Annonce
Odense

EL og K nedstemt: Byrådsflertal åbner mulighed for at fjerne snublesten

Det er snublesten som disse, Odense kan ende med at gå glip af, nu hvor et flertal i byrådet har besluttet, at en fremtidig grundejer skal kunne søge om at få en snublesten fjernet igen. En betingelse som kunstneren bag snublestensprojektet tidligere har udtrykt, at han er imod. Foto: Thomas Peter/Reuters
Efter lang tids debat i byrådssalen har et flertal bestående af S og V besluttet, at fremtidige grundejere kan søge om at få fjernet mindesmærker for nazismens ofre. I sidste ende vil det være det en politisk beslutning.

Artiklen er opdateret med præciserende oplysninger om byrådets beslutning.

Odense: Når Odense senere på året får lagt én af de såkaldte snublesten til minde om Axel Metz, der mistede livet i en kz-lejr, kan det ende med både at blive den første og sidste snublesten, der bliver lagt i byen.

Kunstneren bag snublestensprojektet, Gunter Demnig, har nemlig udtrykt, at han ikke ønsker at lægge flere sten i Odense, så længe en fremtidig grundejer ud for stenens nedlæggelse har mulighed for at få stenen fjernet igen. En betingelse som et flertal i By- og Kulturudvalget blev enige om i maj, men som Enhedslisten stemte imod - og som efter et længere forløb endte i byrådet onsdag, hvor et flertal besluttede, at fremtidige grundejere, der ønsker en sten fjernet, skal søge om det, hvorefter By- og Kulturudvalget skal træffe en beslutning.

Annonce

Flertalsbeslutningen i byrådet var til stor ærgrelse for især Enhedslisten og Konservative.

- Det her er ægte mennesker. Odenseanere, som mistede livet til nazismen. Det handler om værdighed. Og det er ikke værdigt - hverken for offeret eller efterkommerne, at en sten bliver fjernet, sagde Søren Freiesleben (EL), mens Konservatives Kristian Guldfeldt spurgte Venstre og Socialdemokratiet, om de kunne komme med et eksempel på, hvornår de ville give tilladelse til at fjerne en sten.

Et helt konkret eksempel fik Kristian Guldfeldt ikke, men i stedet argumenterede Anders W. Berthelsen med, at det er muligt at flytte mindesmærke.

- Vi skal mindes og vi må ikke glemme. Det er vi enige om. Men som det er nu, kan al kunst og mindesmærker flyttes. Man laver altså ikke aftaler vedrørende kunstværker, som binder generationer ud i fremtiden. Så vi har ikke noget forklaringsproblem her. Det er jer, der bryder med det normale, sagde Anders W. Berthelsen og henviste tilbage til Enhedslisten og Konservative, som blev bakket op af Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF.

- Hvad i al verden er der gået galt for jer to, spurgte Brian Dybro (SF) Venstre og Socialdemokratiet, som er de to partier, der har stået fast på betingelsen.

- Det er helt gak gak. Både forslaget og signalet er helt forkert og uværdigt, sagde Dybro, mens Susanne Crawley (R) tilføjede:

- Betingelsen er for det første imod kunstnerens kriterier. Og derudover er den et udtryk for mangel på historisk bevidsthed.

Samme holdning delte DF's Pernille Bendixen:

- Det er en skændsel at flytte en mindesten. Desuden er mindestenen tilknyttet ofrets sidste bopæl og dermed en matrikel. Man flytter ikke bare en matrikel.

De mange argumenter fra modstanderne var dog ikke nok til at flytte Venstre og Socialdemokratiet, som altså endte med at få et flertal i byrådet.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce