Annonce
Fyn

Café Stiften: Her kan du se de tilbud vi har i maj måned.

Som abonnent på Fyens Stiftstidende får du ikke alene avisen ind ad døren eller en frisk e-avis hver dag - du får også masser af tilbud på spændende oplevelser, foredrag og debatter. I anledning af Fyens Stiftstidendes 250 års jubilæum har vi ekstra mange arrangementer på programmet i løbet af 2022, og her har vi samlet en oversigt over, hvilke læserarrangementer du kan være med til i maj. Listen opdateres løbende. Du skal tilmelde dig via avisfordele.dk, når der er noget der frister.

Dette kan du opleve i maj som betalende abonnent på Fyens Stiftstidende

3. maj: Kom tæt på milliardkoncernen Uhrenholt

Fyens Stiftstidende giver nu sine betalende abonnenter en unik mulighed for at komme med inden for i en af Middelfarts mest spændende virksomheder – milliardkoncernen Uhrenholt i Teglgårdsparken.

Firmaets stifter, den nu 79 årige iværksætter Frank Uhrenholt, vil fortælle om virksomhedens start, og hvad der fik ham til i 2001 at flytte sin virksomhed ind i hovedbygningen i det tidligere sindssygehospital.

Sune Uhrenholt tog i 2007 over efter sin far og blev dermed en af landets yngste topchefer. Han vil fortælle om den mangedobling af omsætningen, Uhrenholt har oplevet gennem årene. Og ikke mindst vil han fortælle om de store udfordringer, der er, når man handler med fødevarer i hele verden og også har gjort det i Rusland.

Tid: Tirsdag 3. maj kl. 18.30 – 20.30 (Dørene åbnes kl 18.15)
Sted: Teglgårdsparken 116, 5500 Middelfart.
Tilmelding:
www.avisfordele.dk

3. maj: Kom med ned i bunkeren i Assens

For under jorden gemmer der sig en tid fra koldkrigsårene. 125 bunkere skulle føre Danmark gennem krigen, hvis det værste skulle ske, og bomben faldt. De var tophemmelige, og der var ikke adgang for hvem som helst.
Assens borgmester, Søren Steen Andersen, er en af de få, der i dag har adgang til den underjordiske kommandocentral i Assens Kommune. Da den blev etableret i 1968, blev alle midler taget i brug for at sikre, at den i tilfælde af angreb kunne fungere som et mikrosamfund, hvor blandt andet borgmesteren, politimesteren, brandchefen og andre centrale figurer, afsondret fra omverdenen, kunne overleve.
Borgmesteren vil tage dig igennem de forskellige rum, der har stået uberørte hen siden Murens Fald, og han vil gøre dig klogere på en tid og en konflikt, der desværre trækker tråde helt frem til i dag.

Bemærk: Arrangementet er ikke for gangbesværede, og der er ingen toiletforhold i bunkeren.

Dato:  Tirsdag 3. maj
Tid: Den 1. rundvisning fra kl. 16.30 til 17.25, 2. rundvisning fra kl. 17.30 til 18.30.
Sted: På parkeringspladsen ved
Pilebakken 84, 5610 Assens.

TILMELDING:
25 per gang. På www.avisfordele.dk

10. maj: Kom til grundstensnedlæggelse på Dalum Papirfabrik

Kom med helt tæt på, når Fyens Stiftstidende i samarbejde med
MTHøjgaard inviterer læserne indenfor til grundstensnedlæggelse og rundvisning i det nye kvarter på den gamle grund fra Dalum Papirfabrik.

Dagens program byder på talere, grundstensnedlæggelse og rundvisning på området som er som forvandlet.

Dalum Papirfabrik var Danmarks ældste papirfabrik og blev anlagt ved Odense Å i 1874 i Odense-forstaden Dalum. Fabrikken blev drevet ved 260 hk dampkraft og to vandturbiner, og den beskæftigede omkring 180 arbejdere og funktionærer.
Dalum Papir A/S blev i 2007 købt af den franske papirkoncern Arjowiggins, der lukkede fabrikken i november 2012. Ved lukningen var Dalum Papir den sidste aktive danske papirfabrik.

I dag skal der bygges 20 eksklusive, new yorker-inspirerede ejerlejlig-
heder, 63 familievenlige rækkehuse, 301 attraktive, lyse lejligheder og
58 seniorboliger med plads til både privatliv og fællesskab.

DATO: tirsdag 10. maj
TID: kl 14.00 - 15.30
Sted: Dalumvej 116 (Indkørsel ved skurby)

TILMELDING:
Kun 50 pladser
www.avisfordele.dk

Husk praktisk fodtøj!

10. maj: Kom bag om Kerteminderevyen

Kerteminderevyen og Café Stiften giver nu dig mulighed for at komme helt tæt på årets hold i Kerteminderevyen.
Vi liner fem stole op foran et forhåbentlig spørgelystent publikum, og så går vi ellers på jagt efter alle de gode historier fra årets hold.
Aftenen modereres af kulturredaktør Klaus Knakkergaard, men spørgsmålene er i høj grad lagt i hænderne på publikum.

Årets revyhold består af Sofie Stougaard, Kim Hammelsvang, Farshad Kholghi, Katja Holm og instruktør Frede Guldbrandsen. Derudover er revydirektør Mads Nørby og kapelmester Peter Bom naturligvis også på plads. Helt eksklusivt har de lovet at give nogle mere eller mindre færdige smagsprøver fra årets revy.

Kom og vær med til en hyggelig, berigende og underholdende aften.

DATO: tirsdag 10. maj
TID: 17.00-19.00
Sted:
Tornøes Hotel
Strandgade 2
5300 Kerteminde

TILMELDING:
Find dem på www.avisfordele.dk

11. maj: Kom bag om avisens letbanedækning og vær med til åbent redaktionsmøde

Rune Blichfeldt på Odense Letbanes spor på Banegårdspladsen. Foto: Michael Bager

Hør om alt det, der er gået forud for det, som endte i avisen, når journalist Rune Blichfeldt, der har dækket Odense Letbane i mere end ti år, fortæller om etiske dilemmaer og sjove anekdoter fra de hundredvis af interviews og tusindvis af linjer om letbanen, som han har stået bag.
Måske afslører han ovenikøbet også en flig af, hvad han selv tænker om den historisk store investering og omdannelse af byen, når han ikke har rollen som objektiv journalist.
Du er samtidig også inviteret til åbent redaktionsmøde. Nok har avisen skrevet meget om letbanen, men der er helt sikkert historier, som vi ikke selv har fået øje på. På det åbne redaktionsmøde kan du få stor
indflydelse på, hvad avisen frem mod åbningen den 28. maj skal undersøge og skrive om Odense Letbane. Der vil blive serveret kaffe og kage undervejs.

DATO: onsdag 11. maj
TID: kl 16.30-17.30
Sted:
Medielab
Fyens Stiftstidende
Banegårdspladsen 1
5000 Odense C

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

12. maj: Bag kulissen hos Odense Sommerrevy

Hvordan stabler man en revy på benene efter to år med corona-restriktioner? Er der overhovedet noget at grine af i en verden, hvor der er krig i Europa? Og hvordan kan man egentlig lave en revy, der ikke når at blive overhalet af virkeligheden inden sidste forestilling?
Få svarene og stil dit eget spørgsmål, når manden bag Odense Sommerrevy, Lars Arvad, og skuespiller Thomas Mørk stiller op til en eksklusiv udgave af Café Stiften inden aftenens forestilling.

Efter debatten får du et kig i kulissen bag scenen, hvor Vicki Berlin, Lone Rødbroe, Henrik Koefoed, Thomas Mørk og Lars Arvad hver aften forvandler sig til alt lige fra Putin, Mette Frederiksen og H. C. Andersen.

DATO: torsdag 12. maj
TID: 16-17.30
Sted:
Odense Sommerrevy,
Engen i Fruens Bøge
Mødested: Ved hovedindgangen

TILMELDING:
50 pladser.
www.avisfordele.dk

17. og 19. maj: Red hjerterne med Melfar Posten

Kan du træde til, hvis et menneske ved siden af dig får hjertestop? Og har du din førstehjælp så frisk i erindring, at du vil kunne udføre det rigtigt?
Melfar Posten og Fyens Stiftstidende inviterer dig til at få genopfrisket din hjertelungeredning.
Hjerteforeningen stiller med dygtige instruktører, som guider dig, mens du selv prøver dine færdigheder af på en førstehjælpsdukke.
En repræsentant fra Trygfonden vil kunne fortælle alt om hjerteløberordningen og hjertestarternetværket. Så går du og overvejer, om du skal blive hjerteløber eller om der skal en hjertestarter op i dit boligkvarter eller i din forening, så er der hjælp at hente her.

Dato: 17. maj
Tid: 18-20
Sted: Kulturøen Middelfart, Middelfartsalen

Dato: 19. maj
Tid: 18-20
Sted: Brandstationen, Anlægsvej 3, 5592 Ejby

PRIS
Gratis

TILMELDING
www.avisfordele.dk


Derfor beder vi om, at du:
• Kommer i god tid, dog tidligst
20 minutter før.

17. maj: Dit efternavn fortæller en historie

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet har undersøgt de store regionale forskelle på danskernes efternavne. Selvom efternavne er gået i arv i generationer, er der overraskende mønstre i, hvorfor vi hedder, som vi gør.

Sidets gang blev det aflyst pga af sygdom, derfor gør vi det igen:
Dit efternavn siger måske mere om dig, end du tror. Hedder du Kofod, har du sandsynligvis rødder på Bornholm, og en Petersen med t er mere udbredt i Sydjylland end i Nordjylland. Men hvad fortæller efternavnene på Fyn? Om dig og om øen?

Professor Jesper Lier Boldsen fra Syddansk Universitet har undersøgt de store regionale forskelle på danskernes efternavne. Selvom efternavne er gået i arv i generationer, er der overraskende mønstre i, hvorfor vi hedder, som vi gør.

Det løfter Jesper Lier Boldsen sløret for til Forskningens Døgn, som
afvikles i hele landet den sidste uge af april, men nu giver Café Stiften dig mulighed for at opleve foredraget inden da. Tag gerne din egen undren med, og hvem ved – måske bliver du overrasket over historien bag dit efternavn?

DATO: tirsdag 17. maj
TID: 16.30-18
(Dørene åbnes kl 16.15)
Sted:
MEDIELAB
BANEGÅRDSPLADSEN 1
5000 ODENSE C

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

18: maj: Mød forfatteren Julie Lahme og hør om hendes nye bog

Julia Lahme giver et humoristisk kig ind i det kaotiske liv i en kernefamilie med teenager. Med al den tvivl og længsel, der følger med, når man på et splitsekund går fra at være det vigtigste menneske i ens barns liv til at være det mest forkerte menneske i verden.
Julia Lahme (f. 1977) er cand.mag. i etnologi, direktør i eget kommunikationsbureau og optræder jævnligt i medierne som kommentator, debattør og livsstilsekspert.

Kulturredaktør Klaus Knakkergaard samtaler med Jule Lahme om hendes nyeste erindringsbog: ”Det er bare en fase”, og der vil være mulighed for at stille hende spørgsmål undervejs.
”Det er bare en fase” er en selvstændig efterfølger til bestselleren ”Hvor lagde jeg babyen?”

Det er muligt at købe bogen på selve aftenen og få hendes autograf i den.

DATO: onsdag 18. maj
TID: 19.00-20.30
(dørene åbnes kl. 18.45)
Sted:
Medielab
Fyens Stiftstidende
Banegårdspladsen 1
5000 Odense c

TILMELDING:
Find dem på www.avisfordele.dk

18. maj: Tilbage til sporvognene inden letbanen kører

Den 28. maj åbner Odense Letbane for passagerer.
Men inden da kan du stige ombord på en tidsrejse tilbage i det forrige århundredes Odense. Til dengang hvor byen fra 1911 og 41 år frem havde sporvognsdrift fra Odense Zoo gennem centrum til Skibhuskvarteret og Fruens Bøge.

Den sidste sporvogn kørte gennem byen 1. juli 1952 og blev afløst af det nye store kollektive transportsystem – diesel-bybusserne.

Arkivarerne Johnny Wøllekær og Jens Åge Sandberg Petersen fra
Stadsarkivet/Historiens Hus er vognstyrere og vil give dig hele
historien – også fortalt gennem filmklip fra sporvognens storhedstid
i Odense.

Tid: Onsdag 18. maj kl.16.30-18.00
Sted:
Historiens Hus
Klosterbakken 2,
5000 Odense C

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

24. maj: Kom og oplev Odense Glasværk

Vi gør det igen: Glasværket laver rundvisning, foredrag om, hvad glas er, hvad det er lavet af og hvordan man laver produkter af glas.

Herunder formgivning, processen, tilgangen, teknikker og det
endelige resultat.

Der vil være demonstration undervejs, så man både hører og ser, hvordan man skaber glas.
Der vil være mulighed for spørgsmål undervejs og bagefter. Efterfølgende er der mulighed for at shoppe i butikken.

Tid: Tirsdag 24. maj kl.15-17
Sted: Odense Glasværk
Havnegade 13, 5000 Odense C

KUN 25 pladser!!!

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

24. maj: Kom med indenfor i ”kunstnerens hule"

Kunstnerparret Helle og Viggo Salting har især slået deres navne fast som cirkus-kunstnere, efter at de i en årrække rejste rundt i landet med Cirkus Benneweis.

De bor nu i gartnerboligen ved Hverringe Gods, og her inviterer de indenfor i deres kombinerede hjem og værksted.
Efter rundvisningen er der kaffe og kage på gårdspladsen, og medens kaffen indtages, vil parret fortælle om et langt kunstnerliv og ikke mindst om de farverige år med Cirkus Benneweis

Kun 30 pladser.

Tid: Tirsdag den 24. maj
kl.16.30-17.30
sted:
Hverringevej 240
Gartnerboligen
5300 Kerteminde

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

24. maj: En kongelig aften i krypten

De fleste er nok med på, at Roskilde Domkirke er en kongegravkirke. Men Odense Domkirke kan også være med, selv om den ikke gør noget større væsen af sig. Går man nemlig ned i krypten, finder man hele tre konger: Kong Knud i sin sarkofag, kong Hans og hans søn, Christian II. Den spændende historie om dem fortælles ved et arrangement, som ekstraordinært finder sted i krypten i Odense Domkirke 24. maj kl. 19-20.30.

Cand. mag. og tidligere menighedsrådsformand Gudmund Bager vil berette om de tre kongers liv og levned og om, hvorfor de endte med at blive stedt til hvile lige netop i Odense.

Derefter bydes der på et glas vin - og til sidst vil man kunne opleve kryptens stille ro, velegnet til eftertanker: sognepræst Ulrik Andersen holder en kort andagt, organist Anders Grankvist Schou spiller på det lille kryptorgel og der bliver også mulighed for at synge en aftensang, inden vi går hver til sit.

Tid: Tirsdag 24. maj
kl. 19.00-20.30
sted:
Odense Domkirke,
Klosterbakken 2,
5000 Odense C
Parkering: Vi henviser til Odions parkeringshus

TILMELDING:
www.avisfordele.dk

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce