Annonce
Erhverv

Byrådsmedlemmer uenige om sikkerheden på måske kommende brintfabrik: Hvordan kan en lokalplan garantere mod terror, Karsten Byrgesen?

Fra byrådsmødet i Fredericia (online) i denne uge om lokalplanforslag 378 for en ny brintfabrik ved Ydre Ringvej. Nye Borgerliges Karsten Byrgesen (tv) stiller spørgsmål til sikkerheden og til formanden for by- og planudvalget, Søren Larsens (S) (nederst th), habilitet. Øverst th borgmester Steen Wrist (S). Skærmbillede: Fredericia Kommune
Nye Borgerlige mener ikke, vigtige spørgsmål er belyst i forslag til lokalplan for ny risikovirksomhed i Fredericia. Det er heller ikke muligt, svarer socialdemokrat, der har fuld tillid til kontrolinstans.

Fredericia: Nye Borgerliges byrådsmedlem, Karsten Byrgesen, mener ikke, han og andre politikere og borgere står på tilstrækkeligt oplyst grundlag til at vurdere et forslag til en ny lokalplan.

Planen, der nu er i offentlig høring i otte uger, skal bane vej for en brintfabrik på et 12 hektar stort område ved Shell Raffinaderiet, som vil aftage en del af denne miljørigtige, men yderst brandfarlige, energiform.

Karsten Byrgesen stemte dog på et byrådsmøde i denne uge for, at lokalplanforslag 378 sendes i offentlig høring. Men han stillede en lang række spørgsmål, som Fredericia Kommunes teknik- og miljøforvaltning skal forsøge at svare ham på.

Annonce

Ulykker og terror?

For eksempel:

Hvorledes det kan være i borgernes interesse, at der etableres Nordens største brintfabrik inden for bygrænsen? Har Fredericia vundet kampen om at få fabrikken til Fredericia - eller var vi de eneste, der sagde ja? Ved man, hvad naboers ejendomme måske vil falde i værdi?

Hvor mange arbejdspladser skabes der på en brintfabrik? Bosætter de folk, der skal arbejde der, sig i Fredericia? Kan en ulykke på fabrikken sprede sig til naboer, som også er risikovirksomheder. For eksempel raffinaderiet?

Hvordan skal brint, som er brandfarligt, distribueres væk fra fabrikken? Er det forsvarligt at igangsætte en lokalplan uden at kende blandt andet Miljøstyrelsens endelige vurdering af risici? Er det vurderet, om der er tilstrækkeligt brand- og redningsberedskab til at sikre katastrofeberedskab for en ny stor fabrik?


Vi tilslutter os det positive i, at der kan produceres fossilfri energi. Når det er sagt, er Nye Borgerlige meget skeptiske ved såvel processen, som kan føre frem til en brintfabrik, og det grundlag, der arbejdes på. Et grundlag, vi finder mangelfuldt.

Karsten Byrgesen, byrådsmedlem, Nye Borgerlige


Og endvidere:

Hvad er det værst tænkelige uheld, der kan ske på en brintfabrik? Hvilken beskyttelse er der tænkt på i forhold til eksempelvis terrorisme?

Annonce

Men kan man vide alt?

Som dine kolleger i byrådet også har fremført: Hvordan kan man svare på disse spørgsmål så tidligt i processen - eller overhovedet?

- Det er vigtigt at få så meget som muligt i denne sag belyst inden den offentlige høring, siger Karsten Byrgesen til Fredericia Dagblad:

- Og jeg har ikke fundet svar på mine spørgsmål i sagens bilag (selve lokalplanforslaget og kommunens medfølgende miljørapport, red.).


Nu sender vi lokalplanforslaget i offentlig høring. Sådan er processen. De tilbagemeldinger, Fredericia Kommune får, danner grundlaget for den endelige beslutning. Men vi er i udvalget også indstillede på, at Karsten Byrgesen kan sende sine spørgsmål til forvaltningen som led i høringen. Det er bare ikke alle spørgsmål, der kan besvares endnu.

Søren Larsen (S), fmd. f. byrådets by- og planudvalg


- Er det her en god idé, en mellemgod idé eller en frygtelig dårlig idé? Det skylder vi Fredericia Kommunes borgere svar på, mener Nye Borgerliges byrådsmedlem.

Processen for enhver lokalplan er jo, at et forslag kommer i offentlig høring, og at den endelige lokalplan vedtages i byrådet på baggrund af de kommentarer og indsigelser, der kommer ind?

- Jo, men brint er noget af det farligste, der findes. Det er let antændeligt selv i små mængder.

Hvad vil du gøre med de svar fra forvaltningen, du måtte få i løbet af den offentlige høring på otte uger?

- Fortælle fredericianerne om dem via medierne. Det kan godt være, brint er en del af en grøn omstilling, men medaljen har en bagside.

Annonce

Er vel en påstand?

Har du slet ingen tillid til, at statens miljøstyrelse, der er erfaren myndighed i sager om risikovirksomheder, træffer beslutning om sikkerheden og siger "Ja" eller "Nej" til fabrikken uagtet, at der måtte blive vedtaget en lokalplan først?

- Styrelsen kigger sikkert på det meste, men når der først er en vedtaget lokalplan i en kommune, er vi næsten i gang. Virksomheden mener jo også selv, den kan levere allerede fra 2022.

Det er en påstand. Miljøstyrelsen kan komme frem til en anden afgørelse?

- Vi har som kommune været med til et stort møde i Trekantområdet om grøn omstilling, hvor alle fagfolk forventede, at brint var en stor del af løsningen, så arbejdet er allerede sat på skinner, siger Karsten Byrgesen:

- Men der er bare mange åbne spørgsmål, mener jeg. De er ikke afklaret, og inden, Fredericia Kommune laver en lokalplan, er vi nødt til at kende nogle svar.

Annonce

Soc.dem. er helt tryg

Formanden byrådets by- og planudvalg, Søren Larsen (S), er ikke enig med Karsten Byrgesen i, at grundlaget for en lokalplan ikke er oplyst:

- Nu sender vi lokalplanforslaget i offentlig høring. Sådan er processen. De tilbagemeldinger, Fredericia Kommune får, danner grundlaget for den endelige beslutning.

Søren Larsen siger til Fredericia Dagblad, at han er tryg ved, at der i det foreløbige materiale fra teknik- og miljøforvaltningen ikke vurderes at være støj-, miljø- eller sikkerhedsproblemer i forhold til et nyt brintanlægs naboer og omgivelser:

- Men vi er i udvalget også indstillede på, at Karsten Byrgesen kan sende sine spørgsmål til forvaltningen som led i høringen. Det er bare ikke alle spørgsmål, der kan besvares endnu.

Derudover peger Søren Larsen på, at det som sagt er statens miljøstyrelse, der er myndighed i forhold til at miljøgodkende selve brintfabrikken og dens sikkerhed. Fredericia Kommunes er alene at lave en lokalplan for området og i givet fald give byggetilladelse, når styrelsen siger god for hele anlægget ud til Ydre Ringvej

- Det er ikke et spørgsmål om risici, mener Søren Larsen:

- Men et spørgsmål om, hvordan risici håndteres.

S-profil vred over påstand fra Nye Borgerlige

Selvom han erkender, at Fredericia Kommune har fastslået det modsatte, tvivler Karsten Byrgesen (NB) på by- og planudvalgsformand Søren Larsens (S) habilitet i sagen om en mulig ny brintfabrik. Fabrikken skal ligge ved siden af Shell Raffinaderiet og levere brint til Shell.

Søren Larsen er uddannelsesleder på raffinaderiet.

- Men lovgivningen er helt klar, siger en vred Søren Larsen:

- Jeg er ikke i Shells ledelse eller har aktier i Shell. Ikke engang medarbejderaktier. Så jeg er helt habil, men jeg har ad den vej indsigt i projektet med en brintfabrik og er derfor ikke nervøs for sikkerheden.

- Der er stærke gensidige interesser mellem Shell og brintfabrikken og dermed en nærliggende interessekonflikt til arbejdet omkring en ny lokalplan, hævder Karsten Byrgesen dog:

- På den baggrund har jeg spurgt forvaltningen om udvalgsformandens mulige inhabilitet. Forvaltningen har svaret, at der ikke er habilitetsproblemer.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce