på Instagram, hvor hun næsten dagligt opdaterer profilen "minaverashistorier". Foto: Stine Ploug Christiansen
Annonce

Ambitioner for fremtiden

Drømmene for fremtiden i MinaVera rækker langt ud over Instagrams grænser, men det skal ske i Chastine Helles eget tempo.

- Jeg kan godt blive stresset, hvis jeg skal vækste hele tiden og leve iværksætterlivet. Så jeg tager det stille og roligt, fortæller Chastine Helle, som endnu ikke kan arbejde på fuld tid i sin virksomhed, og derfor har et job ved siden af.

I fremtiden ser hun gerne, at hun åbner sin egen fysiske butik med værksted, så kunderne har mulighed for at opleve tøjet og prøve det på, inden de køber det, men lige nu er det næste skridt for MinaVera at åbne en webshop.

- I starten skulle jeg i hvert fald aldrig have en webshop. Jeg skulle bare åbne den her butik på et tidspunkt, og så var det det. Men jeg har indset, at det her tager rigtig lang tid, og man skal have tålmodighed. Og jeg trænger til, at der sker noget mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce