Annonce
Odense

Byrådsmedlem: Tag nu smittefaren alvorligt, det går ud over de ældre

Claus Skjoldborg Larsen (S): - Hvis ikke folk ændrer adfærd, betyder det, at vi i det politiske udvalg kan blive nødt til at tage en meget svær beslutning, nemlig at de ældre kun kan få den mest nødvendige pleje, for på den måde at sikre, at der stadig vil være pleje og omsorg til vores udsatte. Arkivfoto
Ældre- og Handicapforvaltningen har fået så mange sygemeldinger, at det begynder at ramme kommunens ældre. Det kan risikere at betyde, at de ældre kun kan få den mest nødvendige pleje - så bliv hjemme, opfordrer byrådsmedlem.

For mange odenseanere tager ikke faren med at blive smittet med coronavirus alvorligt nok. Og det begynder Ældre- og Handicapforvaltningen og dermed byens ældre at kunne mærke.

Det mener Claus Skjoldborg Larsen (S), medlem af Ældre- og Handicapudvalget:

- Mandag så jeg ved selvsyn, hvordan skovsøens legeplads var fyldt med småbørnsfamilier, der hyggede sig sammen, og der var en lang kø til ishuset, hvor folk stod tæt. Stik imod de anbefalinger, der er kommet fra myndighederne. Her tirsdag formiddag var jeg så indkaldt til hastemøde i Ældre- og Handicapforvaltningen, fordi sygemeldinger fra personalet nu presser kommunens plejecentre og dermed begynder at ramme de ældre. Men for mig at se hænger de to ting sammen. Alt for mange tager simpelthen ikke det her alvorligt nok, siger Claus Skjoldborg Larsen.

- Lige i den her situation skal pytknappen gemmes langt væk. Hvis ikke vi tager det her alvorligt, ender det med at koste ældre mennesker og udsatte livet - vi har et fælles ansvar, påpeger han.

De mange sygemeldinger skyldes dels, at der er et mindre antal ansatte i karantæne, dels at flere holder sig hjemme på grund af hovedpine, hoste og sygdom, der minder om coronasymptomer. Netop for at passe på ikke at smitte udsatte ældre.

Men selv om man ikke umiddelbart kommer i kontakt med denne gruppe, kan man altså stadig smitte andre, som arbejder med ældre, påpeger Claus Skjoldborg Larsen:

- Hvis ikke folk ændrer adfærd, betyder det, at vi i det politiske udvalg kan blive nødt til at tage en meget svær beslutning, nemlig at de ældre kun kan få den mest nødvendige pleje for på den måde at sikre, at der stadig vil være pleje og omsorg til vores udsatte.

Fra grøn til gul

Som tidligere omtalt blev Ældre- og Handicapudvalget tirsdag morgen orienteret om den aktuelle situation. Her opererer forvaltningen med fire beredskabsniveauer med farvekoderne grøn, gul, orange og rød.

Og der er et stykke vej til den situation, Claus Skjoldborg Larsen frygter. Foreløbig er man i grønt beredskabsniveau på de fleste områder, men forventningen er, at man i løbet af denne uge vil bevæge sig over i gult beredskabsniveau på alle områder.

Grønt beredskabsniveau betyder, at kriseberedskabet er i gang, at borgerne modtager den hjælp, de er visiteret til, og at serviceniveauet opretholdes.

Nogle steder er beredskabet i gult på grund af mange syge medarbejdere - med den konsekvens, at serviceniveauet er mindsket en smule, og at bemandingen overgår til, hvad der svarer til weekendbemanding.

Annonce

Rødt beredskabsniveau

Ændrer beredskabsniveauet sig til orange betyder det, at borgerne ikke længere kan forvente at modtage den hjælp, de er visiteret til. Serviceniveauet kan ikke fastholdes, og bemandingen vil være stærkt reduceret.

Rødt beredskabsniveau svarer til en decideret nødsituation. Her vil forvaltningen agere ud fra personalesituationen, og kun livsnødvendige opgaver vil blive udført.

Ingen håber naturligvis, at det når dertil, og foreløbig har rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Søren Windell (K) stor tillid til, at både administrationen og de ansatte i kommunens ældrepleje udfører deres opgaver på bedste vis.

- Jeg er imponeret over, hvor hurtigt det er lykkes hele forvaltningen at omstille sig, og jeg oplever en utrolig fleksibilitet både i den almindelige drift og i administrationen, lyder det fra rådmanden, der ligesom den øvrige ledelse i forvaltningen følger situationen tæt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce