Annonce
Udland

Cameron bad dronningen om hjælp ved skotsk afstemning i 2014

Jeff Overs/Bbc/Reuters
Selv om den britiske dronning skal være politisk neutral, bad premierminister Cameron hende om hjælp i 2014.

Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron bad den britiske dronning Elizabeth II om hjælp i forbindelse med Skotlands afstemning om uafhængighed fra Storbritannien tilbage i 2014.

Det afslører Cameron selv i en dokumentarudsendelse på britiske BBC.

Første afsnit bliver sendt torsdag aften - dagen hvor Camerons erindringer også er udkommet i bogen "For the Record".

Dronningen i Storbritannien må ikke udtrykke sin politiske holdning.

Derfor er det også opsigtsvækkende, at Cameron skal have bedt den britiske regent om hjælp. Cameron stod i spidsen for den kampagne, der opfordrede til, at skotterne skulle forblive en del af Storbritannien.

Ifølge Cameron foregik henvendelsen gennem dronningens private sekretær.

- Jeg spurgte ikke om noget, der på nogen måde ville være upassende eller forfatningsstridigt. Det var bare et spørgsmål om at hæve øjenbrynet bare en millimeter. Vi tænkte, at det kunne gøre en forskel, siger Cameron.

Få dage før selve afstemningen udtalte dronningen, at hun håbede, at "folk ville tænke godt og grundigt på fremtiden".

Udtalelsen stjal efterfølgende mange britiske overskrifter.

Et flertal på 55 procent af skotterne stemte for at forblive i Storbritannien.

I BBC-dokumentaren siger Cameron, at "selv om det kun var få ord, så tror jeg, de var med til at få folk til at opfatte sagen lidt anderledes".

Det er ikke kun usædvanligt, at Cameron bad dronningen om hjælp. Det er hans åbenhed om samtalerne også. Det skriver BBC. Premierministeren i Storbritannien fortæller traditionelt ikke om sit forhold til dronningen.

Ifølge en kilde, som BBC torsdag har talt med, har den tidligere premierministers udtalelse skabt utilfredshed i det britiske kongehus.

Det var David Cameron, der i sin tid udskrev folkeafstemningen om brexit.

Isoleret set stemte skotterne for at forblive i det europæiske fællesskab. Det samlede resultat betød dog et britisk farvel til EU.

Cameron forlod premierministerposten efter afstemningen i 2016.

/ritzau/AFP

Annonce
BBC''s nyhed om David Camerons henvendelse til dronningen i 2014
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce