Annonce
Kerteminde

Godsejer håber på mageskifte: Veksler landbrugsjord til fri natur

Hans Luunbjerg ejer Kejrup Gods, og fik den idé at spørge kommunens naturfolk, om ikke de vil lave vådområde på hans jord til gengæld for et mageskifte. Foto: Peter Leth-Larsen
Hans Luunbjerg har foreslået kommunen at lave vådområde ved Odense Fjord på en del af den jord, der tilhører Kejrup Gods. Til gengæld for jord, der ligger tættere på gården.

Dræby: Det er byrådsmedlem og godsejer på Kejrup Gods, Hans Luunbjerg (V), der ejer 39 hektar af den jord ved Odense Fjord, som Kerteminde Kommune vil forvandle til et nyt naturområde. Til gavn for vandkvaliteten og fuglelivet i fjorden.

Ja, det var faktisk ham, der fik idéen, fortæller han.


Annonce

Her kunne man måske få et vådområde af en fornuftigt størrelse. Jeg har 12 kilometer ud til det areal, så kunne jeg mageskifte og få noget andet, der lå tættere på gården, var det min motivation for at gøre det.

Hans Luunbjerg, Kejrup Gods


- Det er egentlig mig, der har hørt de kommunale medarbejdere, om ikke der kunne være mulighed for det. Her kunne man måske få et vådområde af en fornuftigt størrelse. Jeg har 12 kilometer ud til det areal, så kunne jeg mageskifte og få noget andet, der lå tættere på gården, var det min motivation for at gøre det.  fortæller han.

- Så mange landmænd, der har lyst til at lave et vådområde, er der jo heller ikke.

Dyrker økologisk slætgræs

Hans Luunbjergs morfar købte arealet på Dræby Fed i 1947 for at have ungkvier gående. Derefter blev det opdyrket, og nu ønsker arvingen at samle sin jord omkring gården.

- Det er et inddæmmet område, og det virker egentlig fint. I øjeblikket dyrker jeg økologisk slætgræs, som jeg fylder i mit biogasanlæg. Indtil for et par år siden dyrkede jeg konventionelle landbrugsafgrøder, fortæller han.

Formålet med vådområdet er at vaske kvælstoffet ud af jorden, inden det lander i Odense Fjord.

Aksel Schwaner-Nielsen, godejer på Østergaard, ejer den resterende del af arealet.

- Nu må vi se. Vi mangler de sidste forhandlinger. Vi skal have fastsat en pris eller finde ud af, om det er et mageskifte. Vi har et møde her den 20. januar, fortæller  Hans Luunbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce