Annonce
Odense

Carsten lever med larm og støv tidligt og sent: Entreprenører kan bare overtræde reglerne

Carsten Krogh bor på Kongensgade og er nabo til flere byggerier. Især oplever han problemer med støjende aktiviteter uden for de tilladte tidspunkter fra byggepladsen, der anes i baggrunden. Her er entreprenør Thomas Lund Hansen i færd med at opføre en ny etageejendom. Foto: Vibeke Volder

Carsten Krogh er nabo til tre igangværende byggeprojekter i centrum. Og han er godt træt af, at der bliver boret, larmet og støvet både tidligt om morgenen, om aftenen og i weekenden, uden at Odense Kommune gør andet end at løfte pegefingrene.

Fra klokken syv til klokken 18 på hverdage.

I det tidsrum må der som udgangspunkt arbejdes, så det støjer, på de byggerier, som der er så mange i gang af rundt omkring i Odense i disse år. Men det overholdes bare ikke altid. Og når reglerne ikke bliver overholdt, er der ikke megen hjælp at hente hos Odense Kommune.

Det er i hvert fald den erfaring, Carsten Krogh, der bor i en lejlighed på Kongensgade i centrum af Odense, har gjort sig.

Fra sin altan har han udsigt til tre igangværende byggerier, og han kan konstatere, at på især det ene af byggerierne - en ny etageejendom, der er ved at blive opført af byggenentreprenøren Thomas Lund Hansen på Kongensgade - er der ifølge Carsten Krogh talrige gange sket overtrædelser af vilkårene for, hvornår der må larmes.

- Det kan være både før klokken syv om morgenen, nogle gange er det fra klokken seks. Det kan være om aftenen, og rigtig ofte sker det også i weekenderne, siger han

Annonce

Bygherren kan trække på skuldrene og fortsætte med at gøre, som det passer ham, uden det får konsekvenser.

Carsten Krogh, nabo til byggeri i Kongensgade

Sådan er reglerne

I Odense Kommune må der i udgangspunktet udføres støjende arbejde på byggepladser klokken 7-18 på hverdage.Det er dog muligt at søge om dispensation til at støje uden for de pågældende tidspunkter.

Reglerne kan variere fra kommune til kommune. I Aarhus Kommune er det for eksempel også tilladt at udføre støjende arbejde på byggepladser om lørdagen fra klokken 7-14.

Kilder: Odense Kommune, Aarhus Kommune og Miljøstyrelsen

For megen snak og for lidt handling

Gener fra støv fra et af de andre byggerier har været et andet problem. Her blev der ifølge Carsten Krogh ikke vandet, hvor støvet dumper ned, for at dæmpe generne, som det ellers var krævet. Det betød et tykt lag støv på havemøblerne på terrassen og i vinduskarmen, når han åbnede vinduet, men efter han klagede, blev det dog bragt i orden af entreprenøren.

Carsten Krogh er indforstået med, at gener er uundgåelige, når der bygges nyt i en by, hvor folk bor tæt.

- Sådan er det. Men det må også være sådan, at bygherrerne skal overholde de vilkår, der gælder. Og det må være sådan, at hvis de ikke gør det, så må der være myndigheder, som har evner og villighed til at skride ind, siger han.

Og det med at få hjælp fra myndighederne, har det i den grad haltet med, er hans oplevelse. Gennem måneder har Carsten Krogh haft kontakt med et større antal forskellige medarbejdere i forskellige kontorer i Odense Kommune for at forsøge at få kommunen til at gribe ind, når byggeriet på nabogrunden på Kongensgade har været i gang med larmende aktiviteter uden for det tilladte tidsrum. Over 25 gange, har han været i kontakt med kommunen. Men han oplever ikke, at der sker noget som helst.

- Jeg har sendt videooptagelser og skrevet mails, når det er sket. Svaret tilbage har været, at det kan man ikke bruge. De (Odense Kommunes folk, red.) skal se det selv, for at de kan reagere. Og når de så har været på tilsyn, og rent faktisk har konstateret, at det, jeg siger, er korrekt, så sker der alligevel ikke andet end, at bygherren får en løftet pegefinger. Og det er sket gang på gang, uden der sker mere, siger han.

Hensynet til naboerne mangler

Carsten Krogh kan også fortælle, at hver gang, der kommer en ny medarbejder fra Odense Kommune på sagen, starter det hele forfra.

- Sagen skifter fra medarbejder til medarbejder og fra kontor til kontor. Hver gang, det sker, er det som om, hele forhistorien med, at det altså er sket masser af gange før, går tabt. Så starter vi forfra med en ny løftet pegefinger, men uden der sker mere. Bygherren kan trække på skuldrene og fortsætte med at gøre, som det passer ham, uden det får konsekvenser, siger han.

Som noget af det seneste i sagen har Odense Kommune været på tilsyn på byggepladsen i Kongensgade en lørdag i starten af oktober. Her kunne kommunens udsendte ved selvsyn konstatere, at der foregik støjende aktiviteter.

- Efterfølgende har vi varslet Thomas Lund Hansen, at på grund af gentagne overtrædelser af kommunens forskrift for midlertidige aktiviteter, og der ikke konsekvent har været håndteret på de udfordringer, som har været forelagt virksomheden, kan Kommunen ved yderligere overtrædelse indgive en anmeldelse til Fyns Politi, skriver kommunens miljømedarbejder i en mail til Carsten Krogh efter besøget.

Overvejer sagsanlæg

Men ifølge Carsten Krogh har det igen ikke haft den mindste effekt, at kommunen har meddelt, der kan ske politianmeldelse. Begge de to efterfølgende weekender har der lyde høje støjende lyde fra byggepladsen. Den ene af lørdagene med opstart fra klokken syv om morgenen.

- Enten skal de have bøder, eller også må kommunen stoppe byggeriet på grund af manglende overholdelse af vilkårene. Der må være noget konsekvens. Som det foregår nu, er min oplevelse, at Odense Kommune tager mere hensyn til bygherre end til borgerne, siger Carsten Krogh og lufter en tanke, han har gået rundt med i noget tid.

- Jeg mener alvorligt, at kommunen burde sagsøges for manglende tilsyn og varetagelse af vi almindelige borgeres rettigheder. Der er jo en grund til, der er opsat vilkår om, hvornår vi skal leve med larm fra byggepladserne. Det er for, vi også skal kunne udholde at bo her, mens det står på. Men hvad hjælper det, at der er nogle regler, hvis de ikke bliver overholdt. Min oplevelse er, at kommunen opfører sig som en tandløs tiger, der enten ikke magter eller ikke har viljen til at håndhæve reglerne.

- Hvis nogen, der har oplevet de samme ting, læser det her og har interesse i at drøfte muligheden for et gruppesøgsmål, så vil jeg meget gerne i kontakt med dem. Man er velkommen til at ringe på min mobiltelefon 26307838, og så kan vi drøfte mulighederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce