Annonce
Odense

Censur eller ej: Salg af Fjernvarme Fyn fik bølgerne til at gå højt i byrådet

Tommy Hummelmose (K): - Socialdemokratiet har slået på tromme for borgerinddragelse i den her sag, men borgermøder med bare 45 borgere er jo ikke inddragende. Og det, forstår vi ikke, at I synes, er godt nok. Arkivfoto: Vibeke Volder
K og El ønskede at sætte salget af Fjernvarme Fyn til folkeafstemning, men efter halvanden times debat blev forslaget stemt ned. Meget af debatten handlede om, hvorvidt borgerne bliver inddraget nok.

Odense: Coronasmitten er i løbet af denne uge steget så meget i Odense, at der nu er 21,7 smittede ud af 100.000 borgere. Dermed er kommunen kommet i sundhedsmyndighedernes søgelys - og derfor undlod byrådet denne onsdag det ellers faste indslag med at synge, som der ellers var lagt op til.

Derudover rykkede hver anden politiker deres stol i byrådssalen tilbage, så der kunne diskuteres med passion - med behørig respekt for afstandskravene.

Og diskuteret blev der. Det skyldtes ikke mindst hele fem såkaldte initiativretsforslag - det højeste antal borgmester Peter Rahbek Juel (S) havde oplevet i sine 12 år i byrådet.

Annonce

Han henstillede til, at byrådet ikke skulle behandle de samme sager to gange - hvad han mente, at der var tendens til med et par af forslagene - og forsøgte med et par resolutionstekster at gøre diskussionslysten lidt mindre. Med skiftende held.

Fjernvarmesalg i fokus

Det store dyr i diskussionen denne aften var salget af Fjernvarme Fyn, som en gruppe af borgere og politikere havde demonstreret imod inden byrådsmødet.

Centralt var Enhedslistens og Konservatives forslag om at lave en vejledende folkeafstemning om salget, og selv om det hurtigt stod klart, at der ikke var flertal for forslaget, diskuterede politikerne i halvanden time frem og tilbage om borgerinddragelse, om politisk mod og ikke mindst om slettede indlæg i Facebook-gruppen "Nej til salg af Fjernvarme Fyn". Det sidste vender vi tilbage til senere.

Borgmester Peter Rahbek Juel (S) lagde ud med en resolutionstekst og sin holdning - at han var imod denne folkeafstemning. Det var Venstre også, viste det sig hurtigt. Som Marlene Ambo-Rasmussen sagde:

- Skal vi så også have folkeafstemninger om skattestigningen og letbanens anden etape, som er to emner, der ligger os på sinde? Vi skal huske, at borgerne har kæmpestore forventninger til os - at vi er inde i sagerne og er ansvarlige. Det er det, vi er valgt til.

Annonce

Borgermøder med få deltagere

Alligevel satte det  gang i en diskussionsrække, som kom langt omkring.

Blandt andet om, hvad der skal til for at en sag er så principiel, at det kræver en folkeafstemning - men også om, hvordan kommunen tager samtalen med borgerne om den aktuelle sag.

- Socialdemokratiet har slået på tromme for borgerinddragelse i den her sag, men borgermøder med bare 45 borgere er jo ikke inddragende. Og det, forstår vi ikke, at I synes, er godt nok, sagde  Tommy Hummelmose (K) og fortsatte:

- Jeg synes faktisk, at vores Facebookgruppe (Nej til salg, red.) med næsten 10.000 medlemmer er mere borgerinddragende.

Annonce

K har selv bakket op

Det fik borgmester Peter Rahbek Juel til at slå fast, at det af afholde borgermøder var en byrådsbeslutning, som også Konservative havde bakket op.


Der kommer næsten ingen kvinder til de her borgermøder, og ikke mange under 70 år. Derfor skal vi eksperimentere med forskellige måder at komme i kontakt med andre typer af borgere. Hvad mener de unge fx?

Susanne Crawley (R)


Og det fik rådmand Susanne Crawley (R) til at efterlyse, at kommunen fandt en bedre måde at inddrage borgerne på:

- Der kommer næsten ingen kvinder til de her borgermøder, og ikke mange under 70 år. Derfor skal vi eksperimentere med forskellige måder at komme i kontakt med andre typer af borgere. Hvad mener de unge fx? Ved de, at det her er det hotteste emne lige nu? Jeg er ikke sikker.

Annonce

Kritik af censur

Tommy Hummelmoses indlæg førte til en meget lang diskussion om netop nej-sidens Facebookgruppe - blandt andet om misinformation på siden, og om hvordan man slettede indlæg fra folk, der stillede kritiske spørgsmål.

- I siger, vi er bange for at gå i dialog med borgerne. Hvad er det så, I selv praktiserer? Jeg har et indlæg her med 60 likes, som efterfølgende blev slettet, sagde Claus Skjoldborg (S) blandt andet.

Den kritik svarede rådmand Søren Windell (K) på:

- Vi har slettet mange indlæg, også fra folk der kommer med meget hårde angreb på borgmesteren. Vi har så mange medlemmer, at vi ikke kan holde øje med alt, hvad der sker i gruppen. Men jeg vil gerne pointerer, at det er en gruppe for folk, der siger nej. Det står her tydeligt. Og hvis man ikke er imod, bliver man smidt ud.

Annonce

Rahbæk: Jeg giver en omgang

Det ændrede ikke på, at der var et flertal imod folkeafstemningen.

Da klokken rundede 21 havde byrådsmødet trukket så meget ud, at borgmesterens iPad var løbet tør for strøm, og han derfor i en periode havde problemer med at holde styr på talerækken.

- Jeg giver en omgang, sagde han afvæbnende.

Politikerne manglede på det tidspunkt stadig at tage stilling til to af sagerne på dagsordenen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

OUH-læge rørt til tårer over Årets Fynbo-nominering: Knokler fuldtid og fritid for at holde vores hjerter i gang

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Fyn For abonnenter

Pistoler, patroner, slagvåben og stikvåben: Mindst 18 episoder på fem måneder med kriminelle grupperingers hærgen i Odense

Annonce