Annonce
Gear

Campingvognen fra møbelfabrikken

Der skal kræfter til for at løfte de gamle solide sider op.

Så rykkede den danske campingvognhistorie fem-seks år længere tilbage

I en lade på Sydfyn står en LM campingvogn indregistreret i 1953, som stadig er næsten intakt, og som stadig er indregistreret, og den er altså seks år ældre end den hidtil ældste, som det er lykkedes avisen at finde frem til.

Historien bag vognen er, at forældrene til Just Hammerich i Odense købte den af Lunderskov Møbelfabrik, der siden begyndte at lave sejlbåde og derefter vindmøllevinger under navnet LM Glasfiber og blev til en verdensomspændende milliardvirksomhed. Vognen stod på møbelfabrikken, da den som hovedgevinst i KFUM's julelotteri ikke var blevet hentet.

- Min far hentede den på fabrikken, men måtte låne fabrikantens Renault 4, der havde trækkrog, og han måtte efterlade sin egen Citroën Berline 11, da den var så speciel, at kun ét værksted i Lunderskov kunne montere trækket på en Citroën, fortæller Just Hammerich.

- Det er en yderst solid vogn, for eksempel er undervognen et typegodkendt Brenderup kornvognsunderstel, der må bære et ton.

Den gamle campingvogn på sin europæiske debut i 1955. Den blev trukket af en af Citroëns flotteste modeller. Privatfoto

Fineste fyrretræ

Vognen er efter hans mening nok møbelfabrikkens første model - sammenklappelig med aluminiumsbeklædning, og træet var af fineste fyrretræssortering. Totalvægten er 350 kilogram, og han fik den indregistreret med synsfri sammenkobling mange år senere, omkring 1975. De originale hynder findes fortsat i den.

- Det er morsomt at tænke på, hvad Lunderskov Møbelfabrik udviklede sig til, når jeg husker, at jeg sammen med min far gik rundt i en støvet møbelfabrik og fik fremvist campingvognen, der var opbevaret i et hjørne med en presenning over, siger Just Hammerich.

For at bruge campingvognen skal man løfte det løse tag og trække sidevæggene op. Derefter trækker man de to gavle op, og med skydebeslag låser man delene sammen, og indvendig fremkommer sovepladser og en yderst primitiv køkkensektion og et meget lille bord med siddeplads til fire. Vognen var forsynet med fortelt, og med køjerne inde i vognen blev der fire sovepladser, der om dagen kunne omdannes til siddepladser. Der kunne fint sove to i forteltet.

Annonce

Med på festival

- Vognen har været flittigt brugt i familien, og vi kørte Europa rundt og har for eksempel været over Loibelpasset i Jugoslavien i 1957, og den var dengang en sensation på mange af Europas campingpladser, når vi rullede ind og mellem alle teltene slog vores "hus" op, fortæller Just Hammerich.

Senest har vognen ikke slidt så meget på landevejene, men den er dog fortsat indregistreret. Blandt andet har unge i familien anvendt den som en yderst velfungerende bopæl på Midtfyns Festival.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Middelfart

Beskidt opgang blev for meget for Hanne: Plaget af snavs, skrald og mågelort i flere måneder

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce