Annonce
Odense

Byrådspolitikere irriterede over brandsag: - Utilfredsstillende, at det har taget så lang tid

Det er træls, at en dyr sag om brandsikkerhed pludselig skal hastes igennem, mener flere i Odense Byråd, men det det er tid til at se fremad, mener de også. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Man har i By- og Kulturforvaltningen længe vidst, at der var behov for at lovliggøre brandsikkerheden på flere plejehjem og bosteder, men har ikke orienteret det politiske niveau. Utilfredsstillende, mener flere politikere.
Annonce

Det er ikke almindeligt, at et fagudvalg - i dette tilfælde By- og Kulturudvalget - behandler en sag den ene dag, og byrådet får det til behandling den næste.

Det er imidlertid tilfældet i sagen om brandsikkerhed på bosteder og plejecentre i Odense Kommune, og det skyldes, at sagen haster. I maj fik By- og Kulturforvaltningen et indskærpende brev fra Bolig- og Transportministeriet i sagen, og mindede om, at man selv havde sat en frist ved udgangen af 2020.

Odense Kommune har nu meddelt ministeriet, at man senest i slutningen af juni 2021 vil have lovliggjort brandsikkerheden på 21 udpegede steder.


Det hjælper ikke noget at pege fingre, nu må vi se fremad. Alle skal kunne gå trygt i seng - også byrådet, som ansvaret nu hviler på i sidste ende.

Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K).


En millionregning, hvis størrelse endnu er usikker, venter, og byrådet blev den 24. juni bedt om at frigive de første 3 millioner kroner, så det indledende arbejde kan gå i gang med det samme.

Pengene blev frigivet i enighed, men ikke uden et par kritiske politiske røster:

- Jeg må nok sige, at når man i allerede i 2015 vidste, at der var en tikkende bombe på vej, og når man i september 2018 blev mindet om det, så har det været et utilfredsstillende forløb. Man har haft en viden i kommunen som først kommer til politisk kendskab så sent.Sådan noget bør ikke kunne forekomme. Jeg vil ikke udpege syndebukke, men blot sige, at jeg håber vi lærer af det, lød det fra Anders W. Berthelsen, der er i By- og Kulturudvalget for Socialdemokratiet.

Annonce

En millionregning venter

Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) var enig i kritikken:

- Som ansvarlig for de bosteder, det her handler om, så er det selvfølgelig en rigtig træls sag. Det er dejligt, at der nu er sat skub i tingene. Det hjælper ikke noget at pege fingre, nu må vi se fremad. Alle skal kunne gå trygt i seng - også byrådet, som ansvaret nu hviler på i sidste ende.

Efter sommerferien vil byrådet blive præsenteret for den nærmere analyse af alle de 21 steder og et mere præcist overslag på omkostningerne. Foreløbig har man vurderet, at prisen ved det, forvaltningen kaldet worst case scenario, kan løbe op i 56 millioner kroner.

Grunden til, at der nu skal sikres ekstra på 21 steder er en præcisering i loven, som kom i 2012, men det betyder ikke, at der ikke er brandsikkerhed på kommunens bosteder, forsikrede rådmand for By- og Kulturforvaltningen ved onsdagens byrådsmøde, Jane Jegind (V).

- Det er vigtigt at understrege, at selvom det ikke er tilfredsstillende, at 21 ejendomme har brug for yderligere tiltag for at overholde lovkravene, så er der brandsikkerhedsforanstaltninger alle steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce