Annonce
Erhverv

Charlie Hebdo kommer på gaden på seks sprog

Fransk satiremagasin udkommer på tre sprog i trykt udgave og på engelsk, spansk og arabisk i den elektroniske.

Når den satiriske ugeavis Charlie Hebdo kommer på gaden onsdag, så bliver det på seks forskellige sprog.

Det oplyser den franske avis' chefredaktør, Gerard Biard. Det bliver den første udgave siden sidste uges islamistiske massakre på Charlie Hebdos redaktion.

Den trykte udgave vil være tilgængelig på fransk, italiensk og tyrkisk, mens den elektroniske også kan læses på engelsk, spansk og arabisk, forklarer Biard på et pressemøde i Paris.

Tidlige har en af Charlie Hebdos klummeskrivere, Patrick Pelloux, fortalt, at avisen ville blive udgivet på 16 sprog, men det bliver ikke i denne omgang.

Det har tidligere forlydt, at Charlie Hebdo vil blive trykt i langt over en million eksemplarer.

Bladkompagniet, der står for distribution af aviser ugeblade og magasiner i Danmark, siger til Ritzau, at 300 eksemplarer af Charlie Hebdo vil blive solgt i danske bladkiosker.

Der var tirsdag negative reaktioner i den arabiske verden på, at onsdagens Charlie Hebdo på forsiden har en tegning, der skal forestille profeten Muhammed, som med en tåre i øjenkrogen betror læseren "Je suis Charlie" (Jeg er Charlie).

Stormuftien i Egypten, Shawqi Allam, advarer mod at sende avisen på gaden og kalder det en racistisk handling, der kan antænde vreden i den muslimske verden.

- Dette er en utilstedelig provokation over for følelserne hos muslimer rundt om i verden, siger stormuftien, der er en af de mest indflydelsesrige religiøse ledere i den arabiske verden.

De to mænd med algerisk baggrund, der onsdag i sidste uge trængte ind på Charlie Hebdos redaktion og dræbte 10 medarbejde og to betjente, betegnede deres ugerninger som hævn for tidligere karikaturtegninger af Muhammed.

Muslimske organisationer i Frankrig maner til ro og opfordrer kritikerne til at respektere ytringsfriheden.

Annonce
Charlie Hebdo kommer på gaden på seks sprog
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce