Annonce
Gear

Campingvognen fra møbelfabrikken

Der skal kræfter til for at løfte de gamle solide sider op.

Så rykkede den danske campingvognhistorie fem-seks år længere tilbage

I en lade på Sydfyn står en LM campingvogn indregistreret i 1953, som stadig er næsten intakt, og som stadig er indregistreret, og den er altså seks år ældre end den hidtil ældste, som det er lykkedes avisen at finde frem til.

Historien bag vognen er, at forældrene til Just Hammerich i Odense købte den af Lunderskov Møbelfabrik, der siden begyndte at lave sejlbåde og derefter vindmøllevinger under navnet LM Glasfiber og blev til en verdensomspændende milliardvirksomhed. Vognen stod på møbelfabrikken, da den som hovedgevinst i KFUM's julelotteri ikke var blevet hentet.

- Min far hentede den på fabrikken, men måtte låne fabrikantens Renault 4, der havde trækkrog, og han måtte efterlade sin egen Citroën Berline 11, da den var så speciel, at kun ét værksted i Lunderskov kunne montere trækket på en Citroën, fortæller Just Hammerich.

- Det er en yderst solid vogn, for eksempel er undervognen et typegodkendt Brenderup kornvognsunderstel, der må bære et ton.

Annonce
Den gamle campingvogn på sin europæiske debut i 1955. Den blev trukket af en af Citroëns flotteste modeller. Privatfoto

Fineste fyrretræ

Vognen er efter hans mening nok møbelfabrikkens første model - sammenklappelig med aluminiumsbeklædning, og træet var af fineste fyrretræssortering. Totalvægten er 350 kilogram, og han fik den indregistreret med synsfri sammenkobling mange år senere, omkring 1975. De originale hynder findes fortsat i den.

- Det er morsomt at tænke på, hvad Lunderskov Møbelfabrik udviklede sig til, når jeg husker, at jeg sammen med min far gik rundt i en støvet møbelfabrik og fik fremvist campingvognen, der var opbevaret i et hjørne med en presenning over, siger Just Hammerich.

For at bruge campingvognen skal man løfte det løse tag og trække sidevæggene op. Derefter trækker man de to gavle op, og med skydebeslag låser man delene sammen, og indvendig fremkommer sovepladser og en yderst primitiv køkkensektion og et meget lille bord med siddeplads til fire. Vognen var forsynet med fortelt, og med køjerne inde i vognen blev der fire sovepladser, der om dagen kunne omdannes til siddepladser. Der kunne fint sove to i forteltet.

Med på festival

- Vognen har været flittigt brugt i familien, og vi kørte Europa rundt og har for eksempel været over Loibelpasset i Jugoslavien i 1957, og den var dengang en sensation på mange af Europas campingpladser, når vi rullede ind og mellem alle teltene slog vores "hus" op, fortæller Just Hammerich.

Senest har vognen ikke slidt så meget på landevejene, men den er dog fortsat indregistreret. Blandt andet har unge i familien anvendt den som en yderst velfungerende bopæl på Midtfyns Festival.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce