Annonce
Navne

Captain Kirk 60

Kent Kirk er født 26. august 1948. Han har fiskeskippereksamen fra Fanø Navigationsskole og blev selvstændig skipper i 1970. I årene 1973-89 var han direktør i K&K Kirk A/S. I årene 1989-93 var Kent Kirk fiskeriminister i ministeriet Schlüter.

n Han sejlede ind på scenen som "Captain Kirk" (udtalt som Kørk), da fiskeskipperen og EU-parlamentarikeren i 1983 stævnede ud mod den engelske kyst for at protestere mod briternes fiskeripolitik. Siden kuldsejlede den politiske karriere ved De Konservatives katastrofevalg i 1998, og siden har Kent Kirk, der tirsdag fylder 60 år, været ude af det landspolitiske rampelys.

Kent Kirk kom til verden i et religiøst fiskerhjem i Esbjerg, hvor faderen, Sand Kirk, var til havs, og moderen, den færøsk fødte Brynhild, klarede hjemmet med de i alt syv børn. Kent Kirk var kun 15 år, da han forlod skolen og blev fisker. Han købte sin første kutter som 21-årig og blev som 27-årig Esbjerg Fiskeriforenings formand i 1975 - en post han bestred, indtil han blev fiskeriminister i Schlüter-regeringen i 1989. Derfor var det også Kent Kirk, der kom i aviserne og tv i 70'erne, da fiskerierhvervet for første gang følte båndene snære fra det nye EF-medlemskab. På fiskernes protesttogt til Christiansborg var han nemlig bannerføreren.

Lunten tændt

Lunten blev her tændt til en politisk lynkarriere, der startede med et konservativt medlemskort i 1974, inden han i 1979 blæste partiveteranen, oberst Knud Østergaard, af banen til EF-valget. Og fire år senere blev Kent Kirk så mediestar, da han med kutteren "Sand Kirk", fyldt med søsyge journalister, satte sig op mod selveste Margaret Thatchers egenrådige linje om 12 sømilegrænser og sejlede sin stålkutter lige ind i en kontant opbringelse af Royal Navy. Kent Kirk vandt - ikke blot den efterfølgende retssag, men også de engelske husmødre. Efter i pressen at have set den opbragte skipper sidde og spise kippers i hotelsengen med bar overkrop, valgte de ham til årets mand. Det var måske hans "finest hour" og førte til, at han i 1985 blev valgt ind i Folketinget med 13.000 personlige stemmer.

Annonce

Politisk storm

Men derefter gik det - trods ministerposten - tilbage for både ham og partiet.

Da det viste sig, at Kent Kirk og fætterens familieaktieselskab var opkøbt af en berygtet selskabstømmer, kom han ud i en alvorlig politisk storm og blev i en periode under Hans Engells formandskab nærmest politisk isoleret. Kent Kirk havde dog genvundet fodfæstet under vennen Per Stig Møllers lederskab, da han mistede sit folketingsmandat i 1998.

I 2004 forsøgte Kent Kirk at vende tilbage til, hvor det hele startede - nemlig Europaparlamentet. Men den enlige konservative plads tilfaldt Gitte Seeberg.

I stedet er Kent Kirk i dag lokalpolitiker i Region Sønderjylland./ritzau/

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Hilsner fra bl.a. Simon Kjær, OB, Brøndby, Michael Falch og Kasper Hjulmand: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Faaborg-Midtfyn

Hos Anne Høyby vinder den rå over den kogte rødkål juleaften

Odense

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Fyn

20 kilometer rør sat i system på Nyt OUH: Det er hjertet i Danmarks største nybyggede sygehus

Annonce