Annonce
Gear

Cadillac viser konkurrent til eldrevne luksus-SUV'er

Konceptet for den nye, høje elektriske Cadillac er meget futuristisk. Den kommer i 2021 og får en rækkevidde på mindst 482 kilometer. Foto: Cadillac

Det amerikanske luksusmærke er klar med koncept for el-crossover, som skal konkurrere mod Audi e-tron og Tesla Model X.

Hæderkronede Cadillac er nu endelig sat i gear med retning mod den fagre nye verden af elbiler. Første model bliver en høj crossover-model, der sigter direkte efter biler som den helt nye Audi e-Tron, Mercedes EQC og Tesla X, hvor sidste vil have et forspring på seks år, når den endnu unavngivne Cadillac-model ventes på markedet i 2021.

Den bygger på GM-gruppens nye elektriske BEV3-platform, som skal bære den næste generation af GM's elbiler, der vil få en rækkevidde på mindst 482 kilometer. BEV3-platformen skal være basis for en række modeller hos GM, der spænder over alle karrosserivarianter, og som rummer både for-, bag- og firehjulstræk.

Allerede for to år siden blev miniklassebilen Chevrolet Bolt, der har en rækkevidde på omkring 380 kilometer, nemlig lanceret. Den lovende elbil, som også ville passe godt herhjemme, har dog levet en noget omtumlet tilværelse på vore breddegrader. Den kom som en Opel Ampera-e, der blandt andet blev solgt på det elbilhungrende norske marked.

Men PSA's overtagelse af Opel satte en stopper for salget, før den kom til Danmark, da den franske koncern vil satse på sine egne modeller. Sideløbende har usikkerhed om afgifterne og dermed priserne også spændt ben for modellen.

Annonce
Den høje elektriske Cadillac SUV er den første model, der er bygget på en ny GM-platform for elbiler, som rulles ud i de kommende år. Foto: Cadillac
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce