Annonce
Nordfyn

Ceremoni tirsdag eftermiddag på Nordfyn: Bliver danske statsborgere med afsprittede hænder

Morten Andersen (V), nordfynsk borgmester, vil fortsat bestræbe sig på med håndtryk at byde velkommen til nye danske statsborgere tirsdag. Arkivfoto: Michael Bager
Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune, er indstillet på at holde grundlovsceremoni på Nordfyn for at byde velkommen til nye statsborgere. Vurderingen er, at det sker på et forsvarligt plan på trods af anbefalingerne om coronavirus.
Annonce

Opdatering: Efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag formiddag kom med nye og mere skærpede anbefalinger til, hvordan at der skal dæmmes op for coronavirus, har Nordfyns Kommune valgt at udsætte dagens grundlovsceremoni.

Nordfyn: - Det er selvfølgelig en ærgerlig situation for dem, der nu må vente med at blive danske statsborgere. Men vi tager sundhedsmyndighedernes anbefaling alvorligt. I denne her situation må vi som samfund vise sammenhold for at begrænse smittespredningen.

Den anbefaling kom fredag fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), men det hindrer ikke Nordfyns Kommune i at afholde tirsdagens planlagte grundlovsceremoni, hvor nye statsborgere bydes velkomne. Assens Kommune valgte straks at aflyse sin ceremoni. Borgmester Morten Andersen (V) mener godt, at ceremonien kan afvikles under forsvarlige forhold.

Det obligatoriske og lovpligtige håndtryk bliver dermed fastholdt, selv om Sundhedsstyrelsen generelt fraråder håndtryk på grund af risiko for smitte med coronavirus.

- Jeg hører det som en henstilling og ikke som et decideret forbud, siger Morten Andersen.

Med til reglerne hører også, at håndtrykket skal gives uden brug af handsker. Sædvanligvis er udtrykket "kø ved håndvasken" negativt ladet, og særligt når det forbindes med politik. Men når borgmester og de vordende statsborgere stiller sig i kø foran håndvasken på Bogense Rådhus, skal det ses som rettidig og nødvendig omhu, og ligeledes når hænderne sprittes af.

Annonce

Seks personer

Tirsdagens ceremoni, der er sin første af slagsen på Nordfyn, får deltagelse af seks personer, en mand og fem kvinder. Morten Andersen understreger, at han lytter til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og statsminister Mette Frederiksen (S) og selvfølgelig er indstillet på at følge dem. Men så længe der ikke er udstedt et egentligt forbud mod at afholde grundlovsceremonien, forbeholder han sig også ret til at afholde den, når det sker på et forsvarligt plan med vask og afspritning af hænder i forbindelse med ceremonien.

Vi bringer interview med Morten Andersen lidt senere på tirsdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Danmark

Udenlandske turister fravælger Danmark: Venstre opfordrer til at fjerne seksdages-regel omgående

Annonce