Annonce
Odense

Centrum under forvandling: Nyt TBT-område trækker flere hundredetusinder til

Det Ny H.C. Andersens Hus forventes at trække omkring 350.000 besøgende om året til det nye TBT-område. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Det nye arkitekttegnede H.C. Andersen Museum forventes at få op mod 350.000 årlige besøgende, og sammen med et letbanestop tæt på kan det flytte centrum af byen mod øst. "En ny start" for bymidten, mener Cowi.

Odense: Kan et nyt letbanestop i den nordlige ende af Kongensgade igen skaffe flere strøgkunder til butikkerne her? Eller valfarter folk i stedet til TBT-område ved det nye H.C. Andersens Hus?

Det kan meget vel bestemme, hvordan Odense midtby kommer til at udvikle sig de næste år frem.

Det nye eventyrhus alene forventes af få op til 350.000 besøgende om året og vil derfor fungere som en magnet og trække en masse mennesker til de omkringliggende butikker. Som indehaver af erhvervsmæglerfirmaet Engel & Völkers Odense, Henrik Svane, siger:

Annonce

-  Jeg har en forventning om, at en stor del af trafikken bevæger sig fra Kongensgade og i stedet flytter op i begyndelsen af Vestergade, tæt på TBT. Når først letbanen bliver færdig, og der begynder at komme en naturlig menneskestrøm her, bliver den ende mere attraktiv.

En ny start

Han står langt fra alene med den vurdering. Som konsulentfirmaet COWI skrev i sin store analyse af "det kommercielle byliv i Odense Kommune" fra 2018, kan TBT-området blive "en ny start for bymidten" - forstået på den måde, at det ville kunne vende mange års tilbagegang for handelslivet i centrum. De mange besøgende vil ganske enkelt gøre det mere interessant at etablere sig tæt på.


Det er let at forestille sig, at strækningen fra Magasin til Thomas B Thriges Gade med tiden bliver et primært strøg med stærke kædebutikker blandet med spisesteder, som kan udnytte den gode placering ved Flakhaven.

COWI


- Det er let at forestille sig, at strækningen fra Magasin til Thomas B Thriges Gade med tiden bliver et primært strøg med stærke kædebutikker blandet med spisesteder, som kan udnytte den gode placering ved Flakhaven, hedder det i rapporten.

Annonce

Danmarks grønneste storby

Men effekten fra letbanen kan også komme Kongensgade til gode, mener city-direktør Peter Bøgholm.

Det skyldes, at mange besøgende i dag går ud i Odense fra banegården, som ud over at være togcentrum også huser bussernes samlested nummer et. Fra banegården bevæger folk sig typisk ned gennem Kongens Have for så at ramme gågaden omkring Gråbrødre Torv.

Men når letbanen begynder at køre, kommer der to andre naturlige afstigningsteder, hvor folk kan hoppe af for at bruge byen: Kongensgade nord til besøgende fra nord-nordvest, og Eventyrhuset i TBT-området, til de rejsende fra sydøst, fortæller city-direktøren.

- Folk kører altså efter vores vurdering ikke ind til banegården i samme omfang som tidligere, og det forandre hele trafikken i området til gavn for Overgade-Nedergade-området, som har været presset i lang tid.

- Med et letbanestoppet her kan det være lige så naturligt at stå af der, hvis ellers der er nogle attraktive ting i området, siger Peter Bøgholm.

På samme måde håber han, at stoppet i Kongensgade kan få folk til at stå af der og bruge gaden til at gå op igennem for at komme videre ind i byen.

- Den del af Kongensgade er i dag en lidt ærgerlig lang ende, men det kan letbanen være med til at løfte. Men igen så kræver det, at folk synes, der er noget attraktivt at stå af efter, siger Peter Bøgholm.

Annonce

Grøn storby-image

City-direktør Peter Bøgholm ser omdannelsen af Thomas B Thriges Gade og de mange store projekter som "en gave til byen".

Visualisering af det nye eventyrhus i Odense.

- Eventyrhuset får måske Europas smukkeste - og dyreste - have, som kommer til at ligge midt i byen. Det er fantastisk. Og så regner man med, at der kommer helt op til 350.000 gæster det første år. Du får altså et unikt besøgs-anker, der alt andet lige vil smitte af på resten af byen og i særdeles bydelen dernede, siger han.

Han håber, at Odense Kommunes ambitioner om at være Danmarks grønneste storby kan vokse ud fra eventyrhusets have til resten af byen - i samme høje kvalitet - så det grønne bliver et image.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Erhverv For abonnenter

Har overvundet nedturen: De fynske robotkæmper er i fuld fart igen

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Nyborg For abonnenter

Dorte O. vandt medalje ved OL og blev verdensmester fire gange: - Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne nå så langt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Middelfart

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Assens

Brian er pedel på Terrariet og er 'skidebange' for slanger

OB For abonnenter

Kommentar: Forhåbentlig husker alle fans EM-euforien - og er med til at skabe ægte fodboldfeber på søndag

Erhverv For abonnenter

Levende edderkopper fundet under nyt besøg på omstridt røgeri: - Vi retter op

Annonce