Annonce
Assens

Byrådsprofil bryder med minister fra egen partitop: Vil aflyse årets nationale test

Mindst 22 af landets kommuner har ansøgt Børne- og Undervisningsministeret om lov til at aflyse de nationale test i folkeskolen i indeværende skoleår. Foto: Michael Nørgaard/Ritzau Scanpix
På forslag fra byrådsmedlem Sara Emil Baaring (S) vedtog kommunens udvalg for Uddannelse, Børn og Familie ved seneste møde at stile en tilkendegivelse til Børne- og Undervisningsministeriet med ønske om aflysning af nationale test dette forår. 15 andre kommuner har foreløbig fået afslag på lignende anmodninger.

Assens: - Jeg synes bare, det er noget af en hammer at få i hovedet for både elever og undervisere.

Sådan siger Sara Emil Baaring (S), medlem af kommunalbestyrelsen i Assens Kommune, om det faktum, at landets folkeskoleelever - på trods af et turbulent skoleår præget af lange nedlukningsmåneder og megen digital hjemmeundervisning - alligevel skal have kundskaber og færdigheder målt i de obligatoriske nationale test dette forår.

- Vores folkeskoler har været igennem utroligt mange forskellige undervisningsmetoder det seneste år, der har været lange hjemsendelser og nødundervisning. Jeg synes, det er helt vildt, at der så skal testes løs, argumenterer Sara Emil Baaring.

Annonce

Stor opbakning i udvalget

Ved det seneste møde i udvalget for Uddannelse, Børn og Familie stillede det socialdemokratiske byrådsmedlem derfor forslag om, at Assens Kommune stiler en tilkendegivelse til Børne- og Undervisningsministeriet med ønske om aflysning af nationale test i indeværende skoleår.

Et forslag, der blev vel modtaget af udvalgskollegaerne, fortæller Sara Emil Baaring:

- Vi brugte meget kort tid på at votere, for der var fuld enighed og opbakning til forslaget i udvalget. Det er jo dejligt.

Byrådsmedlem Sara Emil Baaring (S) (th.) har stillet forslag om at aflyse årets nationale test i folkeskolerne i Assens Kommune. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

DF: Vigtigt at gennemføre test

Et enkelt udvalgsmedlem, byrådspolitiker og MF Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), var ikke til stede på udvalgsmødet 29. marts, men erklærer sig efterfølgende uenig i udvalgets beslutning:

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i at gennemføre de her test, der jo giver os et øjebliksbillede af, hvor eleverne står rent fagligt. Det billede vil jeg gerne se, og jeg mener, at vi har brug for det både på nationalt og lokalt plan, udtaler han.


Vi skal ikke lade alting falde, selv i denne tid.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), MF og medlem af byrådet i Assens Kommune


Hvad med hensynet til elevernes og lærernes mentale sundhed, spiller det ikke en rolle i forhold til overvejelserne om en eventuel aflysning af de nationale test?

- Selvfølgelig ved vi godt, at det er en særlig situation for folkeskolerne. Af samme grund har vi i Folketinget åbnet op for, at de enkelte kommuner og skoler har mere frihed til selv at bestemme, hvordan de vil tilrettelægge en lang række ting. Men vi skal ikke lade alting falde, selv i denne tid, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Annonce

Foreløbig ingen dispensation

Sara Emil Baaring står ikke alene med sit forslag om aflysning af årets nationale folkeskoletest. Byrådskollegaer i mindst 22 af landets andre kommuner  - heriblandt Svendborg Kommune og Odense Kommune - har også rettet henvendelse til Børne- og Undervisningsministeriet med ønske om fritagelse fra de nationale test; af disse kommuner har 15 foreløbig fået afslag på deres ansøgning. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen står dog fast på fagtestenes berettigelse også i år. I et svar til Folketinget skriver Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i marts, at "Det er vigtigt at få afdækket omfang og karakter af faglige udfordringer, så skolerne kan sætte målrettet ind i forhold til den enkelte elev og klasse."

Denne holdning undrer socialdemokraten Sara Emil Baaring sig over:

- Selv indenfor partiet er vi jo ikke altid helt enige, og jeg synes, man skal overveje, om det her er den rigtige vej at gå. Også selvom det er en minister fra mit eget parti, der har den holdning.

Hun fortsætter:

- Jeg håber, at når der efterhånden er så mange kommuner, der henvender sig til ministeriet med samme ønske, så er der måske nogen, der besinder sig.

Nationale test

I 2006 besluttede Folketinget at indføre nationale test i den danske folkeskole.

Forud for testenes lancering lå et omfattende udviklings- og lovforberedende arbejde. Lancering og implementering af de nationale test i årene 2006-2010 var genstand for stor debat og bevågenhed i medier, politisk og ikke mindst i skolen bredt set.

De nationale test tester elevernes kundskaber og færdigheder i syv forskellige fag.

Ti test er obligatoriske fra 2. til 8. klassetrin, og fire test kan tages på frivillig basis.

Testene er digitale og selvrettende, og det betyder, at testsystemet beregner elevens resultat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce