Annonce
Fyn

Café Stiften: Milliarderne sad løst i velfærdsdebat

Alex Ahrendtsen (DF) gik som det første til angreb på Venstre og Lars Christian Lilleholt for at have syltet udligningsreformen, som kunne have sikret fynske kommuner flere penge. Foto: Nils Svalebøg
Milliarderne røg frem og tilbage igennem den sommervarme luft i Café Stiften, da Fyens Stiftstidende torsdag aften inviterede til valgmøde om fremtidens nære velfærd i børnehaver, skoler, på sygehusene og i ældreplejen. Og så gik DF pludselig til angreb på Venstre.

Mange kommuner har allerede skåret velfærdsydelserne ind til benet igennem de seneste 10 år, og forude venter en længere årrække, hvor forholdet mellem velfærds-forbrugere og velfærds-betalere vil forrykke sig i et tempo, der kræver handling, hvis det nuværende niveau af velfærd skal holdes.

Det var derfor en af de største udfordringer, der var på dagsordenen, da Fyens Stiftstidende torsdag lagde hus til endnu et vælgermøde for avisens læsere.

For fem ud af de seks fremmødte kandidater er svaret på udfordringen flere penge i form af en øget offentlig vækst svarende til stigningen i antallet af plejekrævende ældre og læringsparate børn og unge.

- Når man kigger på den demografiske udvikling, kan man se, at der kommer flere børn og flere ældre. Så der er brug for flere penge. Derfor siger vi, at vi vil bruge det økonomiske råderum til velfærd frem mod 2025. Selvom jeg er et helt igennem liberalt menneske, så skal vi sørge for, at folk har det godt og ordentligt, lød det indledningsvist fra Lars Christian Lilleholt fra Venstre, som har givet et velfærdsløfte om gradvist at hæve det offentlige forbrug, så det ender med ekstra 20,5 milliarder kroner i 2025.

Samme beløb vil Socialdemokratiet bruge på at håndtere udviklingen i befolkningssammensætningen.

- Der kører alle mulige andre dagsordener i valgkampen, men det vigtigste spørgsmål er, hvor meget den offentlige sektor skal vokse i de kommende år for at kunne følge med det demografiske træk, sagde Trine Bramsen.

Annonce
Solen skinnede fra en skyfri himmel udenfor, så i det lys var der et fint fremmøde til valgmødet. Foto: Nils Svalebøg

Venstrefløj vil give rettigheder

Mens Liberal Alliances Carsten Bach forgæves forsøgte at dreje diskussionen hen på, hvordan vi som samfund kan tjene flere penge ved at give skattelettelser, pegede både Victoria Velásquez (EL) og Karsten Hønge (SF) begge på, at deres partier går til valg på at gå skridtet videre og give borgerne nogle bestemte velfærdsrettigheder.

- Vi vil give børnene nogle rettigheder, så man som forældre kan være sikker på, at der er en voksen til tre børn i vuggestuen og en voksen til fem børn i børnehaven. Vi vil sikre os, at vi faktisk har lærere nok i vores folkeskole. Og til de ældre vil jeg sige, at den standard, vi har i dag, er ganske enkelt ikke god nok, sagde Karsten Hønge, mens Victoria Velásquez blev konkret på, hvilken standard hun gerne så i ældreplejen.

- Det handler om, at de ældre skal have en ret til at få et bad to gange om ugen og rengøring hver 14. dag, sagde hun.

DF angreb Venstre

Diskussionen om fremtidens velfærd drejede sig dog også i adskillige andre retninger, som debatten skred frem. Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen talte hurtigt om den udligningsreform, som mange kommuner har efterlyst igennem længere tid, men som ikke rigtig er blevet til noget på Christiansborg.

- Jeg er rent faktisk ret skuffet over Venstre på grund af den udligningsordning, som vi ikke fik på plads før valget. Venstre, Socialdemokratiet og Konservative var som de store byrådspartier imod, selvom mange af kommunernes problemer ville være løst, hvis vi havde fået det på plads. Så kommer vi så frem til valget og pludseligt finder statsministeren 20,5 milliarder kroner, sagde Alex Ahrendtsen, der pegede på uretfærdigheden i, at borgerne på Langeland betaler 28 procent i skat, mens man i Gentofte betaler 23 procent i skat og stadig har råd til at tilbyde rengøring en gang om ugen hos de ældre, der har behov for det.

Ifølge Lars Christian Lilleholt var der dog flere årsager til, at det ikke lykkedes at lave en udligningsreform før valget, så der i højere grad laves en regulering af forskellige kommuners forskellige befolkningssammensætninger.

- Jeg er sådan set meget enig i, at vi fra Fyn skal presse på med at få en udligningsreform, fordi Fyn er særligt udfordret, sagde Lars Christian Lilleholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce