Annonce
Fyn

Café Stiften: Regeringen blev angrebet med fakta i klimadebat

Debatpanellet bestod af (fra venstre) Klaus Kroll (Nye Borgerlige), Erling Bonnesen (V), Carsten Bach (LA), Stine Helles (AL), Karsten Hønge (SF) og Dan Jørgensen (S). Foto: Michael Bager
SF, Socialdemokratiet og Alternativet gik hårdt til angreb på Venstres indstilling til klimaindsatsen, da Café Stiften mandag eftermiddag dannede rammen om det første af en række valgmøder med forskellige temaer.
Annonce

Vores CO2-udledning steg rent faktisk sidste år, og vi ligger nu kun på en 19. plads blandt EU’s 28 lande, når det handler om klimaindsatsen.

Oppositionspartierne var bevæbnet med fakta, da folketingskandidater fra Socialdemokratiet, SF og Alternativet gik til angreb på regeringens klimaindsats foran knap 100 fremmødte til mandagens vælgermøde i regi af Café Stiften.

- Det her haster altså virkelig. Det er klart, at når der blive åbnet et nyt kulkraftværk om dagen i Kina, og der kommer 10.000 nye biler på gaden om dagen i Beijing, så skal vi selvfølgelig have et globalt perspektiv på det. Hvis vi skal gøre noget globalt, er det EU, der som samlet kraft skal gøre noget. Vores opgave bliver at presse EU ved at gå forrest, men sidste år steg vores udledning af CO2, og vi er nu nummer 19 i EU i forhold til indsatsen mod klimaforandringerne. Det er selvfølgelig ikke godt nok, sagde Dan Jørgensen.

Regeringens eget klimaråd har konkluderet, at den nuværende regering har nedsat tempoet i den grønne omstilling til 25 procent af, hvad det ellers ville have været. Og alligevel skal vi nu sidde og høre på, at vi skal vente på teknologien.

Stine Helles, folketingskandidat fra Alternativet.

Annonce

V: Venter på teknologien

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) var kommet til at love sig ud til et andet arrangement og mødte derfor ikke op til debatmødet om klimaet. I stedet blev det Erling Bonnesen (V), der måtte forsvare regeringens politik over for angrebene fra Dan Jørgensen, Karsten Hønge (SF) og – måske ikke mindst – Alternativets Stine Helles.

- Vi kan sige meget kort, at Danmark er helt fremme i skoene, og at det ville se helt anderledes ud, hvis alle andre lande gjorde ligesom Danmark. Men vi kan selvfølgelig hurtigt blive enige om, at vi ikke er kommet i mål. Lige så hurtigt at teknologien er til det, ligeså hurtigt kan vi få gjort noget mere ved det, sagde Erling Bonnesen, før Stine Helles fik ordet.

- Jeg bliver faktisk vred, når jeg hører på dig, Erling. Regeringens eget klimaråd har konkluderet, at den nuværende regering har nedsat tempoet i den grønne omstilling til 25 procent af, hvad det ellers ville have været. Og alligevel skal vi nu sidde og høre på, at vi skal vente på teknologien. For hver time vi venter, bliver opgaven både dyrere og svære, sagde Stine Helles, der videre pegede på beregninger fra det samme klimaråd, der har vist, at det vil koste hver dansker 180 kroner om måneden, hvis man skal leve op til Paris-aftalen.

- Det er altså ikke ret meget. Det er 20 milliarder kroner om året, eller det samme beløb, som regeringen har sænket skatterne med, sagde Stine Helles.

Annonce

LA: Stop skænderiet

Klimaordfører fra regeringspartiet Liberal Alliance – og geolog – Carsten Bach ville dog ikke anerkende, at regeringen har svigtet klimaet igennem den seneste valgperiode og hæftede sig desuden ved vigtigheden af, at klimaindsatsen bliver gennemført med brede flertal.

- Jeg tror, at det første vi skal gøre, er at bede Socialdemokratiet, Venstre og alle os andre om at lade være med at skændes og tale i munden på hinanden. Faktum er, at alle partier er enige om den energiaftale, der er lavet. Vi er nødt til at lave det her i brede aftaler, når vi for alvor skal ind og lave en omstilling. Det kommer til at koste en masse penge, og derfor kan vi heller ikke blive ved med at pøse penge ned i den offentlige sektor, sagde Carsten Bach.

Dan Jørgensen var dog ikke færdig med at prikke til Venstre og Erling Bonnesen med de hårde fakta om regeringens klimaindsats.

- Erling Bonnesen går til valg på, at en stemme på ham er en stemme på naturen. Det svarer til at sige, at en stemme på Folkebevægelsen mod EU er en stemme på EU, men kunne du ikke bekræfte to ting: Er det ikke rigtigt, at CO2-udledningen steg i Danmark sidste år, og er det ikke rigtigt, at regeringen eget klimaråd siger, at tempoet i omstillingen er sænket til en fjerdedel af, hvad den var før?, lød det fra Dan Jørgensen, der dog ikke fik svar på sine spørgsmål.

- Der er masser af selektiv hørelse, men fred være med det. Danmark er et højt udviklet samfund med et højt energiforbrug. Det er godt, og vi skal jo ikke slække på vores videreudvikling eller aktivitetsniveau i vores samfund. Der er masser af andre lande, der gerne vil være ligesom os. Det bliver udlagt som om, at vi ikke gør noget. Det passer jo ikke, sagde Erling Bonnesen.

Aldergennemsnittet blandt publikum var markant lavere end sædvanligt, da temaet var klima til det første af flere valgmøder. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce