Annonce
Fyn

Centerchef efter indbrud i biler: Vagterne skal bruges, hvor de gør mest gavn

Rosengårdcentrets parkeringspladser dækker samlet et areal på mere end fem hektar, og det er ikke muligt at overvåge hele området med vagter, fastslår center manager Casper Bach Andersen.Arkivfoto: Michael Bager.
Videoovervågning af p-pladserne ved Rosengårdcentret er ikke center manager Casper Bach Andersens foretrukne løsning på problemet med indbrud i kundernes biler.

Odense: Rosengårdcentret i Odense trækker kunder til fra hele Fyn, men indkøbscentrets parkeringspladser er også en magnet for tyve, og for nogle kunder er turen i indkøbscentret blevet ødelagt af en smadret rude eller ødelagt lås i deres bil, hvor en tyv er brudt ind.

Fyens Stiftstidende har beskrevet problemet flere gange, senest i ugerne op til jul i år, og ifølge center manager Casper Bach Andersen arbejder Rosengårdcentret på at minimere risikoen for indbrud i kundernes biler.

- Vi skal til at undersøge, om det er de samme steder på parkeringspladserne, indbruddene sker, og hvis det er tilfældet, vil vi have vores vagter til at rundere på de steder. Det, tror vi, er det, der giver mest mening. Det er synd for kunderne, når det går ud over deres biler. Det er super træls, og det giver en masse unødige ærgrelser bagefter, siger Casper Bach Andersen.

- Hvis I besluttede jer for, at der var dele af parkeringspladserne, som skulle overvåges med video, ville I så følge med i overvågningen live?

- Nej, det har vi simpelthen ikke ressourcer til. Og vi skal have undersøgt, om vi overhovedet må videoovervåge. For nuværende er det ikke muligt - vi har kun lov til at filme langs husmure.

- Så I skal have en særlig tilladelse, hvis I skal overvåge parkeringspladserne med kamera?

- Ja, og det er den mindste ting. Vi vil heller ikke have, at nogen skal føle sig utilpas på grund af overvågning. Og så er spørgsmålet også, hvad der er ressourcer til i forhold til vores lejere. De har jo også noget, de skal betale til. Vi vil gerne gøre det hele, men man kan ikke gøre alt.

- Kan I ikke bare ansætte nogle flere vagter?

- Vi skal udpege, hvor der er problemer, i stedet for at gå rundt overalt, for det er nærmest en umulig opgave. Er der steder, hvor der er mørkt, eller hvor det er nemt at komme til, så er det meget mere effektivt at få vagter til at rundere der.

- Men kunne det komme på tale at ansætte flere vagter?

- Det er ikke et spørgsmål om at ansætte flere vagter, det handler om at få dem derud, hvor de kan gøre mest mulig gavn.

Annonce

FAKTA Lad tyven gå tomhændet - tag din taske med

Tøm bilen før tyven gør det - sådan lyder opfordringen på skilte ved alle indgange til Rosengårdcentret. Og selvom det ikke er en garanti mod indbrud, er det bedste råd til kunderne fortsat at tage alle genstande af værdi med fra en parkeret bil.

Centret har tidligere rådført sig hos Fyns Politi, som anbefalede de nuværende advarselsskilte. Ifølge politiet har videoovervågning ikke nogen mærkbar, forebyggende effekt. Det kan skyldes, at det sjældent er muligt at se ret meget på billederne, hvis et kamera skal overvåge et større område.

I de to første uger af december har politiets døgnrapporter omtalt mindst 11 indbrud i biler parkeret ved Rosengårdcentret. I alle tilfælde var der tale om mindre biler i størrelsen fra en Suzuki Ignis op til en Skoda Fabia.

Bedømt på anmeldelserne til politiet har tyvene på parkeringspladserne en udpræget evne til at finde biler, som rummer tasker med bærbare computere.

Centret får nye opbevaringsbokse

- Indbrud i biler på jeres p-pladser er jo ikke et nyt problem. Er der en grund til, at I endnu ikke har undersøgt, hvor det er værst?

- Det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg kan kun se, at når man kigger på politiets døgnrapporter, så er det generelle billede for Odense by, at der har været mange indbrud. I sidste uge, kan jeg se, er der sket rigtig mange ting i hele Odense en dag, hvor der ikke skete noget herude.

- Hvor mange opbevaringsbokse har I, som kunderne kan bruge til tasker og lignende?

- Lige nu har vi ikke nogen. De opbevaringsbokse, som vi har haft, var ikke gode nok. De blev hurtigt brudt op eller ødelagt. Så i øjeblikket har vi en ny løsning i udbud, for vi vil gerne have nogle nye bokse sat op hurtigst muligt - det skal være nogle store og sikre bokse, som også skal være lette at finde.

- I råder kunderne til at tage deres ting med fra bilerne, men ofte har de stjålne genstande ligget, så tyven ikke har kunnet se dem udefra. Så at tage sine ting med fra bilen er jo ingen garanti mod indbrud i bilen?

- Nej, men vi kan ikke stille en 100 procent garanti. Så skal vi have et betalingsanlæg på p-pladsen, og så får alle kunderne en unødig udgift. Det har vi ikke lyst til. Og jeg gentager gerne mig selv: I de områder, hvor det sker, vil vi gerne sætte ind.

- Hvornår tror du, I kan have noget klart?

- Det kan jeg ikke sige, men vi vil gøre det hurtigst muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce