Annonce
Livsstil

Champagne: Her er seks gode til prisen

Deutz' Brut Classic er en pålidelig champagne, som leverer, hvad en god standard-champagne skal. Den koster 300 kroner på Vildmedvin.dk. Foto: Kenneth Klingenberg

Har du noget, du skal fejre - eller har du bare lyst til bobler? Vi har fundet seks gode champagner til priser fra 225 til 300 kroner.

I sidste uge fortalte vi, hvordan du lovligt kan købe champagne (og vin generelt) i udenlandske netbutikker, hvor priserne ofte er noget lavere end i danske (net)butikker. Men hvis du ikke har mod på at lege vinimportør, eller hvis du foretrækker at støtte danske vinhandlere, får du her en håndfuld bud på god champagne til en rimelig pris, som du kan købe i danske butikker.

Flere af dem har tidligere været positivt anmeldt i disse spalter, og de er med igen, fordi de som standardvine fra store champagnehuse har stort set samme udtryk og smag årgang efter årgang.

Udgangspunktet for testen i dag har været at finde gode vine til maks. 300 kroner pr. flaske. Der er bestemt vine fra andre områder i Frankrig samt i Tyskland, Østrig, Spanien og Italien, der kan give lige så gode oplevelser til lavere priser, så hvis du er ligeglad med, om vinen er fra Champagne, er udvalget af gode vine til gode priser noget større - som vi blandt andet beskrev i artiklen "Femstjernede bobler - billigere end champagne" 10. marts i år.

Dagens champagner er fortrinsvis runde vine med en behersket syre og en underliggende frugtsødme, som gør vinene forholdsvis lette at gå til, også selvom man ikke er en rutineret champagnedrikker.

Annonce
Carte Blanche Grand Cru Blanc de blancsRoland Champion, Chouilly, ChampagneVintagechampagne.dk: 278 kroner. Frisk og citruspræget med brød og en snert af gær i duften. Udvikler sig i munden, hvor den lægger ud som en forholdsvis rund vin med en lille sødme - den viser sig også at have et tørt, saltet præg på tungen. Efter cirka 10 sekunder begynder smagen at blive mere fokuseret og viser stor citrussødme og -syrlighed - som en citronkage hvor syre-sødmespillet spiller. En vin der trækker mundvand; godt skruet sammen til prisen. Fire store stjerner. 

En importør forklarer

Oeil de perdrix fra huset Jean Vesselle er en af de vine, som også blev omtalt i sidste uge, fordi den er væsentlig billigere at købe i Reims, end den er i Danmark. Prisforskellen er 113 kroner pr. flaske. Som omtalt i sidste uges artikel plejer den slags sammenligninger at føre til mindre begejstrede henvendelser fra danske vinhandlere. Også denne gang har vi fået en mail fra en vinhandler - men en reflekteret en af slagsen.

Det er Hans Jørgen Iversen, indehaver af Vinotheket i Kollund, der skriver om de udfordringer, han har som dansk vinimportør i forhold til at kunne konkurrere med udenlandske webbutikker:

"Når jeg skal forsvare de danske vinimportører lidt, så er det lige netop i Champagne-området svært som vinimportør at få yderligere rabat på den pris, den ganske almindelige kunde betaler for købet af måske 12 flasker. Det skyldes den store efterspørgsel samt det store salg ud af "stalddøren" hos de små producenter (ikke de store kendte navne). Man skal være meget dygtig for som importør at opnå 10 procent, og her taler vi om køb på 1000-1200 flasker, som jeg typisk tager hjem per gang.

Dertil kommer hjemtransport, lageromkostninger, hjemlige ekspeditioner, afgifter, momsforskel og en fornuftig avance, og så havner vi ganske rigtigt på prisforskellene, som du beskriver, men som jeg ikke synes er ublu, alt taget i betragtning."

Det er korrekt, at indkøbspriserne i Champagne ikke er lave - også de små bønder ved udmærket, hvor stor efterspørgslen på champagne er, og de sætter deres priser derefter.

Som beskrevet i sidste uges artikel er det dog stadig muligt at finde virkelig gode vine til mere end rimelige priser i Champagne.

De bliver selvfølgelig dyrere, når de skal hentes til Danmark og udstyres med dansk moms og vinafgift - men der er også forskel på avancerne hos de danske vinhandlere, og det kan være en forklaring på, hvorfor man indimellem finder markante prisforskelle på samme vin i en dansk og en udenlandsk vinforretning

Hvis du er vant til at købe vin på nettet, har du nok også bemærket en pudsig forskel i fragtpriserne, som ikke altid er lavest hos dem, der må antages at sælge flest flasker. Til gengæld får du ofte fragten uden beregning ved køb af et minimum antal flasker eller køb for eksempelvis 2000 kroner.

Men nogen skal jo betale for fragten, også den som butikken giver "gratis". Den udgift kan enten lægges på vinens pris eller prisen for fragt.

Brut Premier CruMichel Rocourt, Vertus, ChampagneVintagechampagne.dk: 278 kroner. Blomsterparfumeret duft der også har banan og lidt røg i sig - vi er med andre ord langt fra den friske stil hos fx Roland Champion - hvilket ikke er så underligt, når basevinen er mindst syv år gammel. Forholdsvis rund i smagen med brød og præg af lagring med gærresterne og en afmålt, tilpas frugtig sødme, holdt oppe af en god, grundliggende syre. Fire stjerner. 

Champagne er bare vin

Men det lader sig gøre at finde gode champagner til priser, der ikke virker urimeligt høje. To af dagens gode eksempler er vinene fra Roland Champion og Michel Rocourt. De er begge non vintage, altså en blanding af flere årgange, og de er blot en lille del af udvalget hos Vintagechampagne.dk.

Ejerne af butikken, Mikkel Hagerup og Simon Dybdahl Østerborg, kørte i foråret 2013 til Champagne for at købe ind, så de kunne holde champagnesmagninger og bruge overskuddet fra dem til at finansiere en ny tur til Champagne.

Det viste sig at være en bæredygtig forretningsidé - så meget, at de to i efteråret 2015 kunne åbne en forretning kun med champagne i en kælder på Nørre Søgade i København. Her kan du også - når du kommer forbi de kanter - fornøje dig med et glas champagne til priser fra 50-60 kroner.

Det siger noget om det prisniveau, som de to champagne-glade herrer forsøger at lægge - ud fra den holdning, at champagne "bare" er vin ligesom al anden vin, og at det er muligt at finde gode champagne til rimelige priser, hvis man graver dybere end det øverste lag af de store, kendte champagnehuses vine.

Oeil de PerdrixJean Vesselle, Bouzy, ChampagneVildmedvin.dk: 299 kronerDuft af granatæble og røde bær og forårets lysegrønne blade. Der er modne, røde bær i smagen og en god rundhed holdt oppe af citrussyrlighed. En frisk vin præget af røde bær - den har en underliggende frugtsødme og slutter med en moderat bitterhed. Bobler der egner sig både til et glas for sig selv og (især) til mad. Fire stjerner.
Brut Grande RéserveAndré Clouet, Bouzy, ChampagneSkagenfood.dk: 1440 kroner for seks flasker (240 kroner pr. flaske)Er du i humør til en ren, skarptskåret vin med stor syre og mineralitet, er det ikke her, du finder lykken. Men en gang imellem har man også bare lyst til at blive strøget med hårene. Det gør denne vin, og den gør det med så stor elegance, at det er svært ikke at blive en lille smule glad. Bred, næsten svulstig pinot-domineret frugt, en underliggende frugtsødme og en moderat syre gør denne vin meget tilgængelig og let at drikke. Ikke kedelig, for der er god længde på smagen og tilstrækkelig syre til at holde smagen i balance. Vi er ude i en relativt billig omgang dekadence her. Fire pæne stjerner.
Brut Classic NVDeutz, Aÿ, ChampagneH.J. Hansen /Vinspecialisten.dk: 600 kroner for to flasker (normal 395 kroner/flaske)Vildmedvin.dk: 300 kroner for en flaskeLige dele pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Frisk duft med æble og gær. De grønne æbler går igen i smagen. Vinen har gennemgået malolaktisk gæring, og den har en moderat syre. Det er en retlinet og æbledomineret vin, her er ikke voldsomt mange facetter, men den er afrundet og nem at gå til og alligevel ikke kedelig. Harmonisk og forholdsvis let at drikke, også for folk der ikke er vant til champagne. Fire stjerner.
Hugues de CoulmetPierre Moncuit, Mesnil-sur-Oger, ChampagneFinewines.dk: 225 kroner v. 6 flasker (279 v. 1 flaske)Blomster, gær og brød møder brændt tændstik, syrligt og stødt æble og lidt pære. Lille frugtsødme i begyndelsen, og en større sødme dukker op i denne ret fyldige vin med ananas og æblesødme. En let svulstig vin med en syre, som ikke slår nogen omkuld - den kan anbefales, hvis du endnu ikke har fundet ud af at drikke champagne, men gerne vil lære det. Vinen hænger godt sammen og fungerer både som velkomstdrik og til en fiskeret med noget sødme. Fem små stjerner.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce