Annonce
Fødselsdag

Carlsson sendte svenskerne på hestekur. Nu fylder han 85

Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson fylder den 9. november 85 år. Billedet er fra 2015, da han deltog i begravelsen af Tysklands tidligere kansler Helmut Schmidt i Hamburg. John Macdougall/Ritzau Scanpix

Han følger stadig med i politik og verdens udvikling, den gamle toppolitiker Ingvar Carlsson, der fylder 85 år lørdag den 9. november.

I september dukkede hans navn op på en liste med flere hundrede tidligere ledere, politikere, diplomater og militærfolk fra mange lande.

- Risikoen for et uheld med atomvåben har ikke været så stor siden Cuba-krisen, stod der i et brev, som Carlsson og de andre havde underskrevet.

De mener, at risikoen for, at der ved et uheld indledes en konflikt med atomvåben, er stigende, og det fortalte de i brevet, der blev sendt til FN i New York forud for FN's generalforsamling.

Ingvar Carlsson var i mange år med i toppolitik. I 1962, da Cuba-krisen fandt sted, var han formand for socialdemokratisk ungdom i Sverige. Han har været ude af toppolitik siden marts 1996, da han gik af som statsminister for sidste gang.

Carlsson blev statsminister på en dyster baggrund, nemlig efter drabet på Olof Palme i 1986.

Som ung nyvalgt riksdagsmedlem i 1965 blev han sammen med netop Olof Palme regnet for fremtiden for socialdemokraterne. Tidligere statsminister Tage Erlanders "pojkar" blev de kaldt.

Ingvar Carlsson blev regnet for noget mere grå og kedelig end Palme, og det var også Palme, der blev statsminister og gav Carlsson forskellige ministerposter.

Da Palme blev dræbt, trådte Gösta Ingvar Carlsson, født i Borås 50 kilometer øst for Göteborg, så ind på den højeste regeringspost. Det skete med mindre karisma og færre visioner end Palme, men Sveriges økonomi fik det bedre i hans første regeringsperiode.

Økonomien begyndte dog at skrante i slutningen af 1980'erne, og Carlsson valgte at gå af. De borgerlige kunne imidlertid ikke danne regering, så Carlsson tog ledelsen igen, men blev væltet ved valget i 1991.

Tre år senere var Carlsson tilbage i frontlinjen. Efter valgsejren i 1994 havde han skarpt fokus på oprydning i statsfinanserne med den nytiltrådte finansminister Göran Persson som skarpretter.

Hestekuren lykkedes, men Carlsson høstede megen kritik i egne rækker for besparelser og skattestigninger. Endnu en gang besluttede Ingvar Carlsson at gå af.

Det lå i kortene, at ligestillingsminister Mona Sahlin skulle være hans efterfølger, men hun fældede sig selv med misbrug af et tjenestekreditkort. I stedet blev Göran Persson statsminister.

Ingvar Carlsson betegnede selv sin tilbagetræden fra svensk toppolitik som en følelse af lige dele vemod og lettelse.

Siden sin afgang har han deltaget aktivt i samfundsdebatten. Han har desuden fået tid til at skrive flere bøger. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce