Annonce
Sydfyn

Camilla alene på udveksling - en personlig udfordring

Som en del af sin udveksling boede Camilla Pedersen hos en familie i Tyskland. Camilla er nummer to fra venstre. Foto: privat
Den internationale organisation Lions Club har rødder mange steder - blandt andet på Langeland. I 2018 sendte organisationen Camilla Pedersen fra Rudkøbing på et udvekslingsophold i Tyskland. Lige nu søger Lions Club et nyt hold danske unge, der vil ud i verden.

RUDKØBING: - Jeg har spansk i skolen, så egentlig ville jeg have været en tur til Spanien. Eller Italien.

Ordene er Camilla Pedersens. I sommeren 2018 var hun sendt på et udvekslings-ophold af den internationale NGO, Lions Club. Hun blev sendt afsted af Lions Club Langeland, der lige nu søger flere unge mennesker mellem 17 og 21 år at sende ud i verden. Først til en værtsfamilie, før de unge samles i en særlig "youth camp".

For Camilla Pedersen endte turen med at gå til Tyskland, og det er hun bestemt ikke ked af.

- Spanien havde været oplagt, men fordi vi var samlet så mange fra alle mulige lande, lærte jeg alligevel rigtigt meget om andre kulturer, fortæller Camilla Pedersen, der går i 3.G på Svendborg Handelsskole.

Annonce
Camilla Pedersen var i Tyskland sammen med 19 andre unge fra forskellige lande. Så på introaftenen måtte hun fortælle om sig selv. Foto: privat

Eneste dansker

Det var i første omgang Camilla Pedersens far, som kendte til Lions Club. Via ham kom hun i kontakt med foreningen på Langeland.

- Ja, og så kom jeg med på turen, fortæller Camilla Pedersen.

Senere erfarede hun ovenikøbet, at hun som den eneste dansker skulle afsted. Ikke at det dog skræmte den unge langelænder. Tværtimod fik hun blot endnu mere lyst til at tage afsted.

- Det var en chance for at stå på egne ben, men det blev også noget af en personlig udfordring, nu jeg var den eneste dansker.

Camilla Pedersen gik dog fint i spænd med både værtsfamilie og de andre unge. Under hele opholdet talte de unge engelsk med hinanden. Og selvom nogle var bedre ud i de gloser end andre, blev ingen holdt uden for, erindrer Camilla Pedersen.

At være tvunget ud i det engelske har blot gjort hendes sprog bedre.

Handler om at gøre det

Med meget på programmet kunne dagene til tider være hektiske, husker Camilla Pedersen. Hun oplevede at blive vækket af højlydt musik og dans, ligesom de unge både begyndte og afsluttede deres ophold med en fest.

- Det var lidt hårdt, fordi der var så mange ting, vi skulle nå, reflekterer Camilla Pedersen.

Omvendt kan hun se tilbage på et ophold, hvor hun lærte mennesker at kende. Både når alle var trætte, men også når de var "oppe at køre", som hun udtrykker det.

For Camilla Pedersen har opholdet i Tyskland betydet en masse nye venner. Ligesom hun stadig skriver sammen med værtsfamilien. Nye Lions Club-unge skal bare taget springet, mener hun.

- Jeg har kun fået gode ting ud af min udveksling. Kan man lægge tanken fra sig, om at det er lidt skræmmende ikke at kende nogen på forhånd, så skal det nok blive godt.

Om turen til Tyskland har gjort Camilla Pedersen til Lions Club-medlem, har hun ikke gjort op med sig selv. Lige nu tæller det sidste år inden studenterhuen mest.

- Men jeg tror da, at jeg engang i fremtiden kunne finde på at melde mig ind, slutter hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce