De bløde trafikanter i Odense kan se frem til langt bedre forhold i området ved Dansestræde, Gravene og Nørregade.
I hvert fald hvis Økonomiudvalget og Byrådet som ventet senere på måneden godkender at frigive 8,9 millioner kroner til at realisere et længe ventet byomddannelsesprojekt i området, der ligger tæt ved Odenses gågader samt nær den store TBT-ombygning, som finder sted i disse år.
Og der bliver tale om markante forandringer, fortæller landskabsarkitekt Anne Ramborg, der er By- og Kulturforvaltningens projektudvikler på sagen.
- Hvis du går dernede i dag, kan du jo se, at fortovene er smalle, fordi gaden i sin tid er lavet til bil- og bustrafik, siger hun og tilføjer, at nu skal gaderne i stedet indrettes på de bløde trafikanters præmisser.
- Overordnet handler det om at binde den del af byen sammen med H.C. Andersen-kvarteret, den nye museumsbygning (HCA-museet, red.), Thomas B. Thriges Gade og letbanen, siger Anne Ramborg.
10.000 biler i døgnet for TBT-lukning
Inden omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade, der gik i gang i sommeren 2014, var der en del gennemkørende trafik inklusive buskørsel til og fra Thomas B. Thriges Gade via Nørregade og Gravene. Tal fra Odense Kommunes trafikmodel viser, at der på Gravene og på Nørregade nord for Gravene var ca. 5.000 bilister, mens der syd for Gravene på Nørregade var helt op til 10.000 bilister i døgnet.
Anne Ramborg, landskabsarkitekt hos By- og KulturforvaltningenOverordnet handler det om at binde den del af byen sammen med H.C. Andersen-kvarteret, den nye museumsbygning (HCA-museet, red.), Thomas B. Thriges Gade og letbanen.
Sådan er det langt fra i dag, efter Thomas B. Thriges Gade er blevet lukket for gennemkørsel.
Størstedelen af området bliver - hvis politikerne siger ja - indrettet med ny belægning og som såkaldt lege- og opholdsgade, som det kendes fra for eksempel Ny Vestergade.
Sådan bliver reglerne
Ensretningerne, som de kendes i dag, beholdes. Cyklister er undtaget ensretningerne. I fremtiden får cyklister også mulighed for at cykle fra Bangs Boder og gennem Nørregade / Gravene. Cyklisterne skal færdes på fodgængernes præmisser.
Der arbejdes på at kigge på mulighederne for at øge trygheden i de eksisterende fodgængerovergange ved Odense Slots port i Nørregade og ved bageren i Slotsgade.
Parkering til private pladser i Dansestræde kan fortsat ske som hidtil, mens anden parkering i fremtiden er henvist til Asylgade, Nørregade, Odense Slots p-plads eller i parkeringskælderen under Fisketorvet.
Der tillades varelevering i de to lommer i henholdsvis Gravene og i Nørregade nord for Hans Jensens Stræde i tidsrummet kl. 04.00 – 11.00.
Byen vil med projektet også få en lille ny stump gågade i form af den den del af Nørregade, der ligger syd for Gravene og Hans Jensens Stræde.
De steder, hvor det bliver lege- og opholdsgade, må der fortsat være kørende trafik, men nu på de bløde trafikanters præmisser.
Kan gå i gang først i det nye år
Renoveringen af Dansestræde, Gravene og den sydlige del af Nørregade rækker langt tilbage - faktisk helt tilbage til den såkaldte Kvarterplan for Odense Bymidte fra 1999. Der er altså tale om en mere end 20 år gammel plan, som nu endelig realiseres, hvis politikerne siger ja.
Det glæder boghandler Tonni Harder, en af områdets forretningsdrivende, at planerne nu ser ud til at kunne blive ført ud i livet.
- Byggerodet, der følger med, skræmmer ikke mig. Det er jo efterhånden noget, vi har vænnet os til her i området med alt det byggeri, der har været de seneste år, siger han.
De 8,9 millioner kroner, der er afsat til projektet, har i flere år været sat af til formålet, oplyser Anne Ramborg.
I bylivsundersøgelsen fra 2018 blev det fremhævet, at potentialet for fodgængervenlige gader er stort netop i området omkring den sydligste del af Nørregade.
Godkender politikerne projektet, kan arbejdet gå i gang i begyndelsen af det nye år.