Annonce
Odense

Glem alt om H. C. Andersen: Nu skal udsatte og hjemløse være guider på byvandringer i Odense

Sami arbejder som guide på byvandringer i København, hvor hun fortæller om sit liv på gaden. Det har hjulpet hende til at få fokus på, hvilke problemer hun slås med. Foto: Kim Wendt/Gadens Stemmer
Gadens Stemmer kommer til Odense og tilbyder byvandringer med socialt udsatte, som der ellers ikke er plads til på arbejdsmarkedet. De fortæller deres personlige historie fra et liv på bagsiden af samfundet og kan bruge det til at bearbejde fortidens oplevelser.

Odense: En ny type byvandring ser snart dagens lys i Odense.

Her er ingen historiske højdepunkter eller fortællinger om H.C. Andersens barndom. Til gengæld er der usminkede personlige fortællinger om de personlige konsekvenser ved et liv på samfundets bagside - formidlet i de bymiljøer, som guiderne selv kender så godt.

Tilbuddet lanceres af den socialøkonomiske virksomhed, Gadens Stemmer, som står bag lignende byvandringer i København, Esbjerg, Vejle og Fakse, og lige nu søger to nye medarbejdere i Odense til at stå for at udbrede ordningen. Et minisekretariat for Fyn og Jylland, som leder af Gadens Stemmer, Vickie Laursen siger.

Annonce

Et af formålene er at oplyse og aflive nogle af de mange fordomme om socialt udsatte. For når man møder et udsat menneske i virkeligheden, viser erfaringerne, at der kommer en anden forståelse, som man ikke får ved at læse en bog eller se en dokumentarfilm.

Men det er også at finde en plads på arbejdsmarkedet til nogle af dem, der står med en plettet straffeattest eller kæmper med psykisk sygdom eller misbrugsproblemer og som har svært ved at passe ind på en normal arbejdsplads.

Som der står på Gadens Stemmer-hjemmeside:

- Hvad er den særegne kompetence hos gadens folk? Ekspertviden om livet på gaden, gadens regler, kriminalitet, narkotika og så videre - akkumuleret efter mange år på kanten af samfundet. Vi tror på, at vi som samfund skal være bedre til at skabe et rummeligt arbejdsmarked, hvor vi skaber arbejdspladser til dem, som - vi tror - ikke passer ind.

Hjælper guiderne

Spørger man en af de eksisterende guider, Sami fra København, hvad hun får ud af jobbet, lyder svaret sådan her:

- Man får en balance, der langsomt bygges op ved, at man er ude at fortælle. Mange går til psykolog og den slags, men her møder man nogle mennesker, der er kommet bare for at høre dig. Så blæs den af. Få dem til at forstå, hvordan livet på gaden er. Giv dem alt det, du har været igennem. Værsgo. Det kan ikke være mere givende, siger hun i en video, Gadens Stemmer har lavet om arbejdet.

Byvandringerne hjælper hende til ikke at drikke, og samtidig er der en snert af selvterapi i jobbet, fortæller hun til hjemmesiden:

- Det har hjulpet mig med at få fokus på, hvad det er for nogle problemer, jeg har haft i mit liv ved at tale om dem igen og igen og igen. Jeg får samtidig en positiv reaktion tilbage, som gør, at jeg får noget selvværd og selvtillid til at fortsætte det her hårde projekt. Så hvis man gerne vil videre, er det her et rigtig godt ståsted.

Leder af Gadens Stemmer, Vickie Laursen, fortæller, at det at arbejde som guide også kan understøtte en positiv personlig udvikling: - Det at få lov til at give sin viden videre og give andre mennesker en indsigt i den del af livet, de kender så godt, har stor betydning for følelsen af at blive inkluderet. Privatfoto

Samtidig kan de penge, de tjener som guider, også betyde, at de kan fravælge at lave sex-arbejde eller begå kriminalitet for at skaffe penge.

Vickie Laursen, leder af Gadens Stemmer

Ifølge Gadens Stemmer må deltagerne på de guidede ture gerne spørge til personernes barndom, hvis de bare anerkender, at det for guiden kan være en grænseoverskridende proces at forstå og formidle sin egen livshistorie.

- Der kan være ting, som ikke skal omtales af hensyn til andre. Der kan også være ting, som endnu ikke er bearbejdede eller sat ord på. Så det er i orden ikke at uddybe alle ting - grænserne er forskellige fra guide til guide, hedder det på hjemmesiden.

Her kan man også se, at guiderne holder "en respektfuld afstand til gadens folk."

- Det er ikke zoologisk have, og vi ønsker ikke at udstille nogen.

Annonce

Understøtter god udvikling

Ifølge leder Vickie Laursen kan arbejdet som guide understøtte en en positiv personlig udvikling blandt andet ved at give guiderne mere stabilitet og struktur i hverdagen.

Og så kan møderne med de betalende gæster også give guiderne et løft:

- Det at få lov til at give sin viden videre og give andre mennesker en indsigt i den del af livet, de kender så godt, har stor betydning for følelsen af at blive inkluderet. Samtidig kan de penge, de tjener som guider, også betyde, at de kan fravælge at lave sex-arbejde eller begå kriminalitet for at skaffe penge, siger hun.

Det bliver op til de nye medarbejdere i Odense at finde gode samarbejdspartnere, son kan hjælpe med at finde de rigtige guider til turene.

Gadens Stemmer

Gadens Stemmer er en socialøkonomisk virksomhed, der udbyder byvandringer, kanalrundfarter og foredrag med socialt udsatte, som det almindelige arbejdsmarked ikke rummer. Det gør man i København, Vejle, Esbjerg og Fakse. 

Guiderne fortæller personligt om livet som socialt udsat, i skyggen af det almindelige samfund, og tjener 400 kroner pr tur.

Håbet er at øget livskvalitet for guiderne og  samtidig - via mødet mellem mennesker - at mindske fordomme og øge forståelsen for hinanden på tværs af samfundskel.

Virksomheden blev stiftet som uafhængigt andelsselskab med egen bestyrelse i 2013 efter at have været udviklet under projekt UDENFOR i 2010 og senere støttet af satspuljemidler fra Socialministeriet. I dag drives Gadens Stemmer på markedsvilkår uden offentlige tilskud.

I Aarhus findes et næsten tilsvarende tilbud, som kaldes Powerty Walks. Det har eksisteret siden 2012. Turene her arrangeres af Hus Forbi - Gadeliv i Aarhus.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce