Annonce
Indland

Byrådspolitiker om netsvindel: Gå uden om domstolene

Antallet af sager om svindel med e-handel på nettet vokser eksplosivt, og nu foreslår Odense-politiker, at man går uden om domstolene, når det gælder om lov til at indhente oplysninger fra banker og teleudbydere. præcis som det er tilfældet i Norge.

Mark Grossmann, Venstre-byrådsmedlem i Odense og ansat i Fyns Politi, foreslår, at domstolene ikke længere skal blåstemple adgangen til oplysninger fra banker og teleudbydere, eftersom de i forvejen gør det pr. automatik, og det er et forsinkende led i efterforskningen.

Når domstolene nærmest pr. automatik blåstempler politiets adgang til oplysninger fra banker og teleudbydere i det hastigt voksende antal sager om svindel med e-handel, så er det en unødvendig, bureaukratisk og tidskrævende del af efterforskningen.

Det mener Mark Grossmann, byrådspolitiker for Venstre i Odense og ansat i Fyns Politi, og derfor foreslår han nu, at man springer leddet med domstolenes accept helt over for at få sagerne hurtigere efterforsket.

- Man kan sagtens køre det uden om domstolene, for det ér bare en ren ekspeditionssag, som det foregår i dag, siger Mark Grossmann.

Det er noget, som hedder edition - en efterforskningsdel, hvor politiet skal indhente kontoudskrifter fra pengeinstitutter og oplysninger om ip-adresser fra netudbyderne. Den skal - som loven siger i dag - godkendes af domstolene, men med de tusindvis af sager, der er om svindel med e-handel på nettet, er det nærmest bare en formssag for domstolene at nikke ja hver gang.

- Hvis man fjernede domstolenes accept vil det spare mange timer ikke kun hos dem, men især også i politiets efterforskning, og vi har brug for ressourcerne, siger Mark Grossmann.

Annonce
Mark Grossmann, Venstre-politiker i Odense og ansat i Fyns Politi, kommer med forslaget for at frigive ressourcer hos såvel politi som domstole. Foto: Kirstine Mengel

Retssikkerhed

Egentligt er det lidt et tilfælde, at han som politiker og politimand taler for at fjerne en retsinstans' godkendelse, men han læste for nylig en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen skrevet af en forsker ved Aarhus Universitet, som foreslår noget tilsvarende.

- I Norge foregår det uden om domstolene. Det kører helt uproblematisk og man sparer en masse tid på det, siger Odense-politikeren.

Faktisk sløjfede man i Norge domstolenes accept for 13 år siden, og som Mark Grossmann siger, så er Norge næppe nogen bananrepublik, når det handler om retssikkerhed.

Som det er i dag har teleudbydere og banker endda mulighed for fysisk at møde op i retten og blive hørt, når domstolene skal godkende udlevering af oplysninger, men det sker ifølge Mark Grossmann nærmest aldrig.

- Jeg går meget op i retssikkerhed og går ikke på kompromis med den, men jeg ser virkeligt ikke noget problem i at sløjfe ordningen, siger han.

Prioritere ressourcerne

På fire år er antallet af sager om bedrageri og databedrageri, herunder svindel med e-handel, tredoblet.

I sidste uge blev en 17-årig mand fra Vollsmose i Odense anholdt og sigtet for databedrageri, efter at politiet under en ransagning fandt varer, som var blevet bestilt fra forskellige webshops og betalt med stjålne kreditkortoplysninger. Det er bare én af mange sager på Fyn.

Derfor er politiet hængt voldsomt op af det stigende antal sager om svindel med e-handel, ligesom man skal tage sig af bandekonflikter og bevogtningsopgaver, så det handler ifølge Mark Grossmann om at prioritere ressourcerne.

- Det er min forhåbning, at justitsministeren hurtigst muligt vil tage initiativ til at ændre domstolenes procedurer, og det er en helt konkret måde, hvorpå der kan frigøres ressourcer, og endda uden at det koster noget, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce