Annonce
Fyn

Cannabis-branche puljer muskler og stemmer for at få industrien ud over rampen

I et år har Spectrum Therapeutics i Stige produceret medicinsk cannabis i form af tørrede blomster på sin fabrik i Stige, men virksomheden venter fortsat på en sidste og afgørende godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, der skal blåstemple de tørrede blomster som et medicinsk produkt til det danske marked. Indtil da producerer Spectrum Therapeutics til lager. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Medicinske Cannabisproducenter og Medicinsk Cannabis Industri fusionerer og bliver ét talerør, der vil have ørenlyd på Christiansborg. Blandt medlemmerne er Dansk Gartneri.

En stærkere stemme i kampen for at få en ung cannabisbranche ud over rampen.

Det er ideen i fusionen mellem Medicinsk Cannabis Industri under Dansk Gartneri og brancheforeningen Medicinske Cannabisproducenter, der tidligere har holdt hinanden ud i strakt arm.

Nu er de to organisationer imidlertid blevet enige om at slå vedtægter, medlemmer og fælles dagsorden sammen til ét talerør, der hedder Medicinsk Cannabis Industri. Formand er Morten Snede, direktør i Stige-virksomheden Spectrum Therapeutics og tidligere formand i Medicinske Cannabisproducenter, som blot havde tre medlemmer, fordi adgangskravet til foreningen var, at medlemmerne skulle være meget langt i fremstillingen af medicinsk cannabis.

Annonce


Vi skal have den her industri løbet i gang, og vi har behov for at hjælpe hinanden.

Morten Snede, formand Medicinsk Cannabis Industri


Det krav er der nu slækket på, og blandt de fem medlemmer, som Dansk Gartneris forening leverer til den nye sammenslutning, er markante stemmer som Dansk Gartneri og Teknologisk Institut. Det glæder Morten Snede, som medgiver, at han for et års tid siden selv stod skarpt på forskellene og adskillelsen.

Bredere netværk

- Da vi startede Medicinske Cannabisproducenter, lagde vi meget vægt på, at det var life science, mens vi bevidst prøvede at tage afstand fra landbrugsdelen og gartneridelen, fordi vi ikke så det som en redningsplanke for dansk gartneri, men life sciene, der blot bruger drivhuse, siger Morten Snede.

Han står selv i spidsen for en virksomhed, som bruger millioner af kroner på at producere til lager, og som er blevet overrasket over, hvor langsomt det går med at få fart på branchen i Danmark.

Medicinsk Cannabis Industri

Medicinsk Cannabis Industri har otte medlemmer, der repræsenterer størstedelen af branchen.

Medlemmerne er: Canopy Growth Corporation, Aurora Cannabis, Medican A/S, Schroll Medical, Cannabispharm, Canify, Teknologisk Intitut, Dansk Gartneri.

Bestyrelsen består af: formand Morten Snede, Spectrum Therapeutcis, næstformand Marianne Hundtofte Nielsen, Aurora Nordic Cannabis, May-Britt Kattrup, Medican A/S, Mariolla Dolleris Schroll, Schroll Medical og Torben Lippert, observatør på vegne af Dansk Gartneri.

Morten Snede står i spidsen for Spectrum Therapeutics, der ligger i Stige og producerer medicinsk cannabis i form af tørrede blomster. Virksomheden har canadisk ophav og har investeret 350 millioner kroner i en ny fabrik, der foreløbigt ikke har fået lov at sende så meget som et gram tørrede blomster på markedet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Vi skal have den her industri løbet i gang, og vi har behov for at hjælpe hinanden, og vi vil gerne have, at industrien kan tale med én, fælles stemme. Det har også været et ønske fra politisk hold, og det giver god mening - vi får et bredere netværk, og medlemmer af Medicinsk Cannabis Industri kan f.eks også være underleverandører, siger formanden.

Annonce

Permanent ordning

Selv om medicinsk cannabis bliver spået et kæmpe potentiale for ikke mindst Fyn, så er det langt fra gået så hurtigt som spået med at få industrien blåstemplet.

Øverst på dagsordenen for Medicinsk Cannabis Industri bliver at få gjort den danske forsøgsordning for medicinsk cannabis permanent.

- Vi vil helst have ordningen gjort permanent - ikke blot forlænget. Vi er nogle stykker, som er i stand til at producere præparater i meget høj kvalitet, og det vigtigste er, at vi får vished for, at vores fremtid er sikret. Det er den eneste måde, vi kan udvikle os på, og det er nødvendigt for industrien, siger Morten Snede.

Forsøgsordningen, der blev lanceret i 2018, udløber om godt et år, og det er endnu uvist, hvad der skal ske med den. Det bliver der først taget stilling til, når en evaluering af rapporten foreligger sidst i november.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce