Annonce
Indland

Campus Odense klar til vækst: - Det er uden sidestykke i Danmark

Her illustreres campus-områdets proportioner, når Nyt OUH i 2022 forventes at stå færdigt. Strækningen fra SDU's hovedindgang til hovedindgangen på Nyt OUH bliver 1,3 kilometer lang. Grafik: Odense Kommune.

SDU-området Campus Odenses seks største aktører er gået sammen om en omfattende udviklingsplan, der skal fremtidssikre områdets vækst. - Det er uden sidestykke i Danmark, siger borgmesteren.

De knap 23.000 studerende og 3.100 medarbejdere, der slår sine daglige folder på Campus Odense, har masser at se frem til.

Mens Odense Letbane i 2020 forventes at binde bydelen bedre sammen med bymidten, skal Nyt OUH (Odense Universitetshospital) stå klar i 2022 og bibringe bydelen 7.500 nye arbejdspladser fordelt på den kvart million nye kvadratmeter, der udgør sygehuset.

Og der er mere godt i vente, fastslår Odense Kommune i en pressemeddelelse.

For at styrke Campus Odenses samlede profil er seks af områdets største aktører - Syddansk Universitet, University College Lillebælt, Freja Ejendomme, Syddanske Forskerparker, Odense Kommune og Region Syddanmark (herunder Odense Universitetshospital og Nyt OUH) - nemlig gået sammen om en udviklingsplan, der skal gøre området mere attraktivt for nye virksomheder og generelt binde det bedre sammen.

- Vi vil jo gerne vil have, at de forskellige institutioner ikke bare ligger skulder mod skulder, men at de også befrugter hinanden. Målet er, at der er kortere fra viden til handling, og at det gunstige iværksættermiljø skal tiltrække mange nye virksomheder, siger Bo Libergren (V), der er formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Syddanmark.

Han forklarer, at den nye aftale mellem de seks parter, der altså har udmøntet sig i en konkret strategisk udviklingsplan, vil kunne gøre underværker - ikke mindst set i lyset af Letbanen og Nyt OUH's kommende samspil med Campus Odense-faciliteterne.

- Når vi får bygget det nye hospital, og det hele bindes sammen af letbanen, kommer vi til at se noget helt unikt, nemlig et miljø hvor vidensdeling og handling sker side om side, og hvor der samtidig er plads til, at små virksomheder kan udvikle sig i et gunstigt miljø, siger Bo Libergren.

Annonce

Campus Odense

Er en fællesbetegnelse for de fire nuværende institutioner Syddansk Universitet, Cortex park, Syddanske Forskerpark og University College Lillebælt samt det kommende Nyt OUH, der forventes klar til brug i 2022.

Også ejendomsselskaebet Freja Ejendomme er med i samarbejdet om den nye udviklingsplan for området, der via blandt andet letbanens tilgængelighed og vidensdeling mellem de forskellige institutioner skal gøre området mere attraktivt for nye virksomheder.

- Udfordrende, men fantastisk

Hvor mange ekstra arbejdspladser, den nye udviklingsplan vil tilføre Campus Odense, kan udvalgsformanden ikke sige noget konkret om, men han understreger, at nytænkningen af Campus Odense ikke kun er noget, områdets studerende og medarbejdere kan glæde sig over.

- Det bliver noget, der kommer hele Odense til gode, siger Bo Libergren, og den holdning bakkes op af borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der mener, at planen for Campus Odense er "uden sidestykke i Danmark.".

- I dansk sammenhæng er det helt nyt. Det minder jo i virkeligheden mest om nogle af de store amerikanske campus-miljøer, hvor virksomheder og andre institutioner flytter tæt på universiteterne. Potentielt set kan der være rigtige mange arbejdspladser i det, men det afhænger hvilke virksomhedsformer, der vil være med. I hvert fald er der masser plads til at udbygge med erhverv eller studeboliger på den østlige og vestlige del af Campusvej op mod Niels Bohrs Allé, siger Peter Rahbæk Juel.

Han går begejstret og respektfuldt opgaven om at løfte det enorme campus-område i møde.

- Når området er færdigudviklet, så er der altså noget, der ligner 60.000 mennesker, som på daglig basis skal ind og ud af det. Det er udfordrende, men også fantastisk, at vi i Odense kan mønstre det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce