Annonce
Livsstil

Champagne: De små, billige og gode

Terres & Vins de Champagne har vokset sig stort siden begyndelsen i 2009. Nu afholdes smagningen en formiddag og en eftermiddag i et stateligt palæ bag katedralen i Reims. Foto: Kenneth Klingenberg

Idéen havde boblet et stykke tid, blandt andet inspireret af nærværende magasins madskribent Morten Guldberg, som har kørt vejene i Champagne tynde. Tanken om selv at køre derned og hente bobler med hjem er også blevet næret af en irritation over, hvor meget en flaske kan stige i pris, mens den tilbagelægger de cirka 1100 kilometer fra Reims og omegn til en dansk butik.

Eksempel: I Reims købte jeg Diebolt-Vallois blanc de blancs til 24 euro (179 kroner) - hos en af de større franske online-forhandlere af champagne koster den 26,95 euro (200,50 kroner). Det er vel at mærke ikke tilbudspriser. Hos Løgismose koster den 349 kroner og hos Theis Vine er den lige nu på tilbud til 319,95.

Et andet eksempel: Gladvin.dk giver rabat ved køb af minimum seks flasker af Larmandier-Berniers blanc de blancs Terre de Vertus. I årgang 2010 koster den 405 kroner pr. flaske. I Reims kunne jeg købe årgang 2009 til 43,90 euro (327 kroner) pr. flaske.

Et tredje eksempel er den særlige type champagne, som kaldes oeil de perdrix på grund af farven, som vinen har fået fra de pinot noir-druer, den er lavet af. Nogle af dem er blevet knust og har nået at afgive farve til vinen - navnet refererer efter sigende til den blege lyserøde farve i en døende agerhønes øjne ... Hvorom alting er koster Jean Vesselles oeil de perdrix 299 kroner hos Vildmedvin.dk. I Reims købte jeg den for 186 kroner.

Annonce

Fakta: Vin clair og reservevin

Alle champagner begynder deres liv som en "almindelig" stille vin. Når mosten til vinen har gennemgået den alkoholiske gæring, har man en vin uden bobler, og denne "vin clair" bliver herefter hældt på flaske, hvor en andengæring foregår og frembringer champagnens bobler.Smagninger af vins clairs kan give et fingerpeg om, hvilken kvalitet den kommende champagne kan få. Det gælder dog kun de "små" champagner, som ikke består af en blanding af mange forskellige vine. De store huses standard-champagner er blandinger af adskillige vine - der kan snildt indgå 100 vine fra forskellige marker og vinbønder og baseret på (især) pinot noir, chardonnay og pinot meunier.

Men selvom en champagne kun fremstilles af en eller få vins clairs, kan det stadig være svært at vide, hvad man skal vente sig af de færdige bobler, når man smager de stille vine, som skal blandes til champagnen. For oftest indgår også en mængde reservevin i blandingen. Det er stille vin fra den/de foregående årgange, som er blevet gemt. Formålet er blandt andet at give mere umiddelbar dybde og tyngde til champagnen og lægge en dæmper på den store syre, som den helt nye vin kan have.

I årgangschampagner må der ikke blandes reservevin.

For dem, der har overskud til det - og hvis tandhalse kan klare den megen syre - er det muligt at smage hundredvis af champagner i løbet af de fem dage, som Printemps des Champagnes varer. Foto: Kenneth Klingenberg

Så en søndag morgen i slutningen af april trillede jeg ud på E20 med kurs mod Reims. Med ankomst små 12 timer senere var der hverken tid eller overskud til at sondere terrænet for vinbarer i Champagnes hovedstad, og efter 1080 kilometer bag rattet trængte jeg også mere til en kold øl. Det gjorde nu ikke noget, for jeg ankom midt i "champagnernes forår", som den næstsidste uge i april kaldes her, cirka 140 kilometer nordøst for Paris.

I løbet af denne uge er der dagligt flere smagninger rundt om i Reims - og enkelte i Epernay og andre større byer i Champagne. De mest søgte er Bulles Bio (økologiske og biodynamiske champagner) og Terres & Vins de Champagne, som begyndte for kun otte år siden og uden nogen stor organisation bag sig arrangerede en smagning, hvor alle interesserede kunne smage årets vins clairs og de senest flaskede champagner.

Det blev en succes, og rygtet om deres smagning bredte sig ikke mindst på de sociale medier. År for år er antallet af gæster vokset, og nu kommer de fra flere end 40 lande. Der er 23 medlemmer af Terres & Vins de Champagne, og man skal være hurtig på tasterne for at sikre sig en plads til en af de to smagninger, som de holder i det fine Palais du Tau bag den gotiske Notre Dame-katedral i Reims. Så får man til gengæld også lov at smage vine fra blandt andre David Léclapart, Benoît og Valérie Lahaye, Vincent Laval, Pascal Agrapart, Benoit og Mélanie Tarlant, Aurélien Suenen og Marie-Noëlle Ledru.

Hvis man altså kan komme til, for det er en underdrivelse at kalde smagningen velbesøgt. Tilmed synes mange, at det er o.k. at blive stående ved bordet med flaskerne, mens de smager sig gennem hele batteriet af vine. Vi andre venter bare bagved. Jeg gætter på, at dem foran også bliver liggende i overhalingsbanen, når de kører på motorvejen.

2008 Blanc de Blancs Millesime Expérience André Jacquart, Vertus, Côte des Blancs http://www.couleursdoyard.com/couleurs-doyard-uk.php: 30 euro (223 kroner) Dejlig duft - den får mig straks til at tænke på stegt hvid fisk. Her er en antydning af æble og et lille præg af fad og lagring med gærresterne. I munden er vinen rund med frugtsødme og en rigtig god syre, der arbejder godt for vinen. Lækker sag. Fem stjerner.

Skat har gjort det nemmere

Heldigvis er den eksklusive smagning langtfra den eneste, hvor champagnebønder åbne deres flasker for alverdens indkøbere, der kommer med et håb om at finde en uopdaget stjerne, for ikke at nævne skarer af tørstige vinskribenter og bloggere. I løbet af de fem dage var der i år 23 smagninger og andre arrangementer, og der blev alene ved de tre smagninger, som jeg nåede rundt til, åbnet 125 forskellige champagner plus en lang række vins clairs.

Jeg stødte ikke på nogen uopdagede producenter, der ikke allerede har en eksport i gang, men jeg smagte flere vine af virkelig god kvalitet til virkelig gode priser. Mellem 16 og 20 euro for en champagne med dybde og potentiale for at udvikle sig, det er ikke så ringe endda. Problemet med de fleste af disse champagner er, at de ikke forhandles i Danmark. Nogle fås i Tyskland eller Sverige, men ellers er man oftest henvist til at købe dem i Frankrig.

Det lader sig imidlertid også gøre, selvom man ikke har tid, mulighed eller lyst til selv at køre af sted for at hente flaskerne. Send en mail til champagnebønderne, så vil de fleste gerne sende en kasse eller to, hvis de stadig har vinen på lager. Nogle af dem, for eksempel Pierre Legras, har en decideret webshop, som også sender til Danmark. Har du problemer med at forstå den franske tekst på hjemmesiderne, så prøv den automatiske oversættelse i Googles Chrome-browser. Den virker efterhånden helt o.k.

Og udskældte Skat har gjort det relativt nemt at være en lovlydig vinimporterende privatperson. På Skat.dk kan du finde en beregner, der fortæller dig, hvor meget du skal betale i afgift af det antal flasker, som du har købt. Du skal herefter sende en mail til Skat og fortælle, hvad og hvor meget du har købt - du kan også vedhæfte en faktura - og så vil du få en besked fra Skat om, hvornår og hvordan du skal betale afgiften.

Afgiften pr. flaske (75 cl) bordvin (over 6 og op til 15 procent alkohol) er 8,71 kroner med et tillæg på 3,35 kroner, hvis vinen er mousserende. Dermed koster en flaske champagne 11,22 kroner i afgift, så hvis du bestiller 12 flasker, skal du betale 134,64 kroner i afgift. Selv med en regning på måske 20-30 euro for fragt er det noget billigere og nemmere end selv at køre til Champagne.

Blanc de Blancs Brut Expérience André Jacquart, Vertus, Côte des Blancs http://www.couleursdoyard.com/couleurs-doyard-uk.php: 16 euro (119 kroner) Æblemost i duften - det er en parfumeret vin, hvor æblerne også er fremtrædende i smagen. Syren virker godt integreret i en fyldig vin med pæn længde i eftersmagen. Overperformer til prisen. Fire store stjerner.

Handlen i udenlandske webbutikker

En del af de besparelser, som man kan opnå på vin i udlandet, skyldes selvfølgelig alkoholafgift og dansk moms samt højere udgifter til dansk løn, sikkert også husleje, og et mindre marked, hvor der er usædvanligt mange vinimportører, der slås om de samme kunder. Oveni snupper supermarkederne langt størstedelen af handlen med vin i Danmark. Og så er det endda nogle gange billigere at få sendt varer fra Tyskland, end det er at få sendt samme mængde varer inden for Danmark.

Vi har tidligere i disse spalter gennemgået, hvordan en flaske i Danmark kan koste betydeligt mere, end den gør i eksempelvis Tyskland. Det udløser som regel nogle mindre tilfredse henvendelser fra vinhandlere, som ikke mener, at det er foreneligt med avisens annoncesalg til dem, at vi fortæller, at nogle af deres vine kan købes billigere syd for grænsen.

Der er bare den hage ved det, at tallene for danskernes nethandel i udlandet kun bevæger sig en vej, og det er forlængst gået op for mange, at der kan være store besparelser at finde i udenlandske butikker på nettet. Sidste år brugte danskerne ifølge FDIH (Foreningen for Dansk Internethandel) 32 milliarder kroner i udenlandske netforretninger. Det er især tøj, sko og smykker samt film, musik, bøger, spil og legetøj, som danskerne køber i udlandet, men også vin er begyndt at finde vej over grænsen.

"Dagligvarer, mad og drikke" udgjorde ifølge FDIH i 2016 stadig kun to procent af nethandlen i udlandet, men det er på den anden side godt 600 millioner kroner.

Alligevel er vi i den enestående situation, at vi i et land af Danmarks størrelse har omkring 1000 vinimportører, og de fleste af dem driver små virksomheder og knokler for at kunne leve af deres interesse for god vin. I de tilfælde, hvor du, selv med udgifter til fragt og alkoholafgift, kan købe en vin billigere i Frankrig eller Tyskland, end den sælges i Danmark, må du gøre op med dig selv, hvad du helst vil. Dilemmaet er kendt fra mange landsbyer: Vil man betale ekstra for at have den nære butik og muligheden for at smutte hen efter den liter mælk, som man har opdaget, man mangler - eller kan man nøjes med et billigere supermarked, der kræver en køretur til en større by?

Her følger en række anbefalinger, som p.t. ikke forhandles i Danmark - men du kan altså købe dem hos producenterne eller i udenlandske webbutikker. I næste uge ser vi nærmere på gode champagnetilbud, som du kan købe i danske forretninger.

Blanc de Blancs NV Mesnil Expérience André Jacquart, Vertus, Côte des Blancs http://www.couleursdoyard.com/couleurs-doyard-uk.php: 20 euro (149 kroner) En anelse "lysere" i duften end Brut Expérience. Her er mindre markant æbleduft, men mere citrus og friskhed. Lokkende. Lidt strammere også i smagen, dog uden nogen voldsom syre, men rank og med en pæn, balanceret frugtsødme. Igen en vellavet vin til prisen.

Chardonnay til røverpriser

Passion Chardonnay er en gruppe af 10 champagnebønder, som fokuserer på chardonnay-baseret champagne. Flere af dem har hjemme i Cramant, Vertus eller Chouilly i området Côte des Blancs syd for Reims - som eksempelvis familieforetagendet André Jacquart, som i dag ledes af Andrés barnebarn Marie Doyard. Det skal altså ikke forveksles med firmaet Jacquart, som findes på hylderne Netto, Føtex og Bilka.

16 af familiens 24 hektar vinmarker ligger i hjertet af Côte des Blancs, i Vertus og Mesnil-sur-Oger, og selvom det lyder frygtelig dyrt, er de tre vine, som Marie Doyard skænkede ved smagningen i Reims alle, hvad jeg vil kalde røverkøb.

Startende med premier cruen Brut Expérience, der i den aktuelle udgave er 60 procent 2011-vin og resten reservevin fra 2010, 2009 og 2008. Vinen er lavet på stål og brugte fade fra Bourgogne (40/60 procent), og den har, ligesom firmaets øvrige vine, ikke været gennem malolaktisk gæring. 16 euro (119 kroner) er en latterligt lav pris.

Fire euro dyrere (149 kroner) er grand cruen Mesnil Expérience brut nature - den er 80 procent 2008-vin og resten reservevin fra 2007, og det hele har ligget på brugte bourgognefade og siden fået mindst seks års lagring på flaske.

Millesime 2008 Expérience er selvfølgelig en ren 2008-vin med en dosage på kun tre gram/liter og otte års flaskelagring. Den koster 30 euro (224 kroner), og det er bedrøveligt at tænke på, hvor megen god champagne man går glip af, fordi en vin af den kvalitet ikke kan købes til den pris i Danmark. 2007-udgaven fås hos Husted Vin til 350 kroner, hvis du køber seks flasker (normalprisen er 405 kroner).

Også i Cramant finder man huset Lilbert og søn, som laver en glimrende standard brut non vintage-champagne. Druerne kommer alle fra grand cru-marker i Cramant, Chouilly og Oiry, i den aktuelle udgave med 50 procent 2013-vin og resten reservevin fra 2010, 2011 og 2012. Vinen har gennemgået malolaktisk gæring og koster 20 euro (149 kroner) på vingården.

Dyrere, men også et nøk bedre med lidt større dybde, er Pierre Legras' blanc de blancs, der består af 57 procent 2013-vin og resten reservevin fra årgangene 2007 til 2011. Den koster 29,30 euro (218 kroner) på firmaets hjemmeside.

Blanc de Blancs NVPierre Legras, Chouilly, Côte des Blancshttp://www.shop-legras.com/: 29,30 euro (218 kroner)Let krydret duft med især mynte. En let at drikke-vin - den har en "støvet" kant og en snert af citrus og sten i smagen. Det lyder ikke af meget, men balancen i smagen er nydelig, og vinen forekommer elegant, når man drikker den. Fire stjerner.
Brut NVLilbert & Fils, Cramant, Côte des Blancshttp://www.champagne-lilbert.com/: 20 euro (149 kroner)Lokkende duft, lidt mørk med brød og gær og noget mineralsk. Dejlig frugt i smagen med citrus og æble og en fin sødme. God længde i smagen og i øvrigt en ukompliceret vin der er nem at drikke. Flot standardcuvée. Fire stjerner.
Blanc de Blancs Brut NVBergeronneau-Marion, Ville Dommange, Montagne de Reimshttp://champagne-bergeronneau-marion.fr/en~The%20Range: 20,50 euro (152,50 kroner)Virkelig god duft - parfumeret og let udviklet. I munden er det en velkomponeret vin med god syre og en pæn længde i smagen. God, frisk æblefrugt. Appetitlig. Enkelte af vinene fås i øvrigt også hos Le Bon Gout i København: http://lebongout.dk/shop/. Fire stjerner.
Authentic Meunier NVApollonis, Festigny, Vallée de la Marnehttp://champagneapollonis.com/en/Champagnes/Range/: 20 euro (149 kroner)100 procent pinot meunier - 50 procent reservevin. Meget frisk i både duft og smag - lidt overraskende i betragtning af den høje mængde reservevin. Her er modne æbler i smagen og en god struktur med en moderat syre. Velkomponeret vin for pengene. Fire små stjerner.
Cuvée Spéciale RJ Brut NVRené Jolly, Landreville, Côte des Barhttp://www.jollychamp.com/lang-fr/#/contact_custom: 24 euro (178,50 kroner)54 procent chardonnay, 46 procent pinot noir. Dufter relativt udviklet og er ret parfumeret. Den aktuelle udgave er en blanding af vine fra 2005 og 2006, og alderen en er tydelig i smagen. Her er et klart præg af, at vinen har ligget i længere tid med gærresterne, men her er også en del sødme og frugtighed. Lækker mousse og en cremet mundfornemmelse. Fin vin som nok vil klare sig bedst hos dem, der holder af knap så syrepræget champagne. Et godt køb, ikke mindst til prisen. Fire store stjerner. En enkelt af René Jollys vine, blanc de noirs non-vintage, fås i øvrigt også hos Cavalcade Vine i Silkeborg til en rimelig pris af 205 kroner (den koster omkring 145 kroner i Frankrig): https://cavalcade.dk/mousserende-vine/505-champagne-rene-jolly-blanc-de- noirs-nv-brut-75-cl.html
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce