Annonce
Udland

Canada beder Kina benåde dødsdømt canadier

Billedet her viser canadiske Robert Lloyd Schellenberg, da han mandag modtog sin dødsstraf i Kina for narkosmugling.

De canadiske myndigheder har allerede talt med Kinas ambassadør i Canada, siger udenrigsminister Freeland.

Canada har bedt Kina om at benåde den dødsdømte canadier Robert Lloyd Schellenberg. Det oplyser Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, på et pressemøde i Quebec tirsdag.

- Vi har allerede talt med Kinas ambassadør i Canada og bedt om en benådning, siger hun.

Den 36-årige canadiske statsborger Robert Lloyd Schellenberg blev i november idømt 15 års fængsel i Kina for narkosmugling. Mandag blev hans straf ændret til dødsstraf.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, sagde efter dommen, at han er "ekstremt bekymret" over dødsstraffen.

Samtidig advarede de canadiske myndigheder i en ny rejsevejledning landets borgere om "risikoen for tilfældig håndhævelse af loven" i Kina.

Af den opdaterede rejsevejledning fremgår det, Canada "fortsat opfordrer alle canadiere, der rejser til Kina, til i høj grad at udvise forsigtighed".

På tirsdagens pressemøde gentager udenrigsminister Chrystia Freeland Canadas modstand mod dødsstraf.

- Vi mener, at det er umenneskeligt og uhensigtsmæssigt. I et hvert tilfælde, hvor dødsstraf bliver overvejet i forhold til en canadier, må vi understrege, at vi er imod det, siger hun.

Canada og Kina har befundet sig i en hård strid, siden canadiske myndigheder i december anholdt en topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou. Anholdelsen skete på anmodning fra USA.

Robert Lloyd Schellenberg blev pågrebet i 2014. Han fik dommen på 15 års fængsel for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin fra Kina ind i Australien.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen. Det var en appel fra den kinesiske anklagemyndighed, der mandag førte til dødsstraf til Schellenberg.

Robert Lloyd Schellenberg påstår, at han er uskyldig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce